Norveç’te Evlenmek
Norveç’te evlenmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile Norveç vatandaşının evlenmelerinde herhangi bir mani durum bulunmuyor. Evlilik gerçekleştirmek isteyen çiftlerin dinleri, ırkları ya da hangi vatandaşlığa sahip olduğu önemli değildir.
Norveçli ve Türk olan nişanlı Norveç’te bulunan ilgili makamlara başvuruda bulunulması gerekir. Bu başvuru sırasında çiftin her birinin farklı ve benzer belgeleri sunması beklenir. Türkiye’den Norveç’e seyahat eden kişiden beklenen belgeler şu şekildedir;
- Öncelikle kişinin evlilik vizesine sahip olması beklenir. Vizenin fotokopisi evrakların içerisine eklenmelidir.
- Norveç’te bulunan Türkiye Konsolosluğu’na gidilerek kişinin evlenmesine mani olan bir durumun bulunmadığına ilişkin belgeler alınmalıdır. Bu belgelerin Türkiye’den alınması kabul edilmeyecektir.
- Kişinin yine konsolosluktan uluslararası doğum belgesi alması gerekir.
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimliğinin ve var olan pasaportunun da aslı ve fotokopileri gereklidir.
- Norveç’te bir hastaneden alınmış, geçerli olarak kabul edilen kişinin evlenmesine mani olacak bedenen ya da ruhen sağlıklı olduğunu ortaya koyan sağlık raporu,
- 1 adet vesikalık fotoğraf.
Norveçli olan vatandaştan da normal evlilik için gerekli olan belgelerin sunulması istenecektir. Ancak Norveç’te yapılan evlilikte zaten Norveç vatandaşı olan kişinin ekstra belgeler sunması beklenmeyecektir.
Evrakların teslim edilmesinin ardından ilgili merci nikah işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bir tarih belirler. Bu tarihte çiftler evlenme işini tamamlar ve artık çift olarak kabul edilir. Norveç’te evlenmek işlemlerini tamamlayan çifte anında uluslararası evlilik cüzdanı verilir.
Norveç’te Evlenmek
Norveç’te evlenmek için mutlaka Norveç vatandaşı ile evlenmek gerekmiyor. Norveç’te oturma iznine sahip olan iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da ülkesine dönmek zorunda olmadan evlenme hakkı bulunuyor. Ancak bu durumda evlenme işlemi Norveç’te bulunan Türkiye Konsolosluğu tarafından gerçekleştirilir.
Norveç içerisinde evlenmek isteyene Türk çiftin öncelikle konsolosluktan randevu alması önemlidir. Randevusunda ise evraklarını teslim ederek evlenme başvurusunu gerçekleştirebilir. Bu başvuru sırasında sunmaları beklenen evraklar şu şekildedir;
- Çiftin yazdığı ve konsoloslukta imzaladığı, evlenmek istediklerine dair bilgilerin içerdiği evlenme dilekçesi,
- Evlenmek isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliklerinin ve oturma izinlerinin fotokopisi,
- Evlenme sırasında şahitlik yapacak kişilerin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopisi,
- Norveç’te geçerli olarak görülen bir hastane ya da doktordan alınmış, kişilerin evlenmelerine mani olacak herhangi bir akli ya da fiziki yönden problemi olmadığını ortaya koyan sağlık raporu,
- Evlilik sonrasında kadın kendi soyadını da resmi olarak kullanmaya devam etmek istiyorsa bu dilediğini açıkladığı bir dilekçe,
- Kadın nişanlının daha önce evlenip boşanması gibi bir durum bulunuyorsa, boşanmanın ardından geçmesi için beklenecek 300 gün süre müddetinin dolduğuna ilişkin mahkemeden alınmış karar,
- Eğer çiftlerden biri/ikisi evlenip boşandı ise evliliğin neden sonlandığına dair belge (Eş öldüyse ölüm, boşandıysa boşanma kararı),
- Konsolosluğumuzdan alacağınız medeni durum belgesi
Norveç’te evlenmek isteyen çiftin tüm bu evraklarının konsolosluğa tesliminin ardından konsolosluk evlenme işlemi için belirli bir tarih verir. Bu tarihte kişiler konsoloslukta nikahlarını kıyarak uluslararası evlilik cüzdanlarını alır.
Norveç Vatandaşı İle Evlenmek
Norveç vatandaşı ile evlenmek isteyen kişilerin mutlaka Norveç’te evlenmesi gibi bir gerekliliği bulunmuyor. İsteyen çiftler Türkiye’de de evlenerek uluslararası evlilik cüzdanına sahip olabilirler. Bu cüzdan tüm ülkelerde geçerlidir ve içerik olarak Norveç’te alacağınız cüzdan ile aynı nitelikte olacaktır.
Bunun için çiftin evlenmek için Türkiye Cumhuriyeti belediyelerine başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Bu başvuru sırasında ise özellikle Norveç vatandaşı olan kişinin bazı ekstra belgeleri elde etmesi beklenir.
Norveçli nişanlının elde etmesi gereken belgeler şu şekildedir;
- Evlilik ehliyeti ve izni: Kişinin evlenmesine sair hem medeni yönden hem de farklı yönlerden hiçbir engel olmadığına ilişkin alınan belgedir.
- Doğum kaydı: Norveç vatandaşlığına ilişkin alınmış uluslararası doğum kaydı alınır.
