Rusya Aile Birleşimi Vize İşlemleri
Rusya Evlilik ve Aile Birleşimi Nedir?
Rusya aile birleşimi, Rusya vatandaşı olan birisi ile evlilik gerçekleştirmeniz ya da Rusya’da aile bireylerinizden bir veya birkaçının ikamet ediyor olması halinde Rusya’da uzun süreli konaklama talebinde bulunmanıza imkân tanıyan bir durumdur.
Rusya Çalışma İzni Vize İşlemleri
Bu uzun süreli konaklama hakkını talep etmeniz için gerçekleştirmeniz gereken birtakım iş ve işlemler dizisi ile yetkililere teslim etmeniz gereken bazı evraklar mevcuttur. Başlangıçta size geçici olarak verilen bu oturum izni gerekli koşullar sağlandıktan sonra uzun süreli hale gelebilmektedir.
Rusya Aile Birleşiminde Süreç Nasıl İşlemektedir?
Bu vize işlemleri için hem Türkiye’de hem Rusya’da gerçekleştirmeniz gereken resmi işlemler mevcuttur.
Öncelikle nikah işlemleriniz Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı evlendirme daireleri tarafından tamamlanmaktadır. Bu nikahın gerçekleşebilmesi için Rusya vatandaşlığı bulunan birey ilgili başkonsolosluğa veya büyükelçiliğe evliliğe engel teşkil edecek bir durumunun olmadığını kanıtlayacak belgeler sunar.
Bu belgelere ek olarak pasaport ve vizesine ilişkin evrakları da yetkili makama ulaştırır. Önceden yaptığı bir evlilik mevcutsa eski eşinin ve varsa çocuklarının durumlarını içeren belgeler de ulaştırılması gerekenler arasındadır.
Rusya konsolosluğu evliliğe bir engel görmediğinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın da Rusya aile birleşimi durumunu onaylaması gerekmektedir. Tüm bu tasdikler gerçekleştikten sonra evlendirme dairesine başvuru yapılabilmektedir. Evlendirme daireleri Rus vatandaşı ile evlilik için gerekli bazı evraklar istemektedir.
Rus Bir Vatandaş İle Evlenmeniz İçin İstenilen Evraklar Nelerdir?
- Türk Vatandaşının Temin Etmesi Gereken Belgeler:
- Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı: Türkiye’de geçerli olarak kullandığınız ve güncel bilgileri içeren nüfus cüzdanınız evlilik işlemleri için talep edilmektedir.
- Belediyenin İstediği Sayıda Fotoğraf: Güncel haliniz ile çektirmiş olduğunuz ve belediyeden belediyeye sayısı farklılık gösteren fotoğraflar edinmeniz gerekmektedir.
- Sağlık Raporu: Aile hekimi onaylı, bulaşıcı bir hastalık taşımadığınızı kanıtlayan sağlık raporu almalısınız.
- Rusya Vatandaşının Temin Etmesi Gereken Belgeler:
- Kimlik / Pasaport: Yabancı uyruklu eşin pasaportu kimlik olarak kullanılabilir. Eğer pasaportu yoksa kendi ülkesine ait kimliğine ihtiyaç vardır. Pasaport ya da kimlik noter tasdikli bir şekilde Türkçeye tercüme ettirilmelidir. Pasaport ile başvuru yapılacaksa pasaportun son kullanım tarihinin en az nikah işlemlerinin gerçekleşeceği süreyi kapsaması şarttır.
- Vize: Yabancı uyruklu eşin Türkiye’de kaçak ya da mülteci olmadığını kanıtlaması adına ülkeye giriş için kullandığı vizeyi yetkililere bildirmesi gerekmektedir. Vizenin zamanı geçmiş ise oturma izni belgesi de aynı işlevi görmektedir.
- Fotoğraf: Başvurulan belediye tarafından istenen sayıda, son 6 ay içerisinde çektirilmiş vesikalık fotoğraflara ihtiyaç vardır.
- Sağlık Raporu: Bulaşıcı bir hastalık taşımadığına dair, varsa aile hekimi onaylı, yoksa devlet hastanesi onaylı sağlık raporu edinmelisiniz.
