Yurt Dışı Yabancı Araç Sigortası ve Yeşil Kart Uygulaması Nedir?
Yurt Dışı Yabancı Araç Sigortası Nedir?
Yurt Dışı Yabancı Araç Sigortası ve Yeşil Kart Hakkında
Yurt dışı yabancı araç sigortası farklı bir ülkede kendi aracınızla hiçbir çekince olmadan seyahat etmeyi mümkün kılmaktadır. Karayolunda seyir halinde olan motorlu taşıtları herhangi bir durumda güvence altına alan sigorta poliçesinin yabancı ülkelere seyahatlerde de geçerli olması yabancı araç sigortası ile sağlanmaktadır.
Çalışma Belgesi İzin Yazısı Nedir?
Bu sistem Yeşil Kart Uygulaması ile faaliyete girmiştir. Yeşil Kart Uygulaması Türkiye’de ilk olarak 1 Ocak 1953 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yeşil Kart Sistemi başka bir ülkeye seyahat eden kişilerin karşılaşacağı olası kazalara karşı araç kullanıcılarını korumaktadır. Yeşil Kart Uygulaması ile her seferinde özel araç sigortası yapmaya gerek kalmamaktadır. Bunun haricinde yurtdışına çıkacak araçların zorunlu trafik sigortası yaptırmaları de ekstra bir güvence sağlamaktadır.
Yeşil Kart Sigortasının Prosedürleri
Türkiye’de Yeşil Kart Uygulaması konusunda faaliyet gösteren kurum Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu’dur. Kaza olması durumunda yaşanan hasarı tazmin etmek Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu’nun görevidir. Yeşil Kart Sistemine sahip olan ülkelerin bütün Yeşil Kart Büroları Bürolar Konseyine bağlıdır.
Araç Vizesi Nedir?
Araç vizesi yurtdışında araçların trafikte sorunsuz bir şekilde seyahat etmek içim yaptırılması zorunlu bir işlemdir. Motorlu Taşıtlar ve Trafik Kanununda yazılı bir şekilde araçların araç vizesi alması için tüm teknik donanımlarının tam olması gerekmektedir. Ayrıca bütün araç muayenelerinin de periyodik olarak yapılması şarttır. Her aracın aylık araç muayenesini yaptırması zorunludur. Araç muayenesini yaptırmayan araçlara ağır cezalar verilmektedir.
Çoğunlukla araç muayenesi ve araç vizesi terimleri birbirine karıştırılmaktadır. Esasında araç muayenesi araç vizesi yaptırmadan önceki bir aşamadır. Araç muayenesi testinden başarılı olarak geçmiş araçlar araç vizesi alabilirler. Araç vizesi için yetkilendirilmiş kuruma aracın araç muayenesinden geçtiğine dair rapor ibraz edilmesi gerekir.
Araç vizesi alma esnasında herhangi bir eksiklik saptanırsa iki sefer vize tescilli araç muayenesi ücreti ödenmesi gerekmektedir. Araç vize tescili yaptırdıktan sonra güvenle trafiğe çıkılabilir.
Araç Vizesi Nerede Yapılmaktadır?
Araç vizesi İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Araç sahibinin yaptığı kendi başvuru ile sürücüye bizzat araç vizesi randevusu verilmektedir. Araç vizesi almadan önce mutlaka araca ait her türlü takibin yapılmış olması ve muayenelerinin tam olması gerekmektedir.
Arabayla Yurtdışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Arabayla yurtdışına çıkmak için gerekli belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Pasaport ve Vize
- Araç Ruhsatı
- Uluslararası Ehliyet
- Bazı ülkeler için çipli ehliyet
- Yabancı Araç Sigortası Kapsamında Yeşil Sigorta Evrakı
- Yurtdışı Çıkış Harç Pulu
- Araç başkası üzerine kayıtlıysa araç sahibinden alınan vekâletname
Yeşil Kart Sigortası Hangi Ülkede Geçerli?
Zorunlu Trafik Sigortası Yurdışında Geçerli Mi?
Yurt Dışından Getirilen Araç Türkiye’de Sigorta Yapılır Mı?
Yurt Dışı Yabancı Araç Sigortası ve Yeşil Kart Uygulaması Nedir Video;
İlginizi Çekebilir;