Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport ücretleri 2025
Pasaport Alma İşlemleri Pasaport Ücreti 2025
Harç Bedeli Ve Pasaport Defter Bedeli Güncel Fiyatları Nelerdir?
Pasaport başvuruları yapılırken başvuruda bulunan kişilerden harç bedeli ve pasaport defter bedeli olmak üzere iki farklı ücret talep edilir. Bu ücretlerin ödenmesi durumunda başvuru gerçekleşmiş olur. Bu ücretler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ücretlerdir ve her yıl güncellenir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan 2025 yılı harç bedeli ve pasaport defter bedeli ücretleri sürelere göre şu şekildedir;
Harç bedeli hizmet damgalı (gri) ve hususi damgalı (yeşil) pasaporta başvuranlardan talep edilmez.
Pasaport Başvurusu
Pasaport yurt dışı seyahati yapmak isteyen kişilerin sahip olması gereken bir belgedir. Bu belge uluslararası geçerliliği olan ve ülkeye girişte yardımcı olan kimlik belgesidir. Bu nedenle yurt dışına gitmeyi isteyen kişilerin mutlaka pasaportlarının olması gerekir. Bu belgenin alınması için ilgili kurumlara başvuru ve gerekli işlemlerin yapılması gerekir.
Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?
Pasaporta sahip olmak isteyen kişiler illerde bulunan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri aracılığıyla alabilirler. Bunun için randevu alabilecekleri gibi müdürlüğe giderek yoğunluğa bağlı olarak işlemlerini başlatabilirler.
Yurt içinden yapılacak hizmet damgalı ve hususi pasaportu almak için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne ve umuma mahsus olan pasaportlarda ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne başvurunun yapılması gerekir. Yurt dışından yapılacak başvurularda ise başvurunun yapılacağı merci ise dış temsilciliklerdir.
Pasaportun Değişiminde Uygulanan Prosedür
Yurt dışına gidecek olan kişilerin geçmişte aldıkları ve vizesi devam eden pasaportları olabilir. Bu pasaportların sayfasının kalmaması veya geçerlilik süresinin dolması gibi durumlarda yeni pasaportun alınması gerekir.
Başvuru Yoluyla Alınabilecek Pasaport Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde insanlar tarafından yurt dışına seyahatlerin gerçekleşmesi için alınabilecek birkaç çeşit pasaport vardır. Bu pasaportlara yapılan başvurularla sahip olunabilir.
İnsanların başvuru yoluyla alabilecekleri pasaport çeşitleri şunlardır;
- Diplomatik Pasaport: Siyah renkte olan bu pasaport diplomatik seyahat gerçekleştirecek kişilere Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.
- Hususi Damgalı Pasaport: Yeşil renkte olan bu belge İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından verilir.
- Umuma Mahsus Pasaport: Bordo renginde olan belge İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri tarafından verilir.
- Hizmet Damgalı Pasaport: Gri renkte olan bu belge İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından kişilere verilir.
- Yabancılara Özel Pasaport: Bu belgenin verildiği adres ise Göç İdaresi’dir.
- Geçici Pasaport: Pembe renkte olan bu belge dış temsilcilikler tarafından başvuru sahiplerine verilir.
Ülkeleri dışına gidecek olan kişilerin durumlarına bağlı olarak bu pasaport çeşitlerinden birisi için ilgili kurumlara başvurularını yapmaları ve kendilerinden istenilenleri yerine getirmeleri gerekir.
Bordo Pasaporta Sahip Olmak İsteyenlerin Teslim Etmesi Gereken Belgeler
Pasaporta sahip olarak yurt dışında gitme hedefi bulunan kişilerin isteklerini gerçekleştirmeleri içi başvuruları esnasında veya sonrasında teslim etmeleri gereken belgeler vardır.
Bordo veya umuma mahsus pasaporta sahip olmak isteyenlerin teslim etmesi gereken belgeler şunlardır;
- Biyometrik fotoğraf (1 adet ve son 6 ayda çekilen)
- Nüfus cüzdanı, kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesi
- Pasaport defter ücretinin ve harç ücretinin ödenmesi (ödeme sistemde görünür ve bu nedenle dekont talebi olmaz)
- Eski pasaport (varsa)
- Başvuru sahibinin öğrenci olması durumunda öğrenci belgesi (Sistemde öğrenci olduğunun belirgin olması durumunda belge talep edilmez.)
