İsviçre Çalışma İzni Vize İşlemleri
İsviçre Çalışma İzni Vize Başvurusu
İsviçre’de çalışabilmek için oturum ve çalışma iznine ihtiyacınız var. Eğer İsviçre’de 3 aydan yani 90 günden fazla kalınacak ise birtakım izinlere ihtiyaç duyulmaktadır. İzinler ise kanton göçmenlik Merkezi tarafından verilmektedir. İki tip izin çeşidi vardır; bunlardan birisi kısa süreli izinler olmaktadır. Bu izinler 1 senelik oluyor. Diğer tip ise uzun süreli ya da süresiz izinler olmaktadır. Bu izinler kapsamında bireyler istedikleri kadar İsviçre’de yaşama ve çalışma hakkına sahip oluyor.
İsviçre Vize Başvuru Formu İşlemleri
İsviçre’de çalışma izni için öncelikle oturum izni alınmalı. Buna ek olarak çalışma izni ile oturum izni için gerekli olan belgeler aynı olmaktadır. Ancak çalışma izni için kişilerin işverenlerin başvuru yapması gereklidir. Oturma izni için ise kişiler şahsen başvuru yapabilirler.
Yapılan başvurular sonucunda gerekli dosyalar birtakım incelemelerden geçer. Bu incelemeler sonucunda eğer hazırlanan dosyalar arasında eksik yada hatalı bilgi bulunmuyorsa, verilen bilgiler vize izni için yeterli ise izinler olumlu olarak gösterilir ve bir sonraki aşamaya geçilir.
Ancak başvurular arasında eksikler bulunuyor ise bu durum karşısında kişilerin izin talepleri olumsuz yanıt alabilir ya da reddedilebilir. Yapılan başvurular esnasında kişilerin öncelikle online işlemleri gerçekleştirmesi ardından ise randevu oluşturarak şahsen yapılan başvurular aşamasına geçilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra bu işlemler için birtakım harç ücretleri istenmektedir. İstenen harç ücretleri, izin sonuçları olumsuz olarak sonuçlanırsa bile geri ödenmemektedir.
Isviçre Çalışmak İçin Nasıl Gidilir?
Isviçre Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Isviçre'de Yaşamak İçin Ne Yapmak Lazım?
İsviçre çalışma izni için gerekli evraklar
İsviçre’de bir şirkette çalışmak ya da kendi şirketini kurmak isteyen vatandaşların başvurması gereken İsviçre çalışma izni için gerekli evraklar ve kişilerin dikkat etmesi gereken detaylar nelerdir?
Başvuru yapacak kişi, B tipi oturum izni için başvuru yapıyorsa, İsviçre’de en fazla 1 yıl çalışma hakkı kazanmaktadır. 1 yılın ardından kişinin kendi ülkesine geri dönmesi ve çalışmaya devam etmek istiyorsa, yeniden vize alması gereklidir.
Ancak 1 yıl olan bu süre, kişi 1 yılın sonunda bir şirkette çalışmaya devam ediyorsa 24 aya kadar da uzatılabilmektedir. B tipi oturum izni alan kişilerin, iş kontenjanları ve İsviçre’de vize başvurusu yapılan dönemdeki işçi açığı olan meslek kollarına bağlı olarak çalışabileceği işler sınırlandırılmıştır. Kişinin İsviçre çalışma izni için gerekli evraklar arasına mesleki deneyim ve diploma gibi eğitim düzeyini belirten evrakları da eklemesi gerekiyor.
İsviçre çalışma izni için gerekli evraklar arasına kişinin 10 yıldan daha uzun süredir İsviçre’de çalıştığını kanıtlayıcı evrakları da eklemesi gerekiyor. C tipi oturum izni alan kişiler, istediği işte çalışma ya da direkt olarak kendi şirketini açma hakkı da kazanıyor.
İsviçre Göçmenlik Başvurusu 2025
İsviçre’ye Giriş Yasağı
İsviçre’ye İltica Şartları
İsviçre C Oturum İzni Nasıl Alınır?
İsviçre’ye Giriş Yasağı Korona
İsviçre’ye Seyahat Kısıtlaması
İsviçre’ye Gitmek İçin Gerekenler
Öğrenci Olarak İsviçre’ye Nasıl Gidilir?
