Hollanda seyahati planlayan vatandaşların, Hollanda Konsoloslukları ya da Hollanda Başkonsolosluğu ile iletişime geçerek vize başvurusu yapması gerekiyor.
Ülkemizde hizmet veren konsolosluklar, iki devlet arasındaki ilişkileri korumak ve farklı ülkelerde yaşayan kendi vatandaşlarının işlemlerini kolaylaştırmak için çalışmaktadır. Ülkemiz vatandaşları da Hollanda Konsoloslukları ve Büyükelçilikleri ile iletişime geçerek çeşitli vize ve evrak işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Fahri konsolosluklar ise sadece ülkemizdeki yaşayan diğer ülke vatandaşlarına hizmet vermektedir. Vize başvuruları gibi konularda fahri konsoloslukların yetkisi bulunmuyor.
Ülkemiz vatandaşlarının Hollanda’ya seyahat etmek için öncelikle pasaportlarıyla birlikte Hollanda Konsoloslukları ile iletişime geçerek vize başvurusunda bulunması gerekiyor. Yapılan başvuruda istenilen evraklardan hiçbirinde eksiklik ya da birbiri ile çakışma durumu yoksa, kişiye konsolosluk tarafından vize veriliyor. Vize başvurusu yapan kişinin işlemleri kolaylaştırmak için doğru vize türüne başvuru yapması gerekiyor. Amacına uygun yapılmayan vize başvuruları konsolosluk tarafından reddediliyor.
Başvuru sırasında istenilen evraklara ek Hollanda Konsoloslukları uygun gördükleri durumlarda kişilerden ek evraklar isteme ya da kişiyi direkt olarak mülakata çağırma hakkına sahiptir. Kişinin verdiği evraklarda yetersizlik ya da şüphe uyandırıcı durumlar olması halinde kişiler mülakata çağrılabiliyor. Başvuru sırasında kişinin onaylanma ihtimalini arttırmak için maaş bordrosu, kredi kartı ve banka hesabı bilgileri ile birlikte seyahat etmek istediği süre boyunca çalıştığı şirketten aldığı ve izinli olduğunu belirten evrakları da başvuru formu ile birlikte teslim etmesi gerekiyor.
Schengen vizesi alan bir kişi, 90 gün içerisinde seyahati Hollanda’dan başlamak üzere diğer Schengen üyesi ülkelere de seyahat etme hakkı kazanıyor. Ancak 90 günden daha uzun süreli vize başvurularında kişinin seyahat amacını belirterek buna uygun vize türünü alması gerekiyor.
Hollanda Konsolosluk Bilgileri
Devletlerin, diğer bir ülkelerin büyük ve ticari yerlerinde, mevcut bulunan ülkenin mülki amirleri ile temasını kurması, vize prosedür işlemleri, pasaportları yenileme, temsil edilen ülkenin vatandaşlarının doğum, ölüm, evlilik durumları ile ilgilenme, ulaşım, sağlık, eğitim ve hukuki durumlar içerisinde çözüm üretmek amacı ile kurdukları merkezlere/kurumlara ‘’Konsolosluk’’ adı verilmektedir.
Uluslararası bir hukuk devletinin diğer devletlerde konsolosluk makamını oluşturmasının mecburi olmadığı ifade edilmektedir. Bunun yanında devletler diğer devletler karşısında çıkarlarını ve diğer ülkelerde oturan kişilerin haklarını korumak için konsolosluk açılmaktadır. Konsolosluk makamlarının açılması bulunan ülkenin izni ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda bu alınan izin, devletin isteği doğrultusunda kaldırılabilmektedir.
Konsoloslar ise bulundukları şehrin büyüklüğü ve beraberinde de ticari niteliği temel alınarak başkonsolos, konsolos ve beraberinde de tekrar konsolos yardımcısı olarak hizmet sağlamaktadır.
Hollanda ilgili ülkenin konsolosluğu ise konsolosluk çalışanları diplomatik görevli vasfına sahip değildir. Resmi olarak diplomatik bir görevlere atanan kişiler dışında kalanlara diplomatik ayrıcalıklar tanımamaktadır. Bunun yanı sıra görevlerini yerine getirdikleri sırada bürokratik konularda ve beraberinde de adli kovuşturmalarda belli başlı olan ayrıcalıklara sahip olmaktadırlar.
Hollanda Konsolosluğu’nun Görevleri Nelerdir?
Hollanda ülkesinin konsolosluğu, resmi bir kurum olmasının beraberinde de diplomatik yetkiye sahip değildir. Türkiye ülkesinin sınırları içerisinde menfaatlerini koruyan ve ilerleten, çeşitli resmi süreçleri de idame ettiren resmi bir kurum niteliği taşımaktadır. Hollanda devletinin konsolosluğunun görevleri ise bazı antlaşmalar ve de nizamnamelerle tasarlanmıştır.
Tüm bu yukarıda bahsedilen bilgilerin yanı sıra Hollanda devletinin konsolosluğunun en temel görevi ise, Türkiye sınırları içerisindeki ticari bir menfaatlerini korumak, geliştirmek, pasaport yenileme işlemleri, tıbbi durumlar, kanuni konular, eğitim alanı içerisinde yardım sağlayabilme, ulaşım ile bulundukları ülkelerin otoriteleri ile birlikte iletişim kurma, yurt dışında gerçekleşen ölüm, doğum, ayrılık ve beraberinde de dünya evi olayları ile ilgili olan tüm konularda hizmet vermektedir.
Hollanda Konsoloslukları Ne Zaman Açılacak?
Hollanda Konsolosluğu İstanbul Ne Zaman Açılacak?
Hollanda Konsolosluğu Vize Veriyor Mu?
Hollanda Konsoloslukları Video;
İlginizi Çekilebilir;