Hırvatistan Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz 2023 - Schengenvize.net
Hırvatistan Vize İşlemleri

Hırvatistan Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz 2023

Hırvatistan Vize Başvuru İşlemleri

Hırvatistan Turistik Vize

Hırvatistan’a kültürel gezi, tatil amaçlı, turistik seyahat yapmak isteyen Bordo pasaportlu ( Umuma Mahsus pasaport) kişiler, bu seyahati yapabilmek için Schengen kısa süreli C tipi yada Hırvatistan vizesine sahip olmalıdır. Türkiye’de ikametgâh eden kişiler Hırvatistan Turistik vize için Hırvatistan Büyükelçiliği tarafından istenen gerekli evrakları temin etmeli ve yetkili hizmet yüklenici kurumlara bu belgeleri teslim ederek vize başvuru işlemlerini başlatmalıdır.

İrlanda Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz 2023

Hırvatistan Turist Vizesi kısa süreli C tipi Schengen vizesi olarak isimlendirilir ve Hırvatistan’dan transit geçme, 180 gün içerisinde 90 gün ülkede kalma hakkı tanımaktadır. Kısa süreli bu vize türü tek girişli ya da çok girişli olabilir, turistik seyahatler dışında ticari seyahatler, transit geçişler için de geçerliliği bulunur. Kısa süreli Schengen vizesinin geçerlilik süresi 5 yıl ile kısıtlıdır.

Hırvatistan vize başvuru koşulları ile Schengen C tipi vize başvuru koşulları arasında bazı farklar bulunmaktadır. Hırvatistan vize başvurusu için yetkililerin belirlediği yönergeler dikkate alınmalıdır. 2014 yılında Hırvatistan’ın açıkladığı koşullara göre Kıbrıs, Romanya, Bulgaristan vizelerine ve oturma izinlerine sahip kişilerin Hırvatistan vizesi almasına gerek yoktur.

Hırvatistan vizesi ve Schengen C tipi vize başvuruları için gerekli evrak listesi yetkili vize başvuru merkezlerinden alınabilir. Vize başvuruları Ankara, Gaziantep, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya vize başvuru merkezlerinden yapılabilir.

Hırvatistan Turistik Vize İçin Gerekli Evraklar

Hırvatistan Turistik Vize için gerekli evraklar kişisel ve mesleksel durumlara göre farklılık göstermektedir. Hırvatistan Büyükelçiliği tarafından istenen bu evrakların listesi vize başvuru merkezlerinden alınabilir, evraklardaki bilgiler kesin ve doğru olmalıdır.

Tüm evraklardaki bilgiler birbirleriyle uyumlu olarak belgelendirilir ve şahsen ya da yetkili kişilerce ıslak imza ve kaşe ile onaylanmalıdır.
Hırvatistan Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz 2021
Hırvatistan Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz

Kişilerin mesleki durumlarından bağımsız olarak herkesin beyan etmek zorunda olduğu evraklar bulunmaktadır. Turistik vize için istenen ortak belgeler şunlardır:

  • Vize başvuru formu- Vize başvuru formu Hırvatistan Büyükelçiliği’nin İnternet sitesinden online olarak doldurulur. Formda verilen bilgiler net ve hatasız olmalıdır, ıslak imza ile imzalanmalıdır. 18 yaşından küçük kişiler için yapılan başvuru formu işlemlerinden veliler ve yasal varisler formu imzalayabilir.
  • Kimlik belgeleri- Nüfus cüzdan fotokopisi önlü arkalı çekilmeli ve renkli olmalıdır. A4 boyutundaki fotokopiler başvuru dosyasına eklenir. Kimlik kartları da aynı şekilde fotokopi olarak eklenir, çipli kimlik belgeleri gelmeyenler geçici belgeleri sunabilir.
  • Pasaportlar- Bordo pasaport sahipleri işlenmiş sayfalı pasaportlarının fotokopilerini vermelidir. Pasaport son 10 yıl içinde alınmış olmalı, 2 boş sayfası bulunmalıdır. Eski pasaport sayfaları ve Schengen vizelerinin fotokopileri de verilmelidir.
  • 2 adet biometrik fotoğraf- 35mmX45mm boyutlarındaki biometrik fotoğraflar beyaz arka fonlu olmalıdır. Başvuru sahibinin yüzü karşıdan net bir şekilde görülmeldir.
  • Vize talep dilekçesi- Vize talep dilekçesinde seyahat amacı, seyahat tarihleri ve masrafların nasıl karşılanacağı belirtilmelidir. Vize dilekçesi İngilizce yazılmalı ve ıslak imza ile imzalanmalıdır.
  • Finansal durumu gösteren belgeler- Başvuru yapan kişinin mali durumunu gösteren belgeler başvuru dosyasına eklenmelidir. Banka hesap dokümanları (son 3 aylık) banka yetkililerince onaylı olmak durumundadır. Taşınmaz tapuları, kira-faiz gelirleri, araç ruhsatları ve diğer gelirler belgelenmelidir. Seyahat masrafları sponsorca karşılanacaksa bu sponsorun mali bilgileri de sunulmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası- Uluslararası seyahat sağlık sigortası poliçesi düzenlenmelidir. En az 30.000 Euro bedelli bu sigorta seyahat tarihlerinde geçerli olmalıdır.
  • Konaklama ve Ulaşım rezervasyonları- Onaylı otel rezervasyonları, gidiş-dönüş tarihlerinin belirtildiği uçuş bilet rezervasyonları bildirilmelidir. Seyahat sırasında başka ülkelere gidilecekse bu seyahatin ulaşım ve konaklama bilgileri de verilmelidir.
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği- Schengen kısa süreli C tipi vizeler için Nüfus Müdürlüğünden alınmış, aile bireylerinin kişisel bilgilerinin ve ikametgah bilgilerinin bulunduğu onaylı belge başvuru dosyasında mutlaka olmalıdır.

