İspanya’da Evlenmek - Schengenvize.net
Vize İşlemleri İle İlgili Genel Bilgiler

İspanya’da Evlenmek

İspanya’da evlenmek isteyen kişiler nişanlı oldukları İspanyol eş ile bu hayallerini gerçekleştirebilir. Bunun için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişinin evlilik vizesi alması gerekir. Daha sonra İspanya içerisinde gerekli makamlara başvuruda bulunulması gerekir. Bunun için İspanya tarafından doğrudan evlendirme işlemi için açılmış şubeleri kullanabilirsiniz.

Başvuru sırasında normal sunulması gereken evraklar şu şekildedir;

  • Her iki kişinin de doğduğu yerin nüfus ile ilgili makamları tarafından verilen doğum belgesi, (Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bu belge İspanya’da bulunan Türkiye Konsolosluğu’ndan alınacaktır.),
  • Birlikte yaşama belgesi ya da tescil, (bu belge belediyeye göre değişiklik gösterebilir)
  • Her iki vatandaşın da kimliği ve kimlik fotokopisi,
  • Sivil sicil tarafından hazırlanmış olan evlilik başvuru formu (bu form eksiksiz olarak doldurulmuş ve iki tarafında imzasını atmış olması gerekir.)
  • Eğer eşlerden biri daha önceden evlenip boşandıysa evliliğin sonlandırıldığına ilişkin mahkeme kararı,
  • Eşlerden birinin önceki evliliğinin sonlanma nedeni ölüm ise ilk eşin ölüm belgesi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişinin ise ekstra sağlaması gereken sertifika vardır. Bu sertifikayı almak için kişilerin Türkiye Konsolosluğu’na giderek medeni durumunu ve evlenmesine ilişkin bir problemin bulunmadığını belirten sertifika alınmalıdır. Alınan tüm belge ve sertifikalar yeminli bir tercüman tarafından çevrilmelidir. Çiftler dilerse İspanya’da evlenmek için nüfus dairelerini de tercih edebilir.

İspanya’da Evlenmek

İspanya’da evlenmek isteyen çiftlerden birinin mutlaka İspanya vatandaşı olması zorunluluğu bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da dilerse İspanya içerisinde evlilik gerçekleştirebilir. Ayrıca evlilik gerçekleştirmek isteyen kişilerin de oturma iznine sahip olması koşulu bulunmuyor.

İspanya’da evlenecek olan Türk çiftin evlilik işlemleri için başvurması gereken merci İspanya’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’dur. Konsolosluk kişilerin hem nikahı hem de evlenme için gerekli olan belgelerin temin edilmesi yönünden yetkili konumu bulunuyor.

Evlilik işlemleri için çiftin konsolosluğa sunması gereken belgeleri şu şekildedir;

  • Çiftin hazırladığı ve konsoloslukta temsilciklerde imzalanan evlenmek istediklerini belirten dilekçe,
  • Evlenmek isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı,
  • Nikah sırasında şahitlik yapacak 2 kişinin nüfus cüzdanları,
  • Evlenmek isteyen çiftin hem ruhen hem de bedenen sağlıklı olduğunu ve evlenmeleri için engel olacak bir problemi bulunmadıklarına dair aldıkları sağlık raporu,
  • Her bir çiftten 3 adet toplamda 6 adet 6 aydan daha erken bir tarihte çekilmiş vesikalık fotoğraf,
  • Eğer kadın evlilik sonrasında kendi soyadını kullanmak isterse buna yönelik oluşturduğu dilekçe ve eğer varsa kadının daha önceden boşandığı tarihin üzerinden geçmiş 300 gün süresinin dolduğunu gösteren mahkeme kararı,
  • Eşlerden birinin ya da ikisinin de daha önceden bir evliliği oldu ise evliliğin sonlandığına dair belge,
  • Yerel makamlardan alınan medeni durum belgesi.

Bu evrakların tesliminin ardından kişiler belirlenmiş tarihte nikahlarını kıyarak uluslararası aile cüzdanına sahip olur.

Ayrıca konsoloslukta yapılan bu evliliklerde dilenirse bir de Yabancı uyruklu bir vatandaş İspanya’da evlenmek hakkına sahiptir.

İspanya Vatandaşı İle Evlenmek

İspanya vatandaşı ile evlenmek isteyen kişiler mutlaka nikahlarını İspanya’da yapmak zorunda değildir. Türkiye’de de nikah işlemlerini gerçekleştirmek kişiler için aynı hakları sağlayacaktır. Türkiye’de evlenecek kişilerin ise sunması gereken evraklar şu şekildedir;

  • Öncelikle İspanya vatandaşının İspanya Konsolosluğu’na giderek apostilli doğum belgesi, evlilik izni ve evlilik ehliyeti alması gerekir.
  • Daha sonra bu belgeler T.C. Dışişleri Bakanlığı’na iletilir. Bakanlık evrakları teyit eder ve evlilik için izin sağlayan bir belge verir.
  • Kişilerin 6 aydan daha eski olmayan bir vesikalık fotoğraf vermesi gerekir.
  • Çiftin evlenmek istediklerini beyan ettikleri ve evlenmeye razı olduklarını belirten Türkçe dilinde hazırlanmış ve imzalanmış evlilik beyannamesi,
  • İspanyalı kişinin pasaportu ve Türk kişinin nüfus cüzdanı,
  • Türkiye içerisinde geçerli olarak görülen bir yerden alınmış ve kişilerin evlenmesine mani olacak bir hem ruhen hem de bedenen problemi olmadığına ilişkin belge.