İsviçre Oturum İzni
İsviçre'de Ev Alma Şartları Nelerdir?
İsviçre'de Evlilik Yoluyla Oturum Şartları Nelerdir?
İsviçre'ye İltica Şartları Hangileridir?
İsviçre'de Kaçak Çalışmak Mümkün Mü?
İsviçre Göçmenlik Başvurusu 2019 Nasıl Yapılır?
İsviçre'ye Nasıl Gidilir?
İsviçre Oturum İzni Nasıl Alınır
İsviçre’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?
İsviçre’ye İltica Şartları
İsviçre’de Ev Alma Şartları
İsviçre’de Kaçak Çalışmak
İsviçre’ye Nasıl Gidilir?
İsviçre Öğrenci Çalışma İzni
İsviçre’de Ev Almak Oturma İzni
İsviçre Nasıl Gidilir
Umuma Mahsus pasaport sahibi olan vatandaşlardan vize başvurularına geçmeleri istenir. İsviçre nasıl gidilir sorgulayanlara 180 gün içerisinde 90 günlük yasal kalma sınırı belirtilir. Yine bu sınıra karşı Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportlarına sahip olan vatandaşların ise muaf kabul edildiği bildirilir.
İsviçre’ye gitmek isteyen vatandaşlar dilerlerse Schengen başvurularında da bulunabilir. Çünkü İsviçre seyahatlerinde Schengen geçerli kabul edilir ve 90 günlük kalma sınırına uygun olacak şekilde seyahate geçmeniz esas alınır. Söz konusu Schengen değil ise turistik, ticari ya da aile birleşimi gibi ayrı kategoriler üzerinden başvurulara geçilebilir.
Konsolosluk prosedürlerine göre sadece pasaport türlerinin üzerinde durulmaz ve ardından ödemeler gelir. İsviçre’ye girmek kaç para sorgulayanlara dair harç ödemeleri belirtilir. Yetişkinlerin ödemesi gereken tutar 60 Euro olarak belirlenmiştir. Çocuklar için ise bu tutar değişiklik gösterir ve ödemenizi yapmanız beklenir.
Kısa süreli seyahat programlarından ziyade İsviçre’ye nasıl yerleşebilirim sorusuna da yanıt aranmaktadır. Bunun için C Oturum İzni üzerinde durulur ve belli başlı şartlara göre yerleşme hakkından faydalanmanız sağlanır. Öncelikle 10 yıl kadar ülkede ikamet etme şartı öne sürülür ve dil yeterlilik testlerinden geçmeniz dikkate alınır.
İsviçre’ye gitmek için gerekenler nelerdir merak edenlere başvuru sırasında paylaşmaları istenen tüm belgeler sıralanır. Örneğin İsviçre vize başvuru formu üzerinden bilgilerin girilmesi önem arz eder. Ardından da vize talep dilekçesinin hazırlanması ve pasaportların en az 2 sayfası boş olacak şekilde ibraz edilmesi istenir.
Sadece pasaport ile kimlik belgeleri ile sınırlı kalınmaz. Bunun ardından İsviçre’ye davetiye ile gitmek için ayrı prosedürlere yer verilir. Davetiyeler çoğu zaman çalışma izninde değerlendirilir. Aynı zamanda akraba – aile ziyaretleri için davetiye alanların da vize işlemleri kısa sürede sonuçlanır.
İsviçre’ye gitmek istiyorum diyenler belirtilen belgeleri toplamalı ve konsolosluk üzerinden randevusunu almalıdır. Çünkü randevusu olmayan vatandaşlar kabul edilmez. Bunun üzerine belgelerin ibraz edilmesi beklenir ve parmak izi uygulamalarına geçilir. Nitekim vize işlemlerinde biyometri verileri önemli bir yere sahiptir ve veriler randevu günü değerlendirilir.
İsviçre'de Ev Alma Şartları
Yabancıların İsviçre üzerinden gayrimenkul yatırımlarına başvurmak için kısıtlamaları öğrenmeleri esas alınır. İsviçre’de ev alma şartları olarak bölgeye ya da yerel düzene göre kısıtlamaların sıralanması olacaktır. Örneğin şirket bünyesinde olacak şekilde gayrimenkul yatırımlarında bulunmanıza izin verilmeyecektir.
