Rusya’da Evlenmek
Rusya’da evlenmek isteyen bir çiftin sahip oldukları uyruğa bakılmadan evlenme işlemleri gerçekleştirilir. Özellikle Rusya vatandaşı olan bir birey ile evlenmek için Rusya tercih edilir. Kişinin karşılaşacağı durumlar ise sahip olduğu oturma izni ya da vizeye göre değişiklik gösterir.
Evlenmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının;
- Oturma izni olması: Bu durumda çift doğrudan Rusya belediyelerine evlilik talebini iletebilir. Gerekli evrakların teslim edilmesinin ardından evlenme işlemi kısa sürede gerçekleştirilir.
- Vize: Kişi eğer turist ya da aile ziyareti gibi bir vizeye sahip ise öncelikle Türkiye’ye dönmeli ve evlilik vizesi almalıdır. Evlilik vizesi olmayan kişilerin evlenmek gibi bir hakkı bulunmaz.
- Türkiye’de ikamet ediyorsa: Kişi Türkiye’de ikamet ediyorsa Rusya Konsolosluğu’na giderek evlilik vizesi başvurusunda bulunması gerekir. Aldığı vize ile Rusya’ya giderek Rusya’da evlenmek için gerekli işlemleri tamamlayabilir.
Rusya’da Evlenmek
Rusya’da evlenmek isteyen kişilerin mutlaka Rusya vatandaşı olması gerekmiyor. Rusya’da oturum izni bulunan iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da Rusya’da evlenebilir. Bunun için Rusya içerisinde bulunan Türkiye Konsolosluğu’na başvuruda bulunulması gerekir.
Başvuru sırasında ise kişilerden sunması gereken belgeler şöyle olmalıdır;
- Çiftin nüfus cüzdanları ve oturma izinleri
- Çiftin evlenmek niyetini belirttikleri ve konsoloslukta imzaladıkları evlilik dilekçesi,
- Rusya içerisinde bir tam teşekküllü sağlık kuruluşundan alınmış ve kişilerin ruhen ve bedenen evlenmeye engel hastalığının bulunmadığı belirtilen sağlık raporu,
- Nikah sırasında çifte şahitlik edecek kişilerin nüfus cüzdanı,
- Eğer kadın daha önceden evlenip boşandıysa 300 gün süresinin kalktığını gösteren mahkeme kararı,
- Çiftlerden biri daha önce evlenip evliliğini sonlandırdı ise kişinin boşandığının kesinleştiğini gösteren mahkeme kararı,
- Eğer çiftlerden birinin bir önceki evliliğinin bitme nedeni ölüm ise önceki eşin ölüm belgesi,
- Konsolosluktan alınmış olan doğum belgesi.
Tüm bu evrakların tesliminin ardından konsolosluk Rusya’da evlenmek isteyen çifte nikah randevusu verecektir. Bu randevuda kişilerin şahitleri ile beraber gelerek nikahlarını tamamlaması gerekir.
Rusya Vatandaşı İle Evlenmek
Rusya vatandaşı ile evlenmek isteyen kişilerin mutlaka Rusya içerisinde evlenmesi gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Çift dilerse Türkiye içerisinde de evliliklerini gerçekleştirebilir. Bunun için öncelikle Rus olan eşin evlilik vizesi alarak Türkiye’ye gelmesi beklenir. Eğer kişinin Türkiye’de oturum izni varsa doğrudan işlemlere başlanabilir.
Rusya vatandaşı olan kişi öncelikle Türkiye’de bulunan Rusya Konsolosluğu’na giderek doğum belgesi, bekar olduğuna ilişkin belge ve evlenmesinde bir engel bulunmadığını içeren belge almalıdır. Daha sonra bu belgeler yeminli tercüman ile Türkçe diline çevrilmelidir.
Çeviri işleminin tamamlanmasının ardından belgeler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na gönderilir. Bakanlık belgeleri inceleyerek evrakların doğruluğuna teyit verir. Teyit verilen bu evraklar evlenme başvurusu için oluşturulan evrakların içerisine eklenir.
Çift evlenme başvurusu için dilekçe, kimlik ve pasaport, sağlık raporu, vesikalık fotoğraf belediyeye verilir. Belediye kişilerin evlenmesi için bir randevu belirler. Nikahın kıyılmasının ardından ise çifte direkt uluslararası evlilik cüzdanı verilir.
Rusyalı Biriyle Evlenmek
Rusyalı biriyle evlenmek isteyen kişi, Rusya’da evlilik işlemini tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri dönüş yapmak zorundadır. Bu geri dönüşünde nüfus müdürlüğüne giderek;
- Kendi evlenme belgelerinin Türkiye’de de tanınmasını sağlar.
- Kişinin medeni hali bekardan evliye çevrilir.
- Kişinin soy ve kütük değişimleri yapılır.
- Kişinin soyadı değişimi yapılarak yeni bir kimlik alması sağlanır.
Kişi tüm bu değişen bilgileri ile yeni bir pasaport almalıdır. Eğer çift Rusya’da yaşamayı planlıyorsa Türk olan vatandaş Rusya Konsolosluğu’na giderek aile birleşimi vizesi almalıdır.