- Evlenme İçin Ehliyet: Evlenmeye dair kişilerin önünde herhangi bir engel bulunmadığını (devam etmekte olan başka bir evlilik gibi) beyan eden bu belgeyi Rusya vatandaşı olan eş kendi ülkesinden ya da Türkiye’deki konsolosluklardan edinebilir.
- Bekarlık Belgesi: Kişinin başka birisi ile evli olmadığını kanıtlaması için bu belgeye ihtiyaç vardır. Evlenme ehliyet belgesi edindiyseniz ve içeriğinde bu bilgi mevcutsa bu belgeyi almanız zorunlu değildir.
- Doğum Belgesi: Edindiğiniz evlenme ehliyet belgesinde ebeveynlerin ismi, doğum yeri ve tarihi yer almıyorsa ayrıca bir doğum belgesi de çıkartmalısınız.
Evlilik bağı kurulduktan sonra Rusya’da oturum izni elde etmeniz için gereken bazı evraklar vardır. Haydi bu evrakları beraber inceleyelim!
Rusya Aile Birleşimi Vasıtasıyla Alınabilecek Rusya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Rusya vatandaşı olan bir eşiniz varsa ya da birinci derece akrabalarınız Rusya vatandaşıysa Rusya aile birleşimi vizesi ve Rusya’da oturum izni elde edebilirsiniz. Bunun için gerekli evraklar şunlardır:
- Vize Başvuru Formu: Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı konsolosluk tarafından hazırlanmış olan bu formun eksiksiz, güncel ve gerçek bilgiler ile doldurulması gerekmektedir. Formda bir eksik ile karşılaşılması durumunda vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilmektedir.
- Pasaport: En az 3 yıl geçerliliği bulunan, ciddi düzeyde deformeleri olmayan, üzerinde güncel fotoğrafınızı barındıran, kimlik bilgileriniz ile uyumlu bilgiler içeren bir adet pasaportunuz bu süreçte sizden istenilen evraklar arasındadır.
- Fotoğraf: Güncel görüntünüzü yansıtan, biyometrik ölçülerde (35 x 45 mm), yüzünüzün alenen göründüğü, boynunuz, iki kulağınız ve alnınızın kapalı olmadığı 4 adet fotoğraf çektirmelisiniz.
- Aile Bireyine Ait Pasaport Fotokopisi: Yanına gitmeyi ya da beraber Rusya’da ikamet etmeyi planladığınız aile bireyinin kimlik bilgileri ile örtüşük bilgileri içeren güncel pasaportunun fotokopisi sizden istenecektir.
- Aile Cüzdanı: Eğer Rusya vatandaşı olan eşiniz aracılığıyla bu vize talebinde bulunuyorsanız resmi makamlarca gerekli onayları bulunan evlilik cüzdanınızı dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
- Evlilik Belgesinin Rusça Tercümesi: Evliliğinizi beyan eden, yetkililer tarafından imza ve mühürleri basılmış evlilik belgesini yeminli bir tercüman tarafından Rusçaya tercüme ettirmelisiniz. Bu tercümede noter onayının bulunması şarttır.
- 18 Yaşın Altındaki Bireyler İçin: Reşit olmayan şahıslar Rusya’ya vize talebinde bulunacaksa hayatta olan ebeveynleri ya da yasal temsilcileri tarafından bunun onaylandığını gösteren muvafakatname dosyasında bulunmalıdır. Buna ek olarak doğum belgesi ve bunun noter onaylı tercümesi de istenilen belgelerdendir.
- Sabıka kaydı: Savcılık tarafından alınan, apostil tasdiki mevcut bir sabıka kaydı edinmelisiniz. Bu belgeyi edinmeden vize işlemlerinizi tamamlamanız imkansızdır.
Gerekli evraklar tamamlandıktan ve vize işlemleriniz onaylandıktan sonra Rusya aile birleşimi vizesi alınacağından Rusya’ya yolculuk için biletlerinizi alabilirsiniz.
Geçtiğimiz sene Rusya Devlet Başkanı tarafından onaylanan bir kararnameye göre evlilik tarihinizin üzerinden bir sene geçtikten sonra Rusya vatandaşlığı için de başvuruda bulunabilmektesiniz.
Rusya Oturum İzni Çıkma Süresi Ne Kadardır?