Pahalı bir ülke kabul edilen İsviçre üzerinden yatırımlara geçmek biraz güç olacaktır. Özellikle de İsviçre’de ev almak istiyorum diyenlere bedeli bir hayli yüksek olan gayrimenkul yapıları paylaşılır. Hatta belli başlı şartlar sıralanır ve uygun olan yatırımcıların konutları üzerinden oturum iznine yönelmeleri esas alınır.
T.C. vatandaşları İsviçre’de ev almak oturum izni için etkili mi merak ediyor. Nitekim gayrimenkul yatırımlarına karşı oturum izni veren birkaç ülke bulunuyor. Ancak İsviçre bunlar arasında yer almaz. Oturum iznine dair etkili olsa da yatırım şartlarının öne sürülmediği görülür.
Söz konusu yerleşmek olduğu zaman İsviçre’ye iltica şartları da merak konusu haline gelmiştir. Bunun için de T.C. vatandaşlarının İsviçre sınır karakolu üzerinden başvurulara geçmeleri esas alınır. Aynı zamanda İsviçre havaalanı gümrük noktaları üzerinden de yetkililere hem sözlü hem de yazılı olacak şekilde başvuru yapılabilir.
İsviçre’de yaşamak için gerekenler adı altında oturum iznine özel belgeler paylaşılır. Eksiksiz olarak doldurulan online form bunlar arasında başı çeker. Ardından pasaport ile fotoğraf olarak standart belgelerin de ibrazına geçilir. Her birinin konsolosluk bünyesinde incelenmesi neticesinde sonuç birkaç aya kadar açıklanır.
Turistik ya da ticari seyahate dair vize başvurularına yer verilir. İsviçre’ye nasıl gidilir merak edenler vize belgelerini toplar ve konsolosluk randevularına yer verir. Bunun için 60 Euro harç bedelinin de üzerinde durulur ve geriye başvuruların birkaç iş gününe kadar yanıtlanması kalır.
İsviçre turist kabul ediyor mu sorgulayanlara Schengen vizesi de belirtilir ve isteyenler bu yönde tercihini yapabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 günlük yasal sınır üzerine turist vizesinden faydalanabilir. Bunun için de pasaporttan nüfus kayıt örneğine kadar çeşitli evraklar dahilinde konsolosluk işlemlerine geçilir. Nitekim T.C. vatandaşları parmak izin uygulamalarına yer vermeli ve biyometri işlemleri üzerine harekete geçmelidir.
İsviçre'de Kaçak Çalışmak
Oturum iznine bağlı olmadan çalışan pek çok işçi bulunuyor. İsviçre’de kaçak çalışmak adına bu yolu tercih edenlerin de insan hakları mevcut durumda. ‘Kağıtsız’ olacak şekilde de anılan işçiler insan hakları bünyesinde yaşantısını sürdürür. Nitekim yasalara aykırı olan göçmenlere dair zaman zaman cezai uygulamaların ele alındığını da unutmamak gerekir.
İsviçre’de yaşamak için gerekenler adı altında oturum izninin üzerinde durulur. İzin alarak seyahate geçen vatandaşlar kalacakları ikamet süresine karşı vatandaşlık hakkını da ele alabilir. Bunun için eksiksiz doldurulan başvuru formundan pasaporta kadar çeşitli belgelere ihtiyaç duyulur ve konsolosluk işlemlerine geçilir.
Çeşitli firmalar işçi alımına dair paylaşımlarda bulunur ve davetiyeleri ile T.C. vatandaşlarını karşılar. İsviçre’de Türkler ne iş yapar soranlara daha çok gıda sektörü eşlik eder. Aynı zamanda turizm hizmetlerine dair yeterli dil seviyesine sahip olan vatandaşların da çalışma göstermesi sağlanır.
Kaçak çalışmak kadar İsviçre’ye iltica şartları nelerdir ele alınır ve isteyenler bu yönde de başvurularını iletebilir. Özellikle de İsviçre sınır karakolu ya da havaalanı gümrük noktaları üzerinden alınan başvurulara karşı seyahat etmeniz mümkün hale gelir.
