Schengen Vize Kuralları
Dünya çağında seyahat ve turizm hareketliliği ile yeni iş arayışları ve ülkeler arasında yapılan antlaşmalar, yurtdışı seyahatlerini daha çekici hale getirdi.
Yurtdışına yalnız turizm için değil işini geliştirmek, yeni iş alanları hakkında bilgi edinmek, eğitim almak hatta yerleşmek gibi çok çeşitli seçeneklerle çıkılabiliyor.
Schengen Vizesi için Hesapta Ne Kadar Para Olmalı 2020?
Schengen Vizesi Nedir Kimler Alabilir?
Schengen Vize Başvuruları Ne Zaman Başlıyor?
Yurtdışı özellikle de Avrupa seyahatleri son yıllarda turizmden daha çok hareketlilik projeleri, iş ortaklıkları, proje ortaklıkları, eğitim alma, üniversite okuma gibi nedenlerle gerçekleştiriliyor.
Herhangi bir nedenle yurtdışı şeyahati düşünenlerin gidecekleri ülkeden giriş çıkış izni almaları gerekiyor. Gidilecek ülkenin başkonsolosluğu tarafından bazı kriterlerin tam olarak karşılanması durumunda verilen izin belgeleri vize olarak adlandırılır.
Vizeler devletlerin aralarındaki antlaşmalarla bazı özel türlere de sahip.Ziyaretçinin konumuna ve özelliklerine göre vize türleri de değişiklik gösterebiliyor.
Vizeler arasında 1985′ te yürürlüğe giren Schengen Antlaşmasını imzalamış ülkelerde tek bir vize ile dolaşım hakkı veren Schengen vizesi, en önemli vizelerden birisidir.
Bu vize, Avrupa’ da Schengen bölgesinde yer alan ülkelere tek vizeyle giriş çıkış yapmanızı sağlar. Schengen bölgesi ülkeleri kendi aralarında sınır kontrol uygulamasını kaldırmıştır, bu nedenlede yurtdışı ziyaret için tek bir ülke gibi düşünülebilirler.
Schengen vizesinin geçerli olduğu ülkelerin sayısı güncel olarak 26’ dır.
Schengen vizesi hangi ülkelerde geçerlidir? Belçika Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn Schengen bölgesi ülkeleridir. İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs, AB üyesl olmakla beraber Schengen bölgesinde sayılmamaktadırlar.
Schengen vizesi ile hangi ülkelere gidilebilir?
Schengen bölge ülkelerine seyahat etmek isteyenler, vize başvurusunda bulunabilirler. Fakat herkes Schengen vizesine ihtiyaç duymayabilir.
Bölge ülke vatandaşları Schengen bölgesinde kimlik ve pasaport ile serbestçe dolaşabilme hakkına sahiptir. Bölge dışında kalan ülkelerin vatandaşları ise 90 günü geçmeyecek ziyaretlerinde Schengen vize başvurusu yapabilirler.
Schengen vizesi, yukarıda da sayılan 26 ülkede seyahat serbesiyeti tanıyan bir belgedir. Ancak Schengen vizesi, kendi içinde kurallarla kullanılabilir.
Schengen vizesinde ilk giriş
Schengen bölge ülkelerinde bölgeye giriş yaptıktan sonra pasaportunuz ile rahatça dolaşabilirsiniz. Schengen bölgesi bir ülke sayılır ve tek bir vize tüm ülke ziyaretlerini kapsamaktadır. Schengen vizesinin en önemli kuralı ise bölgeye vize başvurusunda bulunduğunuz ülkeden giriş yapmalısınız. Schengen vizesi alırken en uzun süreli konaklayacağınız ya da seyahat planına göre ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna başvurursunuz.
Eğer Schengen vizesini Yunanistan üzerinden almışsanız bölgeye Yunanistan’ dan giriş yapmanız gerekir. Birkaç ülkeye tur yapmak için aldığınız Schengen vizeniz hangi ülke başkonsolosluğundan çıktıysa turunuza önce o ülkeden başvuru yapmalısınız.
Schengen vizesinde Şubat 2020 tarihinde bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. Schengen vize fiyatları arttırılmış, yurtdışı sigortası daha da önem kazanmış, Schengen vize başvuru dönemi altı aya çıkartılmış ayrıca sık ziyaret eden ve Schengen vizelerini kurallara uygun kullananlar için beş yıllık vize alımı kolaylaştırılmıştır.
Schengen Vizesi ne kadardır?
Schengen vize ücretinin fiyatı standart bir fiyattır. Schengen vizesi kuralları gereği vize ücreti 2020 senesinin Şubat ayında güncellenmiştir. Buna göre;
- Yetişkin için Schengen vizesi 80 Euro
- 0-6 yaş çocuklar ücretsiz,
- 6 ile 12 yaş arası çocuklar yetişkin fiyatının P indirimli olarak 40 Euro
- AB vize kolaylaştırıcı ülke vatandaşları 35 Euro
Olumlu vize geçmişi olumlu etkiliyor
2020 Şubat ayında Schengen vizesi için bir takım değişiklikler getirilmiştir. Bu değişikliklerden biri de Schengen bölgesini sık ziyaret eden ve olumlu vize geçmişi olanlar daha uzun süreli vizelerden yararlanabilecektir. Schengen vize geçmişi olumlu olan ve kendi ülkesinde ekonomik olarak yeterli olan kişilere 5 yıllık uzun süreli Schengen vizesi almada kolaylık tanınır.
Schengen vizesi başvuru dönemi kaç aydır?
Geçtiğimiz Şubat ayında Schengen vizesi kurallarında değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerde vize fiyatları arttırılmış, seyahat sigortası daha önem kazanmıştır. Ayrıca vize başvuru döneminde bir kolaylık sağlanmıştır. Buna göre Schengen vize başvuru dönemi üç aydan altı aya çıkartılmış ve böylelikle vize başvuruları için daha geniş bir zaman tanınmıştır. Ayrıca Schengen vizesi kuralları gereği denizciler görevleri gereği olmak şartıyla bir Schengen limanına ziyaret tarihlerinden dokuz ay önce vize başvurusu yapabilirler.
Schengen başvuruları en geç ne zaman yapılır?
Şubat ayında güncellenen Schengen vizesi kuralları gereği Schengen vize başvuruları seyahat tarihi itibariyle en geç 15 gün önceden yapılmış olmalıdır Seyahat tarihine 15 günden daha kısa süre kalmışken belirtilen tarih için başvuruda bulunulamaz.
Schengen vizesi için sigorta şarttır
Schengen vizesinin en önemli kurallarından biri başvurularda bir sigortanın belgelendirilmesi gerektiğidir. Sağlık sigortasını da kapsayan ve en az 30.000 Euro olan Yurtdışı seyahat sigortası, 2020 Şubat değişikliklerinde daha da önem kazanmış hatta güncellenen başvuru formunda seyahat sigortası ile ilgili bir beyana da yer verilmiştir. Dolayısıyla Schengen vize başvurusu yapmak isteyenler seyahat sigortasını mutlaka yaptırmalıdır.