Hırvatistan Turistik Vize için verilen ortak belgelerin haricinde kişilerin meslek durumlarına göre vermesi gereken belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin listesine yetkili vize başvuru noktalarından ulaşılabilir.

Meslek Durumuna Göre İstenen Belgeler

Schengen C tipi kısa süreli turistik vizeler için verilen ortak belgelerin dışında kişilerin çalışma durumuna göre ya da kişisel durumlarına göre bazı ek belgeleri hazırlaması gerekir.

Ortak belgeler dışında ek belgeler sunması gereken kişiler ve bu kişiler için hazırlanması gereken evraklar şunlardır:

  • SGK Çalışanları- Son 3 aylık onaylı maaş bordrosu, SGK hizmet ve tescil belgesi, SGK işe giriş bildirgesi. İşveren sahibi tarafından şirketin antetli kağıdına yazılmış görev ve izin yazısı.
  • İşverenler- Şirket sahipleri şirketlerinin bilgilerini vermek durumundadır. Güncel vergi levhası, faaliyet belgesi, Ticaret sicil gazetesi fotokopisi, Ticaret odası kaydı, şirketin imza sirküleri, ortaklar var ise her ortağın durumunun belirtilmesi
  • Emekliler- Emeklilik belgesi, emekli maaşının yattığı banka hesabındaki hesap hareket dokümanları, banka yetkililerinin imzası ve onayı olmalıdır.
  • Öğrenciler- Eğitim görülen kurumdan alınan öğrenci belgesi, öğrenim görülen bölüm ve dönem bilgileri olmalıdır. Öğrenci bir sponsor aracılığıyla seyahat masraflarını karşılayacaksa sponsorun kişisel ve mali bilgileri
  • Çiftçiler- Ziraat Odasından onaylı çiftçilik belgesi
  • Ev Hanımları- Seyahat masraflarını karşılayacak sponsorun kişisel ve finansal bilgilerini içeren belgeler.
  • 18 Yaşından Küçükler- Seyahate yalnız veya ebeveylerinden biriyle çıkan reşit olmayan kişiler için noter onaylı muvafakatname, yeminli tercümanca onaylanmış Hırvatça ya da İngilizce çevirisi
  • C. vatandaşı olmayan kişiler- Türk vatandaşı olmayan kişiler Türkiye’den başvuru yaptıklarında oturum izinlerinin fotokopisini vermelidir.

Hırvatistan Turistik Vize Ücreti

Hırvatistan Turistik Vize Ücretleri zaman içerisinde değişebilmektedir. 12 yaş altı çocuklar, Hırvatistan vatandaşlarının eşleri, Avrupa Ekonomik alanında bulunan ülkelerin vatandaşlarının aile bireyleri vize ücreti ödemezler.

Kısa süreli Hırvatistan vizeleri ve Turistik vize ücretleri Kasım 2020 tarihi itibariyle 60 Euro’dur. Bu ücret sadece vize harç ücretini içerir. Başvuru hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri için vize başvuru merkezine ek ücretler ödenmektedir. Bu yüzden vize ücreti için bu kalemlerdeki harcamalar da dikkate alınmalıdır. Vize ücretleri için detaylı bilgilere vize başvuru merkezlerinin ücretsiz danışma hatlarından ulaşabilirsiniz.

Hırvatistan Turistik Vize Sonuçlanma Süresi

Hırvatistan Turistik Vize başvurularının sonuçlanma süresi Hırvatistan Büyükelçiliği ve başkonsolosluğunun çalışma temposuna ve istenebilecek ek belgelerin temin süresine bağlıdır. Vize departmanındaki yetkililer tüm evrakları titizlikle incelemekte, belgedeki tutarsızlıkları tespit etmektedir. Bu yüzden belgelerdeki bilgilerin doğru olması ve birbirleriyle çelişmemesi gerekir.

Tüm vize işlemleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde yapıldığı takdirde vizelerin sonuçlanma süresi 15-21 iş günü arasındadır. Vize yetkililerinin ek belge isteyebileceği durumlar olabileceğinden bu süre uzayabilir. Hırvatistan seyahatleri için seyahat tarihinden 3 ay önce başvuruda bulunmak mümkündür. Turistik seyahatlerde bulunanlar kendilerine en uygun dönemlerde başvuruda bulunmak için vize başvuru merkezlerinden daha detaylı bilgileri alabilir.

Hırvatistan Ticari Vize

Hırvatistan’a ticari amaçla seyahat edecek, fuar ve diğer iş organizasyona katılacak Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Hırvatistan vizesi almak zorundadır. Kısa süreli ticari vizeler Schengen C tipi vize kategorisindedir ve alındığı tarihten itibaren 5 yıl süre ile geçerlidir. Hırvatistan Ticari Vize sahipleri 180 gün içerisinde en fazla 90 gün Hırvatistan sınırları içinde kalabilir.

Ticari vize alabilmek için yetkili vize başvuru merkezlerine vize başvurusunda bulunmak ve Hırvatistan Büyükelçiliğinin belirlediği koşulları yerine getirmek gerekir. Kısa süreli C tipi vizeler için gerekli evraklar tamamlanmalı, onaylanmalı ve vize başvuru merkezlerine teslim edilmelidir. Ankara, İstanbul, Gaziantep, İzmir, Bursa, Antalya vize merkezleri kısa süreli Schengen vizeleri için başvuru yapılabilecek merkezlerdir.