- Ergin olmayan veya kısıtlı olan kişilerin başvurularında muvafakatname (yasal temsilcinin başvuru sahibinin yanında bulunmaması durumunda)
Bu belgelerin gerekli İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne teslim edilmesiyle başvuru işlemi tamamlanır.
Yeşil Pasaporta Sahip Olacak Kişilerin Teslim Etmesi Gereken Belgeler
İkinci pasaport türü olan yeşil pasaporta (hususi damgalı) sahip olmak isteyen kişilerin de nüfus müdürlüklerine belge teslim etmeleri gerekir. Yeşil pasaport için talep edilen belgeler arasında ise kimlik kartı, defter bedelinin ödenmesi, muvafakatname ve eski pasaport gereklidir. Bunlar dışında ise başvuru yapacak avukat, ihracatçı ve kamu çalışanları tarafından teslim edilmesi gereken pasaport talep formu vardır. Başvuran kişinin emekli olması durumunda emekli olmadan önce çalıştığı kurumdan ıslak imzalı resmi yazı almaları şartı vardır.
Anne ve babalarıyla yurt dışına gidecek olan çocukların öğrenci belgelerini (sistemde görülmediği durumda) teslim etmeleri gerekir. Ayrıca öğrenci olmamaları durumunda 18 yaşına da yeşil pasaportu alma hakları vardır. Emekli olan belediye başkanlarınınsa (birinci derece) Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları emeklilik durumunu gösterir resmi yazıyı sunmaları gerekliliği vardır. Başvuru yapan kişinin engelli olan ergin çocukları varsa ve onun hakkından yararlanarak pasaport alacaksa Sağlık Kurulu’ndan alınmış bir raporun sunulması gerekir. Yeşil pasaportta harç bedelinin ödenmesi gerekmez.
Gri Pasaporta Sahip Olmak İsteyenlerin Teslim Etmesi Gereken Belgeler
Pasaport başvurularının genelinde olduğu gibi gri pasaporta sahip olmak isteyen kişilerin de Nüfus Müdürlükleri’ne teslim etmeleri gereken belgeleri vardır.
Hizmet sebebiyle pasaportun alınması gerektiğinde yetkililere verilmesi gereken belgeler;
- Pasaport talep formu
- Geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
- Biyometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş 1 adet)
- Sağlık Kurulu Raporu (ergin engelli çocuklar ailelerinin haklarından yararlanarak gri pasaporta sahip olmak istediklerinde)
- Öğrenci belgesi (ailelerinin hakkından yararlanarak gri pasaportla ülkeye gidecek olanlar öğrencilikleri sistemde gözükmediğinde)
- Pasaportu alacak kişilerin kamu görevlisi olarak çalışmaması durumunda hizmet için onay aldıklarını gösteren resmi belge
- Eski pasaport
- Ergin olmayan ya da kısıtlı bulunan çocuklar için muvafakatname (ailesinin yanında olmadığı durumlardı)
Bu belgeler yanı sıra pasaport defter bedelinin de ödenmesi gerekir. Hizmet (gri) pasaporta başvuran kişilerin harç bedeli ödemelerine ise gerek yoktur.
Kimler Harç Ödemeden Bordo Pasaport Alabilir?
Bordo pasaport (umuma mahsus) almak için başvuran herkesin harç bedeli ödemesi zorunluluğu yoktur.
Çünkü bu pasaport çeşidi için başvuru yapan kişilerin bir kısmı harç bedelinden muaf tutulmuştur.
- Harç bedeli ödemekten muaf olan kişiler şunlardır; uçuş ekibi çalışanları, yurt dışına eğitim için gidecekler, eğitim gören 25 yaşından küçükler ve spor, gezi veya kültürel etkinlikler için izinli gidenlerdir.
- Spor, gezi veya kültürel etkinlikler için giden kişilerin öğrenci veya eğitmen olmaları veya dekanlık, rektörlük veya okul müdürlüklerinden izinlerinin olması gerekir.
Harç Bedeli Ve Pasaport Defter Bedelinin Ödenebileceği Yerler Nerelerdir?
Pasaport için gerekli olan harç bedeli ve pasaport defter bedelinin ödenebileceği farklı ödeme yolları vardır. Başvuruda bulunan kişiler bu yollardan istediklerini kullanabilirler. Harç ve pasaport defter bedelinin ödenebileceği yerler şunlardır; PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar, Gelir İdaresi Başkanlıkları ve vergi daireleridir.
Pasaportunu Kaybedenler Nereye Başvurmalıdır?