Evraklarınızın eksiksiz ve tam olmasına ya da başvuran kişinin uyruğuna göre değişiklik gösteren bu durum prosedür gereği ülkeye vizeli ya da vizesiz alındığınıza bağlı olarak çeşitlenebilmektedir. Türk vatandaşlarına genellikle vize uygulandığını varsayarak bu sürenin ortalama 6 ay olduğunu söyleyebiliriz. Rusya Göç Bürosu yeni evraklar talep ederse bunları temin etme sürecinize bağlı olarak bu zaman uzayabilir.
Rusya’da İkamet Etmeye Başladıktan Sonra Neler Yapmanız Gerekiyor?
Geçici oturum izninizi edindikten sonra her yılın Ocak veya Şubat ayında mesleki durumunuzu, maaş bordrolarınızı ve ikamet ettiğiniz adresi gösteren belgeleri bulunduğunuz yerdeki Rusya Federal Göç Bürosu’na iletmelisiniz. Vatandaşlığınızı alıncaya kadar bunu yapmakla yükümlüsünüz.
Rusya Aile Birleşimi Hakkında Önemli Bazı Hususlar
- Rus ve Türk vatandaştan olan çocuklar otomatik olarak Türk vatandaşı sayılmaktadır. Rusya vatandaşlığına geçebilmesi için reşit olduktan sonra ayrı bir prosedür izlemesi gerekmektedir.
- Rusya aile birleşimi hususunda, konsoloslukların gerekli görmesi halinde her zaman ek belge talep etme hakları mevcuttur.
Rusya Aile Birleşimi Vizesi Önemli Detaylar 2021
Özel durumlardan ötürü Rusya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin aile birleşimi vizesi seçeneğine başvurması mümkündür. Aile birleşimi vizesine başvurulabilmesi kişinin ailesinden birinin ya da birkaçının Rusya’da bulunması gerekmektedir.
Vize türüne Rusya’daki ailesini ziyaret edecek olan/olanlar ayrı ayrı başvurmak durumundadır. Çünkü vize işlemleri Rus Konsoloslukları ile kişiler arasında bireysel bir süreçle tamamlanmaktadır. Kişilerin Rusya’da oturmasına ya da çalışmasına bağlı olarak aile birleşimi vizesinin süresi de değişkenlik göstermektedir.
Başvuru evraklarının hazırlanmasının ardından Rusya vize temsilciliklerine sunulmalıdır. Başvurunun durumuna göre ilgili makamlardan onay veya ret cevabı gelmektedir. Başvuru için özel bir tarihe ihtiyaç bulunmamaktadır. Gerekli evrakların tamamlanmasının ardından başvurular gerçekleştirilebilmektedir.
Başvurunun yapılabilmesi için bazı evraklar toplanmalıdır. Bunlardan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan temin edilen vize başvuru formudur. Sonrasında ise başvuran kişinin biyometrik fotoğraf formatında 1 adet vesikalığının başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir.
Ardından başvuran kişinin eşinin ya da 1.dereceden akrabasının/akrabalarının pasaportu ve fotokopisi şarttır. Başvuranın eşi Rusya’da bulunuyorsa evlilik belgesinin ya da aile cüzdanının fotokopisi vize başvurusuna dahil edilmelidir.
Bir diğer durumda başvuran kişi Rusya’da bulunan kişinin reşit olmayan çocuğu ise başvuranın doğum belgesinin ve noter tasdikli çevirisinin olması mecburidir. Böylece işlemler için gerekli belgeler ve diğer detaylar halledilmiş olmaktadır. Sonrasında konsolosluktaki yoğunluğa göre başvuran kişilere belli bir süre zarfında cevap verilmektedir. Başvuru olumsuz sonuçlandığı takdirde başvuruculara tekrardan başvuru imkanı tanınmaktadır.
Rusya Online Vize Ne Kadar?
Rusya Vize işlemleri, online sistemden gerçekleştiği takdirde vize türüne göre ücretlendirme değişir.
Rusya Vize Vermeye Başladı Mı?
Rusya vize hizmeti başlamıştır.
Rusya Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Rusya vize başvurusu, Rusya Konsolosluğu ya da Rusya Büyükelçiliği’ne müracaat gerçekleştirilerek yapılır.