Bu vize ile artık kişinin Rusya’da yaşama hakkı bulunacaktır. Belirli bir süre sonra ise kişi Rusya vatandaşlığına başvuruda bulunabilir.
Rusya Vatandaşı İle Evlilik
Rusya vatandaşı ile Rusya içerisinde evlenmek isteyen Trük vatandaşının uygulaması gereken adımlar şu şekildedir;
- Kişi öncelikle Rusya Konsolosluğu’na giderek geçici izin ve evlilik vizesi almalıdır.
- Vize işlemlerinin tamamlanmasının ardından kişi Rusya’ya seyahat düzenleyebilir.
Kişi Rusya’ya geldikten sonra evlilik işlemleri için gerekli belgeler bir araya getirilmelidir. Bunun için öncelikle Türk vatandaşı olan kişinin Rusya’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na gitmesi gerekir. Konsolosluktan kişinin alması gereken belgeler şu şekildedir;
- Doğum belgesi: Kişinin anne adı, baba adı, doğum yeri, kimlik numarası ve benzeri bilgilerin bulunduğu belge alınır.
- Evlilik ehliyeti: Kişinin evlenmesine mani olacak herhangi bir durumun bulunmadığını belirten belge alınır.
- Evlilik izni: Kişinin medeni halinin bekar olduğunu içeren belge alınır.
Bu belgeler yeminli tercümanlar aracılığı ile Rusça diline çevrilir. Daha sonra belediyeye Rusya’da evlenmek için başvuru belgeleri toplanır;
- Kişi konsolosluktan aldığı ve çevrisini yaptırdığı belgeleri mutlaka evraklarına eklemelidir.
- Bunun yanında Türk olan kişinin pasaportu, Rus olan kişinin de kimliği eklenir.
- Çift Rusça dilinde evlenmek istediklerini anlatan bir dilekçe yazar. Dilekçeye iki taraf da imza atar.
- Çift Rusya’da bulunan bir doktor ya da tam teşekküllü hastaneden aldıkları sağlık raporunu sunar. Bu raporda kişilerin bedenen ve ruhen evlenmelerine mani bir hastalıklarının bulunmadığı yazar.
Turist Vizesi İle Rusya’da Evlilik
Turist vizesi ile Rusya’da evlilik gerçekleştirmek isteyen kişilerin, evlenme sırasında ya da öncesinde farklı problemler ile karşılaşması beklenebilir. Bu problemlerden en önemli vizenin kötüye kullanılmasıdır. Uluslararası vize alırken kişiler konsolosluklara gidiş nedenlerini açıklayarak vize alırlar. Bu kapsamda da her bir vizenin sahip olduğu hak farklıdır. Turist vizesinde ise kişilerin herhangi bir evlenmek gibi hakkı bulunmaz.
Rusya’da evlilik yapmak isteyen kişilerin Rusya Konsolosluğu’na başvuruda bulunarak evlilik vizesi alması gerekir. Bu vize için ise kişilerin öncelikle geçici oturum hakkı alması beklenir.
Rusya Evlilik Vizesi
Rusya evlilik vizesi, kişilerin belirli bir süre Rusya’ya seyahat düzenleyerek evlenmesini sağlayan vize türüdür. Bu vize uzun süreli oturma izni veren bir vize türü değildir. Ancak kişiler evliliklerini tamamladıktan sonra aile birleşimi vizesi alarak uzun süreli oturum hakkı kazanabilir.
Rusya evlilik vizesi almak isteyen kişiler için en önemli belgeler alınmış olan geçici oturma izni, Rusya’da bulunan eşin bilgileri ve evlenme ehliyetidir. Evlenme ehliyeti Rusya’da evliliğin gerçekleştirileceği belediye tarafından verilen, kişilerin evlenme tarihini içeren bir belgedir. Rusya’da bulunan eşin ise özellikle maddi durumu, kişiye gönderdiği davetiye, doğum belgesi evraklar içerisine konulmalıdır.
Evlilik vizesi ile nikahını tamamlayan kişilerin bir süre sonra Türkiye’ye dönmesi gerekir. Çift dilerse Türkiye’de dilerse de Rusya’da yaşama hakkına sahiptir.
Rusya’da Düğün
Rusya’da düğün yapmak istiyorsanız misafirlerinizin uygulaması gereken adımlar bulunuyor. Öncelikle;
- Eğer misafirleriniz diplomatik, hizmet ya da hususi pasaportlardan birine sahipse düğününüze katılmak için pasaportunu ve kimliğini kullanması yeterli olacaktır.
- Ancak misafirleriniz umuma mahsus pasaporta sahip ise mutlaka aile ziyareti vizesi almalıdır. Aile ziyareti vizesi alacak olan kişilerin Rusya Konsolosluğu’ndan randevu alması gerekir. Randevu süresine kadar ise kişilerden istenen evrakların bir araya getirilmesi gerekir. Evraklar teslim edildikten yaklaşık 7 iş günü içerisinde vize sonucu belirlenecektir.
Misafirlerinizin kolay bir şekilde vize almasını istiyorsanız mutlaka düğün davetiyenizi göndermelisiniz. Ayrıca Rusya tarafından onaylanmış, konaklama ve Rusya içerisindeki maddi harcamalara ilişkin sorumluluk aldığınızı belirten bir dilekçe yollamalısınız.
İlginizi Çekilebilir;