2014 yılından geçerli olmak üzere Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya vizesi sahipleri ve bu ülkelerde oturma iznine sahip kişiler Hırvatistan vizesi almak zorunda değildir. Schengen, Romanya, Kıbrıs ve Bulgaristan vizelerinin geçerlilik süreleri Hırvatistan’a yapılan ticari seyahat tarihleri içinde devam ediyor olmalıdır. Transit geçişlerde de bu hususlar aynıdır. Hırvatistan vizeleri ülkede kalış tarihlerine göre düzenlenir.

Vize başvuru merkezlerinden elde edilebilecek ticari vize için istenilen evraklar yetkili kişilerin onayı ve imzasını muhakkak taşımalıdır. Daha detaylı bilgiler için vize başvuru merkezlerinin danışmanlarından bilgi almak faydalı olacaktır.

Hırvatistan Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar

Hırvatistan Ticari Vize için gerekli evraklar Hırvatistan Büyükelçiliği tarafından istenen evraklardır ve bu evrakların neler olduğu bilgisi vize başvuru merkezlerinden öğrenilebilir.

Ticari vize için istenen belgeler şunlardır:

  • Kimlik belgeleri ve Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği– Kimlik belgelerinin renkli fotokopiler A4 boyutunda çekilmeli ve vize başvuru dosyasına eklenmelidir. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nüfus müdürlüklerinden alınır, aile bireylerinin bilgileri yer alır. Kısa süreli Schengen vizelerinde bu belgelerinin fotokopilerinin verilmesi zorunludur.
  • Pasaportlar- Son on yıl içinde alınmış pasaportun fotokopileri renkli olarak verilmelidir. Pasaportun en az 2 sayfası boş olmalıdır. Eski pasaport fotokopileri ve Schengen vizelerinin fotokopileri de eklenmelidir.
  • Tüzel Kişi Garanti Mektubu-Hırvatistan’daki firma tarafından hazırlanan Garanti mektubu orijinal olarak imzalı ve mühürlü olmalıdır. Bu belge Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı’nda ise bir kopyası verilebilir.
  • Garanti mektubu ve garantöre ait mali belgeler- Garantör BON 1 ve BON2 formları ya da Ticaret Mahkemesi onaylı gelir belgelerini sunmalıdır.
  • Başvuru sahibi bir Fuara katılacaksa fuar giriş kartı ya da katılım belgelerini vize başvuru dosyasına eklemelidir.
  • Başvuru sahibi şoför ise şirket teminat yazısını sunmalıdır. Şirketin üyesi olması durumunda UND tarafından bir teminat yazısı hazırlanmalıdır. Şirket diğer şoför listelerini, C2 belgesini, uluslararası ehliyeti, şirket davet mektubunu, CMR kayıtlarını vermek durumundadır.
  • 2 adet biometrik fotoğraf- 35×45 mm boyutlarında, beyaz arka fonlu fotoğrafta başvuru sahibinin yüzü net bir biçimde görülmelidir.
  • Vize başvuru formu- Hırvatistan Büyükelçiliğinin İnternet sitesinden online olarak doldurulan başvuru formu ıslak imza ile imzalanmalıdır.
  • Vize talep dilekçesi– Seyahatin amacı ve tarihlerinin yer aldığı vize talep dilekçesi sunulmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası- Hırvatistan’da geçerliliği bulunan uluslararası sağlık sigorta poliçesi en az 30.000 Euro bedelli olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin finansal belgeleri– Seyahatin masraflarının nasıl karşılanacağını gösteren belgeler ve şirket finansal bilgileri verilmelidir. Banka hesap dokümanları bankadaki yetkililer tarafından imzalanmalı ve onaylanmalıdır. Masrafları garantör karşılayacaksa Hırvatistan’daki firmanın mali bilgileri de sunulmalıdır.
  • Şirket bilgileri- Başvuru sahibinin işyeri ya da çalıştığı şirkete ilişkin belgeler sunulmalıdır. Faaliyet belgesi, vergi levhası, ticari oda kaydı, ticari sicil gazetesi fotokopisi, şirketin imza sirküleri velilmelidir.
  • Başvuru yapan SGK çalışanı ise SGK hizmet belgesi, işe giriş bildirgesi ve son 3 aya ait onaylı maaş bordroları vize dosyasına eklenmelidir.
  • Çiftçiler ziraat odasından alınmış çiftçilik belgesini vermelidir.
  • Otel ve Uçak rezervasyonları- Ulaşım ve konaklama rezervasyonları belgelendirilmelidir.

Bu belgelere ek olarak konsolosluk ve büyükelçilik yetkilileri ek belge isteyebilir. Tüm belgelerin temininde ve düzenlenmesinde vize başvuru merkezindeki danışmanlar her an yanınızda olacaktır.

Hırvatistan Ticari Vize  Dilekçe

Hırvatistan Ticari Vize Talep dilekçesi başvuran şahsın durumuna göre düzenlenmelidir. Şirket çalışanları ve şirket sahipleri başvuru dilekçesini şirketin antetli kağıdına yazmalı, yetkili kişilerin imzaları ve kaşeleri dilekçede muhakkak bulunmalıdır. Şirket ortaklarının her birinin bilgileri yazılmalı, Hırvatistan’da iş amaçlı ilişki kurulacak şirket ya da şirketlerin bilgileri de verilmelidir.