Yabancı ülkelere girişte kimlik belgesi olarak kullanılan pasaportların kaybolması mümkündür. Kayıp yaşayan kişilerin pasaportlarını yurt içinde kaybettilerse İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğü ilgili birimlerine yurt dışında kaybettilerse dış ülke temsilciliklerine şahsen kayıp bildiriminde bulunmaları gerekir.
Süresi Biten Pasaportların Süresi Uzatılır Mı?
Pasaportlar yurt dışına çıkacak kişilere geçici süreyle verilen belgelerdir. Bu sebeple geçerlilik sürelerinin bitiminde kişiler pasaportlarının süresinin uzatılıp uzatılmadığını merak ederler. Ancak pasaportlarda süre uzatılması gibi bir imkan yoktur. Bunun yerine yeni bir pasaport alınır.
Pasaport Ücretleri 2025
10 Yıllık Pasaport Ücreti 2025
5 Yıllık Pasaport Ücreti 2025
2025 Öğrenci Pasaport Fiyatları
Pasaport Ücretleri
Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti 2025
10 Yıllık Pasaport Ücreti 2020
Pasaport Harcı Ödeme
Özbekistan Pasaport Fiyatları
Özbekistan'a Gitmek İçin Pasaport Gerekiyor Mu?
Özbekistan Yeni Pasaport Nasıl Alınır?
Özbekistan Pasaport Fiyatları Nelerdir?
Özbekistan Pasaportu Yenileme Adımları Nelerdir?
Özbekistan Pasaportu Kaybettim Ne Yapmalıyım?
Özbekistan Vize Ücreti 2020 Nedir?
Pasaport Ücretleri
Pasaport Ücretleri 2025
2025 Öğrenci Pasaport Fiyatları
10 Yıllık Pasaport Ücreti 2025
Pasaport Fiyatları 2025
Yeşil Pasaport Ücretleri 2020
Yurtdışı Pasaport Ücretleri
Pasaport Çıkarma Ücreti
Bordo Pasaport Ücreti
Ülke vatandaşlarının ülkeler arası seyahat etmesi için gerekli olan pasaport türüne bordo pasaport denir. Ülkeler arası seyahat için yalnızca pasaportun yeterli olmadığını çoğu ülkenin vize politikası uyguladığını belirtelim. Ancak ülkemizden vize istemeyen ülkeler de bulunmaktadır.
Tüm vatandaşlar bordo pasaport alabilir ancak bunun için hükümet tarafından belirlenen ve süre bazında değerlendirilen bir bordo pasaport ücreti ödenmesi gerekmektedir. Bordo pasaport alırken, defter ücreti ve pasaport geçerlilik süresi olmak üzere iki farklı ücret öderiz.
Pasaport defter ücreti her pasaport geçerlilik süresi için aynıdır. Buna göre geçerlilik süreleri baz alınarak belirlenen bordo pasaport harç ücretleri aşağıdaki maddelerde şu şekilde belirtilmiştir.
- 1 yıllık pasaport ücreti: 332,10 TL
- 2 yıllık pasaport ücreti: 542, 20 TL
- 3 yıllık pasaport ücreti: 770,20 TL
- 3 yıllık ila 10 yıllığa kadar olan pasaport ücreti: 1085,40 TL
Yukarıdaki fiyatlara bakıldığında 10 yıllık pasaport ücreti 2020 yılı için daha karlı görünmektedir. Bu yüzden uzun süreli pasaport türü düşünüyorsanız, geçerliliği 10 yıl süren bordo pasaportu tercih etmenizi öneririz. Böylesinin daha karlı olduğunu söyleyebiliriz.
Pasaport ücreti 2025 yılı fiyatları bu şekildedir. Ancak 2020 yılında 160 TL olan pasaport defter harç bedeli, 2025 yılında 174, 5 TL olarak güncellenmiştir.
Yeşil pasaport ise; devlet memuru daha doğrusu kamu görevlisi olan kişiler ve onun 1 dereceden akrabalarına (eş, çocuk) verilen bir pasaport türüdür. En avantajlı olan pasaport türü olarak tanıtılır. Ancak bordo pasaport gibi herkes tarafından alınamaz. Sadece kamu görevlileri için tahsis edilen bir pasaport türüdür.
Yeşil pasaport türünde de tıpkı bordo pasaport türünde olduğu gibi geçerlilik süresi ve yeniletme gibi durumlar söz konusudur. Tıpkı, bordo pasaportta olduğu gibi pasaport defter harç bedeli yatırılmaktadır.