İsviçre’ye gitmek için gerekenler adı altında pasaportun ve vizenin başı çektiği açık durumda. Pasaportların seyahat dönüşünden itibaren en az 3 ay geçerli olması dikkate alınır. Bunun yanı sıra turistik veya ticari olarak seyahat edecek olan vatandaşlara vize şartları belirtilir. Şartlara uygun olanlar 90 gün kalma süresine bağlı olarak vize talebinde bulunabilir.
Bazı ülkeler gayrimenkul yatırımları üzerine oturum hakkından faydalanmanızı sağlar. Bunun üzerine İsviçre’de ev alma şartları dikkate alınsa da konut yatırımlarına karşı oturum verilmediğini belirtmek gerek. Hatta vatandaşlık için de belirli bir ücret üzerinde durulmamıştır.
Son olarak İsviçre’ye nasıl gidilir sorusuna dair vize prosedürlerine uygun olanların harekete geçmeleri istenir. Şöyle ki seyahat nedenine uygun olacak şekilde belgelerinizi paylaşır ve harç ödemelerine geçersiniz. Bu adımlar birkaç iş günü içerisinde tamamlanır ve sonuca bağlı olarak seyahate geçilir. Hatta uçak ile konaklama rezervasyonları dahi İsviçre seyahatleri açısından önemli bir yere sahiptir.
İsviçre'de Oturum Alma Şartları
Yerleşim amacına bağlı olarak İsviçre’de oturum alma şartları sıralanır ve ayrı kategoriler üzerinden değerlendirilir. Şöyle ki kısa süreli olan vizede L oturum iznine yer verilir. Ardından 1 yıl geçerli B oturma ile uzun dönem için C kategorilerine başvurulabilir.
Söz konusu evlilik ise B oturma izninin üzerinde durulur ve prosedürlere uygun olanlar elde eder. İsviçre’de evlilik yoluyla oturum için dikkate alınan husus 5 yıllık süreç oluyor. Eşlerin özlük belgeleri ile evlilik kayıt örnekleri incelenir. Neticesinde 5 yıllık olarak temin edilen izne karşı yerleşme hakkından faydalanmanız sağlanır.
Evlilik yerine vatandaşların İsviçre’de ev alma şartları üzerine de harekete geçtiği görülüyor. Her ne kadar konut yatırımları vize şartları arasında olmasa da değerlendirmeye alınır. Nitekim sahip olunan konut içerisinde şartlara uygun olarak birkaç sene ikamet edilmesi oturum hakkından faydalanmanızı mümkün kılar.
İsviçre’ye yerleşmek isteyen vatandaşların iltica detaylarının da üzerinde durduğu görülüyor. Sınır karakolları üzerinden değerlendirilen iltica başvurularına dair hızlı bir şekilde geri dönüş yapılıyor. İsviçre’ye iltica şartları olarak ülkeye geri dönmemeye dair beyanlar ele alınır. Vatandaşların özgür iradelerini belgeleri ile ibraz etmeleri istenir.
İsviçre’ye nasıl gidilir sorgulayanlar illegal yollardan ziyade vize prosedürlerini dikkate alıyor. Ülke seyahat amacına uygun olacak şekilde vize türlerinden tercihinizi yapmanız istenir. Aile birleşimi, öğrenci ya da turistik ziyaret adına ayrı vize türlerine yer verilir. Her birine özel belgelerin ibrazına karşı vizesini alan vatandaşların ülkeye gitmelerine izin verilir.
Tüm bu vize türleri arasında olan öğrenci kategorisinde çalışma izni de değerlendirilir. Şöyle ki İsviçre öğrenci çalışma izni talebinde bulunmak isteyenlerin de eğitim programlarını destekleyen belgeleri istenir. 6 ay İsviçre’de kalmak şartı ile haftada 15 saat çalışmak koşuluna göre izinlerin çıkartılması sağlanır.
Son olarak İsviçre göçmenlik başvurusu 2020 yılında da 10 yıllık oturum izni üzerinden değerlendirilir. Vatandaşların göçmenlik büroları üzerinden yapacakları başvurular ele alınır. Bunun için özlük belgelerinin eksiksiz olarak paylaşılması önem arz eder. Ardından İsviçre çalışma, eğitim ya da konaklama üzerine belgelerin de ibrazına geçilmelidir.
İsviçre Çalışma İzni Vize İşlemleri Video;
İlginizi Çekebilir;