Vize Talep dilekçesinde önemli olan noktalar şunlardır:

  • Seyahat amacı kesin ve net şekilde belirtilmeli, ziyaret edilecek fuar ve diğer organizasyonun bilgileri verilmelidir.
  • Seyahat masraflarını karşılama yöntemi açıklanmalı ve belgelenebilmelidir. Çalışanlar sponsorlarını ve garantörlerini bildirmelidir.
  • Seyahat tarihleri verilirken net bilgi verilmelidir. Başka bir ülkeye giriş çıkış yapılacaksa bu tarihler de dilekçeye eklenmelidir.
  • İş irtibatı kurulacak firmanın bilgileri ve yetkilileri belirtilmelidir. Hırvatistan’daki şirket tarafından da şirketin antetli kağıdına davet edilen firma belirtilerek bir dilekçe yazılmalıdır. Şirket bilgileri verilirken, yetkili kişilerin imzası ve kaşesi dilekçede bulunmalıdır.

Ticari vize talep dilekçesi Hırvatça, İngilizce ve Türkçe yazılabilir. Schengen tipi kısa süreli ticari vizelerde tercih edilen dil İngilizce’dir.

Hırvatistan Ticari Vize Ücreti

Hırvatistan Ticari Vize ücretleri konsolosluk harcı ve vize başvuru merkezinin hizmet bedellerinden oluşmaktadır. Hırvatistan ve Schengen bölgesi vizeler kısa ve uzun süreli olmalarına göre farklı bedellerdedir. Kısa süreli Schengen bölge vizeleri ile turistik, ticari, aile ziyareti ve eğitim seyahatleri yapılabilmektedir. Uzun süreli vizeler çalışma izinleri ve oturma izinlerini ve aile birleşimi vizelerini içerir.

Ticari vize ücretleri konsolosluk harcı olarak 60 Euro bedelindedir. Bu ücrete aracı kurum hizmet bedelleri, verilen ek hizmetler eklenmelidir. Bu ek hizmetler arasında kurye hizmetleri, çıktı ve fotokopi hizmetleri, Prime time, Premium Lounge hizmetleri yer alır. Güncel Hırvatistan vize fiyatları ve diğer hizmet bedelleri için vize başvuru merkezlerinin ücretsiz danışma hatlarından daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Hırvatistan Ticari Vize Sonuçlanma Süresi

Hırvatistan Ticari Vize başvuru sonuçları vize yetkililerinin çalışma temposuna ve eksiksiz, hatasız bir başvurunun sağlıklı bir biçimde yapılıp yapılmadığına bağlıdır. Hırvatistan Büyükelçiliği ve Hırvatistan Başkonsolosluğu hafta sonu tatillerinde çalışmamaktadır. Resmi tatillerden önce yapılan başvurularda da yanıt süresi uzayabilmektedir. Ticari vizelerin başvuruları genelde 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Başvuru sırasında istenilen belgelerde eksiklikler varsa yetkililer bu evrakların tamamlanmasını isteyebilir ya da ek belgeler başvuru sahibinden istenebilir. Bu durumlarda başvuru süresi uzayabilmektedir, Hırvatistan’a ticari vize için başvuru yapacak kişiler seyahatlerinden 3 ay öncesinde başvuru yapabilmektedirler. Vize başvuru merkezlerindeki danışmanlar size en uygun başvuru tarihini belirleyecektir.

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize

Hırvatistan’da yaşayan aile bireylerini ya da arkadaşlarını ziyaret etmek isteyen Umuma Mahsus-Bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorundadır. Hırvatistan’a seyahat yapmak isteyen kişiler Schengen vizesi ya da Hırvatistan vizesi olmaksızın ülkeye giriş yapamazlar. Hırvatistan Büyükelçiliği ve Hırvatistan Başkonsolosluğunun belirlediği koşulları yerine getiren şahıslar Hırvatistan Aile Ziyareti Vize başvurusunda bulunabilir.

Büyükelçiliğin ve Başkonsolosluğun talep ettiği gerekli evrakları tamamlayan kişiler yetkili vize başvuru merkezlerine başvurduklarında vize talep işlemleri başlamış olur. Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlarımız başvurularını İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya vize başvuru merkezlerinde yapabilirler. Bu iller dışında ikamet eden vize başvuru sahipleri Ankara ve Gaziantep başvuru merkezlerinde işlemlerini gerçekleştirebilir.

Hırvatistan vize başvuru prosedürleri ile Schengen kısa süreli ziyaret C tipi vize başvuru yöntemleri aynı değildir. Schengen kısa süreli vize çift veya çoklu giriş sahipleri Hırvatistan’a giriş çıkış yapabilir, Kıbrıs, Bulgaristan, Romanya vizesine veya oturma iznine sahip kişiler vizeden muaftır. Hırvatistan Büyükelçiliği Türkiye’den yapılan vize başvuru yanında Azerbaycan, Afganistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan’dan yapılan başvuruları da değerlendirir.

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize için başvuruda bulunacak kişiler vize başvuru formu doldurarak vize başvuru işlemlerini başlatır, ardından vize talep dilekçelerini ve gerekli evrakları vize başvuru dosyasında toplayarak vize başvuru merkezlerinden vize işlemlerini tamamlarlar.

Hırvatistan  Aile Ziyareti Vize Başvuru Formu

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize Başvuru formu Hırvatistan Büyükelçiliği İnternet sitesinden elektronik olarak doldurulmaktadır. Kişisel bilgilerin ve mesleki durumlar ile mali bilgilerin verildiği başvuru formu İngilizce ya da Türkçe  olarak doldurulabilir.

Vize formunun çıktısı alınarak sol üstteki ilgili alana 1 adet biometrik fotoğraf eklenmelidir, biometrik fotoğraf 35×45 mm boyutlarında, beyaz arka fonlu olmalıdır. Formda kişisel kimlik bilgileri, seyahat amacı, seyahat tarihleri, davet eden kişinin bilgileri, konaklanma adresi, iletişim bilgileri, seyahat masraflarının karşılanma yöntemi gibi sorulara net ve doğru cevaplar verilmelidir. Form ıslak imza ile imzalanarak doğru bilgiler verildiği onaylanır.