Her iki pasaport türü için de ödenen defter harç bedeli aynı idi. (174, 5 TL) Ancak, 2025 yılı güncellemesi ile birlikte bu bedel yeşil pasaport için 180 TL’ye çıktı. Bu yüzden Yeşil pasaport yenileme işlemi yapacak olan kişilerin güncel fiyat bilgilerine hakim olması ve buna göre harç bedellerini yatırması gerekmektedir. Aksi takdirde bu konuda bazı olumsuzluklar ile karşılaşabilirler.
Her iki pasaport türünde pasaport geçerlilik süreleri ücretleri değerlendirildiğinde; yeşil pasaport ücretleri bordo pasaporta nazaran daha pahalıdır diyebiliriz.
2025 Pasaport Ücretleri
Pasaport, sizlerin yurt dışına çıkmasını sağlayan önemli bir belgedir. Yurt dışına çıkarken vize her zaman için gerekmez ancak pasaport birkaç ülke haricinde geçerli olmaktadır. Bu nedenle pek çok insan pasaport sahibi olmak istemektedir. Ancak pasaportlar süre olarak değişim gösterir. Her birinin fiyatı ise farklıdır. Bu nedenle 2025 pasaport ücretleri merak edilir çünkü genellikle her sene güncellenmektedir.
Aynı zamanda pasaport yenileme ücreti 2025 yılında da merak edilmektedir. Ancak bilinmelidir ki pasaport yenileme yoktur, yeniden pasaport edinmek vardır. Yeniden pasaport alabilirsiniz, bunu sürenizin dolması durumunda veya gideceğiniz ülke 6 ay ay da bir senelik bir süre daha istiyorsa yeniden pasaport çıkartmanız gerekmektedir.
2025 pasaport harç ve defter bedeli birbirinden ayrılmaktadır. Defter bedeli her pasaportta aynıdır ancak harç ücreti pasaporta göre değişim göstermektedir. Defter bedeli 2025 yılında 180 TL olmaktadır. Ancak pasaport bedeli ay ve yıla göre değişim göstermektedir.
Örneğin 6 aylık pasaport ücreti bu sene 227 TL iken 1 yıl 332 TL olmaktadır. 2 senelik harç ücreti 542 TL ve 3 yıl ise 770 TL olmaktadır ancak 3 yıl ve üstünün fiyatı aynıdır. 1085 TL olmaktadır. 10 senelik ücret de böyle olup aslında 10 senelik pasaport almak düşünülünce çok daha uygun olacaktır. 2025 pasaport fiyatları 10 yıllık olarak 1085 TL şeklinde belirlenmiştir. Her sene zamlanmaktadır.
5 yıllık pasaport ücreti 2025 yılında da aynı şekildedir yani 3 yıl ve üstü her durumda 1085 TL ödenecektir. Bu nedenle 10 yıllık pasaport almak en mantıklı hareket olacaktır. Ancak genellikle bunu sık seyahat edenler tercih etmektedir.
2025 öğrenci pasaport fiyatları ise sadece defter bedelini öderler ve harç ücretini ödemezler. Öğrenci pasaportu yoktur ancak 25 yaşına kadar öğrenciler bu imkandan faydalanabilmektedir. Sonrasında ise öğrenci olmanız herhangi bir değişikliğe sebep olmayıp toplam ücreti ödemeniz gerekecektir.
Yeşil pasaportlara baktığımızda ise yeşil pasaport ücreti 2025 yılında sadece 180 TL’lik defter bedeli ödenerek alınabilmektedir ancak en fazla 5 senelik bir süresi vardır ve sonrasında güncellenmelidir.
Yeşil pasaport yenileme ücreti 2025 yılında da yenileme bazında söz konusu değildir. Yani yeniden pasaportun çıkarılması gerekir ancak bu aşamada da sadece 180 TL lik beden ödenmektedir. Bu bedel defter bedeli olarak geçmektedir.
2025 Pasaport Nasıl Alınır?
Nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne yapılan başvuru ile birlikte pasaport alınır. Pasaport işlemleri esnasında tarafınızdan belirli evraklar istenir.
Ilk Defa Pasaport Nasıl Alınır?
İlk defa pasaport sahibi olacak kişiler, nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne müracaatta bulunduğu takdirde tercih edilen pasaport türüne göre işlemler başlar.
Pasaport Almak İçin Nereye Müracaat Edilir?
Pasaport alabilmek için ikametgah edilen bölgedeki nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvuru yapılabilir.
Pasaport Nasıl Alınır Pasaport ücretleri 2025 Video;
İlginizi Çekebilir;