Yunanistan Çalışma İzni Vize İşlemleri
Yunanistan Çalışma İzni Vize Başvurusu
Yunanistan vatandaşı olmadığı halde Yunanistan’da belirli bir süre veya sınırsız şekilde oturuma izin veren belgeye oturum izni denilmektedir. Bu belge bir çeşit göçmenlik belgesidir. Yunanistan oturma izni alan kişi otomatik olarak Schengen vizesi almaya da hak kazanmış olur. Oturum izni 3 farklı yol ile gerçekleşir. Eğitim, aile ve aile birleşimi bu ülke den oturma izni almanızı sağlar. Avrupa Birliğine üye olmayan ülke vatandaşları Yunanistan oturum izni almak için bir takım şartları taşımalıdır.
- Yunanistan sınırları içinde doğanlar
- AB vatandaşı olmakla beraber Yunanistan sınırları içinde yaşamak istemek
- Yunan vatandaşlığı bulunan biri ile evlenmek
- Yunanistan sınırları içinde her hangi bir alan için yatırım yapmak
- Herhangi bir eğitim dalında eğitim almak ya da vermek için ülkeye gitmek
- Yunanistan sınırları için de 250 bin Euro değerinde taşınmaz almak
Bu şartlardan biri ile Yunanistan oturma izni alınır. Ülke sınırları içinde 250 bin Euro değerinde mülk satın alan biri ülkede 5 yıl boyunca oturum izni almış olur. Mülk satın alan kişilerin oturum izni aşamasında sicil, sağlık, adli gerekli tüm belgeleri temin etmeleri gerekir.
Yunanistan Çalışma İzni
Avrupa Birliği üye ülkesi olan Yunanistan sınırları için de çalışmak isteyen TC vatandaşları çalışma izni almak zorundadır. Bu ülkede yeni bir iş kurmak isteyenler, bir şirkette çalışmak isteyenler ya da serbest meslek yapmak isteyenler Yunanistan çalışma izni için başvuru yapmalıdır. Başvuru için dilekçe ile Yunanistan konsolosluğuna gidilmesi gerekir.
Ardından söz konusu ülke Yunanistan’a girişten hemen sonra ikamet tezkeresi alınır. Tezkere alındıktan sonra Yunanistan İl sınırları içerisinde bulunan belediyeye bireysel olarak başvuru yapılır. Son olarak yapılması gereken işlem Atina Valiliği Çalışma Müdürlüğüne başvurudur.
Yunanistan kurulları her yılın son 3 ayında gerekli iş gücüne göre sınıflama yapar. Bu sınıflamada yabancı uyruklu çalışan ihtiyacı da ortaya çıkar. Yunanistan çalışma izni bu ihtiyaçlara göre yönlenecektir. Yapılacak işler için gerekli kurların tam olarak yerine getirilmesi gerekir. Çalışma izni için prosedürler şu şekilde sıralanır :
- Yabancı uyruklu vatandaş çalışmaya başlayıncaya kadar Yunanistan sınırlarında hayatını devam ettirecek gelir kaynağı bulundurmalıdır. Bu gelir belgeleri ile ispatlanmalıdır.
- Oturma izni alınmadan yabancı uyruklu vatandaş en az 3 aylık asgari ücret tutarını ve geri dönüş masraflarını karşılayacak hesap bakiyesini hesabına yatırmalıdır.
- Çalışma izni verildikten sonra bitmesine 2 ay kala yenilenmelidir. Bu izin Vali tarafından verilecektir.
Yunanistan Transit Vize Ülkeleri
Yunanistan transit vize ülkeleri balta Türkiye olmak üzere, Yunanistan’ a sınır komşuluğu yapan bütün ülkeleri kapsamaktadır. Bu ülkeler kara yolu ile transit vize talebinde bulunmaktadır. Hava yolu ile de uçağın aktarma yaptığı ülkelerden 24 saat içerisinde transit vize talebi sorgulaması yapılmamaktadır. 24 saati aşması durumunda hem kara yolunda hem de hava yolunda transit vizeye başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Yunanistan Çalışma İzni için gerekli evraklar
Yunanistan’da hizmet veren bir şirkette çalışmak ya da kendi işini kurmak isteyenlerin başvurması gereken Yunanistan Çalışma İzni için gerekli evraklar nelerdir?
Yunanistan’da hizmet veren bir şirkette çalışmak, iş toplantısı ya da seminer gibi organizasyonlara katılmak ya da kendi şirketini açmak isteyen kişilerin Yunanistan ticari vizesi için başvuru yapması gerekiyor. Ticari vize başvuruları sadece Yunanistan Büyükelçiliği ya da Yunanistan Konsolosluğuna yapılabiliyor. Yapılan başvuruların kabul edilmesi için Yunanistan Çalışma İzni için gerekli evraklar arasında hiçbir çelişki ya da eksiklik olmaması gerekiyor.
Yunanistan’da hizmet veren bir şirkette çalışmak için ticari vize başvurusu yapacak kişilerin, başvuru için randevu alırken bu şirketten aldığı davetiye mektubunu da dilekçe ile birlikte iletmesi gerekiyor. Kişinin aldığı davet mektubu, şirket tarafından direkt olarak Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na da teslim edilebiliyor. Başvuru yapacak kişinin başvuru Yunanistan Çalışma İzni için gerekli evraklar arasına kimlik ve iletişim bilgilerini, eğitim düzeyini belirten diploma ve evraklar ile birlikte mesleki yeterliliğini belirten evrakları da eklemesi gerekiyor.
Başvuru yapan kişi Yunanistan’dan herhangi bir şirketten davetiye almamış, ancak Yunanistan’da çalışmak istiyorsa yapacağı başvuru sırasında kişinin çalışmak istediği sektördeki çalışan ihtiyacına bakılır. Kişinin çalışmak istediği sektörde işçi açığı olması halinde ise kişinin başvurusu kabul edilmektedir.
Başvuru yapacak kişi, kendi şirketini kurmak amacıyla başvuru yapıyorsa, kişinin evraklar ile birlikte kurmak istediği şirketin maddi ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelir düzeyine sahip olduğunu kanıtlaması gereklidir. Ticari vize başvurusu sırasında Yunanistan Çalışma izni için gerekli evraklar arasına kişinin son 12 aya dair maaş bordrosunu ve banka hesap ve kredi kartı gibi bilgileri de eklemesi gerekiyor. Kişinin banka hesabında bulunan bakiye miktarı, gelir düzeyine göre birikim yapılamayacak kadar fazla ya da aradaki fark çok ise kişinin bu bakiyenin nereden geldiğini de açıklaması gereklidir.
Yunanistan Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Yunanistan ziyareti iş amaçlı olan vatandaşlar, çalışma izni almalıdır. Bunun için Yunanistan Konsolosluğu’ndan tarafınıza verilen başvuru formunda iş-çalışma vizesi alınacağı belirtilmelidir.
Yunanistan'da Nasıl Oturum Alınır?
Yunanistan’da uzun süreli olarak ikametgâh edileceği takdirde oturum izni alınmalıdır. Oturma izni Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan Büyükelçiliği ya da göçmen bürosu tarafından alınabilir.
Nasıl Yunan Olunur?
Yunan vatandaşı olabilmek için Yunanistan’ın vatandaşlık bünyesinde istediği şartlar sağlanmalıdır.
Yunanistan Çalışma İzni Vize İşlemleri Video;
İlginizi Çekilebilir;