Vize başvuru formu Hırvatistan Büyükelçiliği internet sitesinden, konsolosluk internet sitelerinden ve vize başvuru merkezlerinden elde edilebilir. Vize başvuru merkezlerinde uzman danışmanlar eşliğinde vize başvuru formunu doldurmak hata yapılmaması için çok önemlidir. Formda verilen bilgiler vize talep dilekçesi ve diğer gerekli evraklardaki bilgilerle çelişmemelidir. Vize kabulü için bu nokta çok önemlidir.

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize Dilekçe

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize Dilekçesi Hırvatistan Büyükelçiliğine hitaben yazılmış ve seyahat amacını belirten, dolayısıyla istenilen vize türünü ifade eden bir vize talep dilekçesidir. Vize talep dilekçesi yazarken şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Vize dilekçesi Hırvatça, Türkçe, İngilizce, Arnavutça, Rusça olarak yazılabilir.
  • Dilekçe tarihi mutlaka yazılmalıdır, başvuran kişinin adı, soyadı ve pasaport numarası bildirilmelidir.
  • Seyahatin amacı net bir şekilde ifade edilmeli, ziyaret edilecek aile bireyinin ya da arkadaşın kişisel bilgileri yazılmalıdır.
  • Seyahat tarihleri mutlaka belirtilmelidir, bu tarihler arasında başka ülkelere yapılacak seyahatler belirtilmelidir.
  • Seyahat planlamaları detaylı olarak sunulmalıdır, uçuş planları, konaklanacak oteller ya da evler belirtilmelidir.
  • Geçmiş seyahatlerin belirtilmesi, eski vizelerin durumlarının yazılması olumlu izlenim bırakacaktır.
  • Mesleki bilgiler ve finansal bilgilerden bahsedilmelidir. Sponsor varsa bilgileri verilmeli, sponsorlu seyahatler için ek bir dilekçe hazırlanmalıdır.
  • Dilekçede seyahat sonucu ülkenize döneceğiniz taahhüdü olmalıdır.

Dilekçe mutlaka ıslak imza ile imzalanmalı, dilekçede geçen belgelerin fotokopileri ya da asılları başvuru dosyasına eklenmelidir, eksik evraklar bulunursa vize başvuru süresi uzayabilir. Vize başvuru merkezinde tüm evrak kontrolleri uzman danışmanlar tarafından titizlikle yapılmaktadır.

Hırvatistan Aile Ziyareti Gerekli Evraklar

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize için gerekli evraklar listesine vize başvuru merkezlerinden ulaşılabilmek mümkündür. Gerekli belgelerin listesi tarafınıza ulaştırılır ve belgeler tamamlandıktan sonra titizlikle kontrol edilerek sağlıklı bir vize başvuru süreci yaşanması sağlanır.

Aile Ziyareti Vizesi için gerekli evraklar şunlardır:

  • Pasaportlar- Son on yıl içinde alınmış pasaportun seyahat tarihinde 6 ay geçerlilik süresi bulunmalıdır. İki sayfası boş olması gereken pasaportların fotokopileri renkli olarak çekilir. Varsa eski pasaportlar ve vizelerin de fotokopi olarak başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Kimlik Belgeleri- Nüfus cüzdanları, kimlik kartları önlü arkalı fotokopi olarak sunulmalıdır.
  • Akrabalık derecesini belirten nüfus kayıt örneği- Hırvatistan’dan davet eden kişinin akrabalık derecesini belirten, tüm aile bireylerinin bilgilerinin yer aldığı Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nüfus müdürlüklerinden alınmalıdır.
  • 2 adet biometrik fotoğraf- 35mmx45mm boyutlarında, beyaz arka fonlu, başvuran kişinin yüzünün net olarak görüldüğü fotoğraflar başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Gerçek kişinin gönderdiği Garanti Mektubu- Garantör bu davet mektubunda kişisel ve mali bilgilerini sunmalı, son üç aya ait banka hesap dokümanlarını ve diğer gelir belgelerini vermelidir. Mesleki durumuna ait evrakları da garanti mektubuna eklemelidir. Hırvatistan’da yaşayan garantör Hırvatistan vatandaşı olmak zorunda değildir. İmzası yetkili birimlerce onaylı olmalıdır. Garanti mektubunun aslı Dışişleri Bakanlığında ise kopyası verilebilir.
  • Hırvatistan Vize Başvuru Formu- İnternet sitesinden online olarak doldurulabilir, vize başvuru merkezlerinden çıktısı alınarak onaylanmalıdır.
  • Vize talep dilekçesi- İstenilen dilde doldurulan vize talep dilekçesinde seyahat amacı, seyahat tarihleri ve seyahat masraflarını karşılama yöntemleri belirtilmelidir.
  • Konaklama rezervasyon bilgileri- Seyahat eden kişi davet eden kişinin ikametgahında kalmayacaksa otel, motel gibi konaklama tesisleri rezervasyonları belgelenmelidir.
  • Ulaşım rezervasyonları bilgileri- Ülkeye seyahat yönteminin belirtileceği belgelerde kesin seyahat tarihleri ve rezervasyonları belgelendirilmelidir.
  • Mesleki Durumu gösteren belgeler- Vize başvuru sahibi iş yeri sahibi ise şirket bilgileri, vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticari sicil gazete fotokopisi, ticari oda kaydı imzalı ve kaşeli olarak verilmelidir; çalışanlar maaş bordrolarını, SGK hizmet ve tescil belgelerini, işe giriş tarihlerini ve şirketteki görevlerini bildirmeli, izin belgelerini yetkili onaylı sunmalıdır, Emekliler emekli belgelerini ve banka hesap hareketlerini sunmalıdır. Öğrenciler öğrenci belgelerini onaylı olarak sunmalıdır. Ev kadınları sponsor bilgilerini ve mali durumlarını belgelendirmelidir.
  • Finansal belgeler- Şirket sahibi şirket banka hesapları dokümanlarını, çalışanlar maaş bordrolarını, emekliler banka hesap hareketlerini belgelendirmelidir. Faiz ve kira gelirleri, taşınmazların tapu fotokopileri, araç ruhsatları ve diğer gelirler bildirilmelidir.
  • Uluslararası sağlık sigortası- 000 Euro bedelli uluslararası sağlık sigorta poliçeleri düzenlenmelidir. Vize başvuru merkezlerinde yapılabilir.
  • 18 yaşından küçükler için noter onaylı muvafakatname- Küçük çocuk yalnız seyahat ediyorsa ya da ebeveynlerinden biriyle seyahat ediyorsa ebeveynlerin veya Türkiye’de kalan ebeveynin noterden onaylı muvafakatnamesi dosyaya eklenmelidir. Belge yeminli tercüman tarafından İngilizce olarak onaylanmalıdır.