Tüm bu evrakların ilgili belediyelere verilmesinin ardından belirlenen tarihte nikah işlemi gerçekleştirilerek çifte uluslararası evlilik cüzdanı verilir.

İspanyalı Biriyle Evlenmek

İspanyalı biriyle evlenmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının uygulaması gereken adımlar bulunduğu konuma göre değişiklik gösterecektir. Eğer kişi Türkiye’de ikamet ediyor ve İspanya için herhangi bir vizesi ya da oturum izni bulunmuyorsa öncelikle İspanya Konsolosluğu’na giderek evlilik vizesi alması gerekiyor. Daha sonra kişinin İspanya’ya evlilik için seyahat düzenlemesi yasal olacaktır.

Aynı durum eğer nikah Türkiye’de gerçekleşecek ise İspanyalı kişi için de geçerlidir. Bu durumda da İspanya’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na gidilerek Türkiye evlilik vizesi alınması gerekir.

Ayrıca evlenme işleminin tamamlanmasının ardından hangi ülkede yaşanmak isteniyorsa, o ülkenin vatandaşı olmayan kişi aile birleşimi vizesi ile oturma izni almalıdır.

Eğer Türk olan kişinin İspanya’da oturum izni bulunuyor ise kişiler doğrudan belediyelere giderek evlenme işlemlerini başlatabilir. Bunun için kişilerin ne evlilik ne de aile birleşimi vizesi almasına gerek bulunmayacaktır.

İspanya Vatandaşı İle Evlilik

İspanya vatandaşı ile evlilik gerçekleştirilmesinin ardından hem İspanya’daki hem de Türkiye’deki nüfus müdürlüklerine evlendiğinizi belirtmeniz gerekir. Bu belirtmenin ardından hem evliliğiniz iki ülkede de tanınmış hale gelir hem de soyadı değişimi, medeni hal değişimi ve benzeri evlenme sonrasında bilgilerinizi güncellemiş olursunuz.

Evlilik işlemi sonrasında ise kişiler doğrundan Türkiye Cumhuriyeti ya da İspanya için vatandaşlık alamayacaktır. Vatandaşlık işlemleri için;

  • Öncelikle çiftin belirli bir ülkede sürekli yaşıyor olması gerekir. Yaşanılan ülkenin vatandaşlığına ileride başvuru yapılması gerekecektir.
  • Kişilerin en az 3 yıldır evli ve 5 yıldır ülke içerisinde yaşıyor olmaları gerekir.
  • Vatandaş olmak isteyen eşten alınacak ülke vatandaşlığına göre İspanyolca ya da Türkçe dil yeterliliği beklenecektir.
  • Kişilerin belirli bir sürenin ardından vatandaşlık için başvuru yapabilme hakkı bulunacaktır.

Turist Vizesi İle İspanya’da Evlilik

Turist vizesi ile İspanya’da evlilik yapmak isteyen kişilerin evlilik başvurusunun reddedilmesi ve kişinin vizeyi kötüye kullanmak ile itham edilmesi beklenen bir durumdur. Çünkü turist vizesinde kişilerin ülke içerisinde evlenebilme hakkı bulunmaz.

Başka bir ülkeye gitmek için vize alınması sırasında en çok önem duyulan konu kişilerin gitme nedenidir. Eğer amacınız evlenmek ise İspanya evlilik vizesi ile yasal bir şekilde İspanya’da evlenmek hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İspanya Evlilik Vizesi

İspanya evlilik vizesi, İspanya içerisinde kişilerin yalnızca evlilik için seyahat gerçekleştirmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki bu vize kısa sürelidir ve oturum izni sağlama hakkı yoktur.

Evlilik vizesi almak isteyen kişilerin İspanya Konsolosluğu’na giderek sunması gereken belgeler;

  • Pasaport, nüfus cüzdanı fotokopisi, nüfus vukuatlı örneği, biyometrik fotoğraf, maddi belgeler
  • Evlenmeye ehliyeti, evlenme tarihi v.b. evraklar
  • Evlenilecek eşin kimliği ve ikametine dair evraklar
  • Seyahate ilişkin sağlık poliçesi, masraf ve rezervasyonlar

İspanya’da Düğün

İspanya’da düğün yapmak istiyorsanız davetlilerinizin pasaport türüne göre vize alması gerekir. Bordo pasaporta sahip olan vatandaşların;

  • İspanya Konsolosluğu’ndan randevu alarak evrakları ile turistik / aile ziyareti vizesine başvuruda bulunması gerekir.
  • Evrakların içerisine mutlaka tarafınızdan iletilmiş davetiye ve düğün davetiyesi eklenmelidir.
  • Vize alınmasının ardından misafirleriniz düğününüze katılabilir.

Eğer davetlileriniz yeşil, gri ya da siyah pasaporta sahipse herhangi bir vize almadan İspanya’ya girebilir.

İlginizi Çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×