Yukarıda bulunan özel belgelerin tamamı Norveç Konsolosluğu’ndan alınabilir. Ancak bu evrakların temini sırasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta belgelerin apostilli olmasıdır.
Bu evrakların yanında çiftin sunması gereken belgeler bulunuyor. Bu belgelerde ise aranan farklı şartlar vardır.
- Evlenme beyannamesi: Çiftin iki adet evlenme beyannamesi yazması gerekir. Yazılmış olan beyanname içerisinde evlenme dileği ve tarihi belirtilir. İki evrak da çiftler tarafından imzalanmış olmalıdır.
- Pasaport ve kimlik: Norveçli olan nişanlının pasaportu, Türk olan nişanlının ise fotoğraflı kimliği alınır.
- Nüfus kayıt örneği: Norveçli olan kişi konsolosluktan aldığı örneği, Türk kişinin de nüfustan aldığı nüfus kayıt örneği alınır.
- Sağlık raporu: Çiftler Türkiye içerisinde geçerli olarak görülen bir hastane ya da doktordan evlenmelerine herhangi bir mani olacak ruhen ya da fiziki hastalık barındırmadıklarını belirten sağlık raporu alınmalıdır.
- Rıza belgesi: Kişilerin evlenmek için rızalarının olduğu, evlenme işleminin hiçbir baskı altında olmadan olduğunu açıkladıkları rıza belgeleri bulunmalıdır.
- Vesikalık fotoğraf: 6 aydan daha yeni 2 adet vesikalık fotoğraf alınmalıdır.
Norveçli Biriyle Evlenmek
Norveçli biriyle evlenmek Türk olan vatandaş için Norveç’te oturma izni alınmasına yardımcı olur. Bunun için kişinin evlenme belgeleri ile beraber aile birleşimi vizesi alması gerekecektir. Bu vize kişiler için oturma izninin alınmasını sağlayacaktır.
Sürekli Norveç’te ikamet eden ve oturma izni olan kişilerin ise aşağıdaki belgeler ile vatandaşlık alma hakkı bulunuyor;
- Uluslararası doğum belgesi,
- Uluslararası evlilik cüzdanı,
- Güncel olarak kullanılan ve daha önce kullanılmış olan pasaportların kopyası,
- Kişinin Norveç’e gidiş gelişlerini açıklayan girişleri ve vizeleri,
- Nitelik döneminin içerisinde bulunan ve tamamını kapsayan vergi iadesi,
- Norveç polisinden alınmış iyi davranış olduğunu kanıtlayan sertifika,
- En az A2 seviyesinde dil yeterliliğinin kanıtlandığı sınav sonucu.
Aynı şekilde Norveçli olan eşin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma hakkı bulunuyor. Bunun için kişinin gerekli evrakları ile ilgili mercilere başvurması gerekecektir. Burada dikkat edilecek olan nokta kişinin Türkçe dil yeterliliği ve 3 yıldır Türk vatandaşı ile evli olmasıdır.
Norveç Vatandaşı İle Evlilik
Norveç vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmek isteyen kişilerin eğer nikah işlemlerini Norveç’te yapmak gibi bir niyeti varsa evlilik vizesi alması gerekir. Ancak zaten Norveç’te oturma iznine sahip olan kişilerin Norveç içerisinde evlenme hakkı bulunuyor. Bu durumda kişilerin evlenmesi için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı: Konsolosluktan alınmış doğum kaydı, evlenme ehliyeti, vesikalık fotoğraf, geçici kimlik kartı ya da oturma izni
- Norveç Vatandaşı: Kişinin kimliği, ikameti, vesikalık fotoğrafı
Bunların yanında çiftin evlenmek için hazırladığı belgeler de bulunmalıdır. Oturma izni bulunan kişilerin Norveç’te evlenmek sonrasında iki vatandaşın da herhangi bir aile birleşim vizesi almasına gerek yoktur.
Turist Vizesi İle Norveç’te Evlilik
Turist vizesi ile Norveç’te evlilik yapılması istenmeyen bir durumdur. Turist vizesi, kişilerin Norveç içerisinde turistik ve kültürel amaçla gerçekleştireceği gezilerin sağlanmasını amaçlar. Bu nedenle Norveç içerisinde evlenmek isteyen kişilerin evlilik vizesi alması gerekir.
Norveç Evlilik Vizesi
Norveç evlilik vizesi, kişilerin yalnızca evlenme işlemlerini gerçekleştirmesi için verilen vizedir. Bu vizede kişilerin oturum izni bulunmaz. Norveç Konsolosluğu’na yapılan başvuru içerisinde evlenme ehliyeti, evlenilecek kişinin bilgileri ve benzeri evrakların bulunması önem taşır.
Norveç’te Düğün
Norveç’te düğün yapmak isteyen kişilerin davetlilerinin vize alması gerekecektir. Eğer davetlileriniz siyah, gri ya da yeşil pasaporta sahip ise vize almasına gerek kalmadan düğününüze katılım gerçekleştirebilir. Ancak bordo pasaporta sahip olan vatandaşların Norveç Konsolosluğu’na vize talebinde bulunması gerekir. Vize talebi sırasında düğün davetiyeniz, sizin gönderdiğiniz davetiye ve size ilişkin diğer belgeleri de evraklarının arasına eklemesi önemlidir.
İlginizi Çekebilir;