Bu belgeler dışında vize departmanındaki yetkililer başvuran şahıslardan ek belge isteyebilir. Hırvatistan Aile Ziyareti Vize için gerekli tüm evrakların detaylarına ve listesine vize başvuru merkezlerinden ulaşabilirsiniz.

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize Ücretleri

Aile Ziyareti vizesi almak isteyenler konsolosluk harçlarının yanı sıra vize başvuru hizmetleri için de bir bedel öder. Türk lirası ödemeler havale olarak da yapılabilir, Euro ödemeleri nakit olarak tahsil edilmektedir. Aile Ziyaret vizesi 2020 yılında 60 Euro olarak konsolosluk tarafından belirlenmiştir. Bu ücrete hizmet bedelleri eklenmeli, döviz kurlarındaki günlük değişimler Türk lirası ödemelerde dikkate alınmalıdır.

Hırvatistan Aile Ziyareti Vizesi Sonuçlanma Süresi

Hırvatistan Aile Ziyareti Vize başvuruları titizlikle incelenmekte ve başvuru sonuçları açıklanmaktadır. Ankara ve İstanbul vize başvuru merkezlerinde yapılan işlemler daha hızlı sonuçlanmaktadır. Diğer başvuru merkezleri üzerinden yapılan işlemler biraz daha vakit almaktadır.

Hırvatistan Büyükelçiliği ve konsolosluk birimleri hafta içinde mesai yapmaktadır. Vize başvuruları genellikle 15-21 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Ek belge istenmesi söz konusu olursa bu süre uzayabilmektedir. Vize başvuru merkezleri işlemlerinizin hızlıca ve konforlu bir ortamda yapılmasını sağlar, size para ve zaman kazancı avantajı getirir.

Hırvatistan Vize Ücretleri

Hırvatistan`a gitmek isteyen kişiler öncelikle vizeye sahip olmalıdır. Vize almak için başvuru merkezi tarafından belirtilen evrakları hazırlamalısınız.

Başvuru sürecinde ilk önce randevu alınmalı ve ardından vize ofisine giderek dokümanlar ibraz edilmelidir. Belgeleri yetkililere takdim ettikten sonra tüm evraklar dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Sonrasında ödemeniz gereken ücret belirtilmektedir.

Hırvatistan vize ücreti başvuru esnasında eksiksiz bir şekilde ödenmelidir. Bu ücret vize tipine, seyahat eden kişinin vatandaşlığı ve yaşına göre değişiklik gösterebilir.

Hırvatistan Vize Ücreti Ne Kadar?

Hırvatistan başvuru sırasında vize tipine ve yaşa uygun olarak ödenmesi gereken ücretler şu şekildedir.

  • Standart vize ücreti – 60 Euro
  • 12 Yaşına kadar çocuklar – Ücretsiz
  • Servis bedeli – 25 Euro
  • Kurye ücreti – 12 Euro (zorunlu çift yönlü)
  • Diğer ülke vatandaşları – 35 Euro

Diğer kategorisine ait olan ülkeler aşağıdaki gibidir.

  1. Ukrayna
  2. Gürcistan
  3. Azerbaycan
  4. Rusya
  5. Ermenistan
  6. Moldova

Servis bedeli her başvuru işlemi için alınmaktadır. Servis ücretine KDV dahil edilmektedir.

Bazı kategoriye ait olan bireyler vize ücretinden muaftır. Bu kategoriye ait olanlar aşağıdakilerdir.

  • Hırvatistan vatandaşı ve aile üyeleri
  • EEA vatandaşı ve aile üyeleri
  • 0 ila 12 Yaş arası çocuklar
  • Hizmet ve diplomatik pasaporta sahip olanlar
  • Okul ve eğitim amaçlı giden öğrenciler
  • AB vatandaşı olan ve bilimsel araştırma amaçlı seyahat eden kişiler
  • Kar amacı olmadan kültürel, eğitim ve diğer sportif etkilin düzenleyen katılımcılar

Bunların yanı sıra başvuru merkezinden ek ücret karşılığında hizmet alabilirsiniz. Alabileceğiniz ek hizmetler ve ücretleri aşağıdaki gibidir.

  • Kurye hizmeti – 10 Euro
  • Kopya hizmeti – 1 TL
  • VIP – 50 Euro
  • Başvuru sonrasında kurye – 60 TL
  • Erken başvuru hizmeti – 25 Euro

Hırvatistan Vize Ücretleri Açıklamalar

Hırvatistan’a kısa ya da uzun süreli giriş yapmak isteyenlerin ödeyecekleri vize ücretine konsolosluk harçları, vize başvuru merkezi hizmetleri ve ek hizmet bedelleri dahildir. Hırvatistan Vize Ücretleri başvurulan vize türüne göre değişmekte, kısa ve uzun süreli vizelerde fiyat farklılıkları görülmektedir. Vize ücretleri Hırvatistan hükümetinin belirlediği Harçlar Kanunu’na göre belirlenmektedir ve zaman içerisinde güncellenmektedir.

Hırvatistan seyahatinde bulunacak 12 yaşından küçük kişiler, Hırvatistan vatandaşlarının eşleri, Avrupa Ekonomik Alanı içerisinde bulunan ülke vatandaşlarının aile bireyleri, diplomatik ve hizmet pasaportu bulunanlar, öğrenciler ve araştırmacılar vize ücreti ödemezler. Kar amacı bulunmayan kültürel, sportif organizasyonlar ile konferans ve seminerlere giden 25 yaş altındaki kişiler de vizeden muaftır.

Vize ücreti konsolosluk adına tahsil edilir ve vize başvuru merkeziyle birlikte konsolosluk tarafından teyit edilir. Schengen bölgesi kısa süreli seyahat vizesi sahipleri Hırvatistan’a ziyarette bulunabilirler. Giriş çıkışlar tek girişli vizeler ve çok girişli vizelerde değişebilmektedir. Schengen bölgesine ilk giriş noktası Hırvatistan ise vize işlemleri Hırvatistan vize başvuru formu doldurularak yapılmalıdır.  Vize Ücretleri hakkında en güncel bilgilere vize başvuru merkezlerinden ulaşmak mümkündür.

Hırvatistan Vize Ücretleri Güncel Bilgiler

Hırvatistan vize ücretleri vize başvuru merkezlerinde kolaylıkla ödenmektedir. Kısa süreli vize ücretleri ile uzun süreli vize ücretleri arasında farklar bulunmaktadır. Hırvatistan çalışma izni ve aile birleşimi vize işlemleri konsolosluk üzerinden yürütülür. Tüm vize ücretleri Hırvatistan  İdari Harçlar Kanunun 78. Bölümün 2. alt-bölümü uyarınca, vizeye başvuru yapılırken ödenmelidir ve bu ödeme Büyükelçilik-Konsolosluk banka hesabına yapılabilir.

16 Kasım 2020 tarihinde Hırvatistan kısa süreli seyahat vize ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Kısa süreli turistik vizeler 80 Euro
  • Kısa süreli ticari vizeler 80 Euro
  • Aile-Arkadaş ziyaret vizesi 80 Euro
  • Resmi ziyaret vizesi 80 Euro
  • Kültürel-Eğitim-Sportif amaçlı vizeler 80 Euro
  • Tedavi amaçlı vizeler 80 Euro

Yukarıda belirtilen vize ücretleri sadece konsolosluk harçlarıdır. Vize başvuru hizmetleri bu bedellere eklenmelidir. Güncel döviz kuru sürekli değiştiğinden vize ücretleri Türk Lirası olarak sürekli değişmektedir. Erasmus vize ücretleri duruma göre değişebilmektedir. Vize başvuru merkezlerinde seyahat sigorta poliçesi de düzenlenmektedir. Vize ücretleri konusunda tüm detaylara vize başvuru merkezlerinden ulaşabilirsiniz.

Hırvatistan Vize ücretleri başvuru ret edildiğinde geri ödenmez. Vize, vize başvurusu yapan kişiye aittir, devredilemez ve satılamaz. Vize ücretleri tek başvuru için geçerlidir, vize başvurusu reddedilirse yeniden vize ücreti ödemek gerekir. Schengen C tipi kısa süreli vizelerin ücretleri ülkeden ülkeye değişebilmektedir. Vize ücretleri Türk lirası olarak ödenmek istenirse nakit veya havale kabul edilebilir, Euro cinsinden ödemeler nakit olarak kabul edilir. Başvuru yapılmadan iptal istemi olursa sadece konsolosluk harçları geri ödenmektedir.

Hırvatistan Vize Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Hırvatistan`a seyahat amacınıza bağlı olarak vize talep dilekçesi oluşturmalısınız. Vize dilekçesi yazmadan önce seyahat amacı belirlenmiş olmalıdır. Örnek, turistik amaçlı bir seyahat düşünüyorsanız turistik dilekçe yazmalısınız.

Hırvatistan vize dilekçesi yazacaksanız ilgili ülkenin konsolosluğuna hitaben yazmalısınız. Fakat vize talep dilekçesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

  • Turistik vize hazırlarken seyahat maksadına uygun bilgiler verilmelidir. Örnek, turistik bir tura katılmayı planlıyorsanız tur hakkında bilgiler sunmalısınız. Aynı zamanda diğer seyahat planlarından bahsedilmelidir.
  • Seyahat tarihleri net bir şekilde yazılmalıdır. Ülkeye giriş ve çıkış tarihi gibi bilgiler verilmelidir.
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı bilgisi sunulmalıdır. Bu masraflar konaklama, transfer, kaza vb. gibi yaşanacak olayları kapsamaktadır.
  • Vize başvurusunda sunulan belgeler ile dilekçedeki bilgiler desteklenmelidir.

Bunların dışında bazı durumlar iki vize dilekçesi istenebilir. İki vize dilekçesi genellikle belirli kategoriye ait olan şahıslardan istenmektedir.

Vize başvurusunda bulunan kişi SGK çalışanı olması durumunda ikinci dilekçe hazırlanmalıdır. İkinci dilekçe şirketin antetli kağıdına yazılmalıdır. Bu dilekçede şahsın seyahat boyunca izinli olduğu bilgisi sunulmalıdır. Aynı zamanda dilekçede şirket yetkilisinin imza ve kaşesi yer almalıdır.

Başvuru sahipleri öğrenci ya da ev hanımı olduğu zaman ikindi dilekçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dilekçe sponsor tarafından hazırlanmalıdır. Sponsor olan kişiler ise genellikle birince derece yakına akrabalardır. Hırvatistan Konsolosluğu birinci derece akrabaları sponsor olarak kabul etmektedir. Dilekçenin içerisinde oluşabilecek masrafların sponsor tarafından karşılanması bilgisi sunulmalıdır.

Hırvatistan Vize Muafiyeti

Schengen bölgesi üye davetlerinde geçerli olan çift ya da çok girişli vize ve Schengen ülkelerinden biri veya daha fazlası tarafından tanınmayan bir seyahat belgesine sahip söz konusu ülkeyi tanıyan bir üye devletin ülkesinde geçerli kabul edilen iki yada çok girişli “sınırlı ülke geçerliliği” bulunan vizelerdir.

  • 3 ayı geçen durumlar için bir Schengen ülkesi tarafından verilen uzun süreli D tipi vize
  • Schengen bölgesi üye devleti tarafından verilmiş olan oturum izinleri
  • Çift ya da çok girişli Bulgaristan vizesine ya da oturum iznine sahip olanlar
  • Çift ya da çok girişli Güney Kıbrıs vizesine ya da oturum iznine sahip olanlar
  • Çift ya da çok girişli Romanya vizesine ya da oturum iznine sahip olanlar
  • Hususi (yeşil), hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri Hırvatistan ülkesine transit geçiş ve 180 gün içerisinde 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizelerden muaf olmaktadırlar.
  • Geçerli olan Schengen, Güney Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan vize ve ikamet izin süreleri, Hırvatistan’daki kalış ve transit geçiş süresi ile uyumlu olması gerekmektedir.

Hırvatistan Vizesi İle Nerelere Gidilir

Umuma Mahsus pasaport sahibi olanlar için Hırvatistan vize şartlarına yer verilir. Schengen bünyesinde olmadığı için bu yönde başvurulara geçmeniz istenmez. Sonuç olarak Hırvatistan vizesi ile nerelere gidilir sorgulayanların ülkenin şehirlerine dair gezi programlarına yer vermeleri istenir.

Hırvatistan vizesi kolay mı merak edenlere öncelikle evraklar sıralanır ve her birinin yetkili mercilere ibrazına geçmeniz istenir. Belgeler pasaport, başvuru formu ve talep dilekçesi olarak sıralanır. Her birinin İngilizce tercüme dahilinde ibrazına yer verilmelidir. Aynı zamanda özlük, eğitim ve meslek belgeleri de vize türüne bağlı olarak tahsis edilir ve başvurulara birkaç iş günü içerisinde netlik kazandırılır.

Turistik ve ticari olanlardan ziyade Hırvatistan çalışma vizesi talebinde bulunmak isteyenlere konsolosluk prosedürleri açıklanmıştır. Prosedürlere göre Hırvatistan menşeili işveren üzerinden belgelerin hazırlanması esas alınır. Aynı zamanda Hırvat dili şart koşulur ve sınavlardan geçerli not alınması üzerine uzun dönem vizeden olumlu yönde sonuç alınabilir.

Pasaport sınıflarına göre Hırvatistan vize istiyor mu 2020 sorgulamak ve sonuca göre başvurulara geçmek en doğrusu olacaktır. Şöyle ki bordo pasaport için vize muafiyeti bulunmaz ve taleplerinizi iletmeniz beklenir. Bunun dışında kalan Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportlarında ise 90 günlük kalma süresine yer verilir. Bu süre dahilinde herhangi bir vize şartına yer verilmez ve başvuruya geçmeniz istenmez.

Hırvatistan vizesi nasıl alınır öğrenmek isteyenlere öncelikle belgeler belirtilir ve şartlara uygun olanların konsolosluk üzerinden değerlendirilmesi esas alınır. Pasaport başı çeker ve İngilizce olarak doldurulan başvuru formuna da ihtiyaç duyulur. Biyometrik fotoğraflar ve kimlik fotokopileri şeklinde ayrı belgeler üzerine de taleplerinizi iletir ve birkaç iş gününe kadar sonucu öğrenirsiniz.

Sadece zorunlu evraklar ve yetkili merkezler ile sınırlı kalınmaz. Bunların ardından Hırvatistan vize ücreti de sorgulanır ve T.C. vatandaşlarının ödeme yapması beklenir. Hatta ödemeye dair belgelerin ibraz edilmesi de önem arz ediyor. Bunun için vatandaşlara harç bedeli belirtilir. 60 Euro olacak şekilde tahsis edilen ücret üzerine başvurunuz alınır. Ortalama 15 – 20 iş günü içerisinde de sonuçlanır.

Hırvatistan Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Hırvatistan vize başvuru işlemleri için konsolosluk üzerinden en az 3 hafta önce başvuru yapılması gerekmektedir. Vize başvuru sonucu 7 iş günü ile 12 iş günü arasında çıkacaktır.

Hirvatisan Vize Veriyor Mu?

Hırvatisan vize başvurusu için bordo, siyah, gri veya yeşil pasaporta sahip olmak gerekmektedir. Hirvatistan’a Türkiye’den vize ile gidilebilir.

Hirvatistan Schengen Vizesi Veriyor Mu?

Hirvatistan vize işlemleri için Schengen uygulamasına tabidir. Vize başvuru işlemlerinde D tipi ve C tipi vize başvurusu yapılabilir.

Hırvatistan Vize Başvurusu: Kesin Kılavuz 2023 Video;

İlginizi Çekilebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×