Çalışma izni almak son senelerde ülkeler arası daha zor bir hal almıştır. 1950li senelerde ülkemizde belirli bir eğitim seviyesine sahip olan ya da zanaat sahibi çoğu kişinin Almanya’ya işçi olarak gidebildiği düşünüldüğü zaman mevcut durumun oldukça farklı olduğu da görülmektedir. Çalışma izni almak için ülkelere bağlı olarak değişen protokollerden haberdar olmanız gerekir. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin kendilerine has koşulları yer almaktadır. Örneğin İngiltere’ye giden kişilerin sayısının son dönemlerde artış göstermesinin en temel sebebi Ankara Anlaşması’dır. Bu protokol sayesinde iki ülke arasında başvuruların yapılması çok daha kolay bir hal almıştır.
Çalışma İzni İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Çalışma izni için gerekli olan belgeler ülkeler arasında değişim arz etmektedir. Kimlik fotokopisi, pasaport verileri, eğitim bilgileri ve fotoğraf en temel noktada talep edilen verilerdir. Bu noktada eğitim belgelerinin sunumunda çok dikkatli olmanız gerekir.
Ülkeler kendi kıstaslarına uygun bir biçimde güvenlik soruşturması da yapabilmektedir. Bu güvenlik soruşturmalarında olumsuz yanıt alan kişilerin çalışma izini alması mümkün olmayacaktır. Bazı ülkeler sahip olduğunuz diplomanın denklik onayından geçirilmesini de talep edebilmektedir. Özellikle doktorluk ya da avukatlık gibi meslek gruplarında diplomanızın denklik alma zorunluluğu vardır. Prestijli üniversitelerden mezun olan kişilerin şansı bu alanda daha yüksektir.
Ankara Anlaşması Hakkında Detaylar
Çalışma izni kapsamında İngiltere ve Türkiye arasında geçerli olan Ankara Anlaşması büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Genel çalışma izni için başvurmaktansa bu tür özel protokollerden istifade etmek sürecin olumlu tamamlanması için büyük önem arz ediyor.
- Kişilerin İngiltere’de sıfırdan yeni bir işletme kurması durumunda dahil olabilecekleri anlaşma türüdür. Bunun yanı sıra hali hazırda hizmet veren bir firmanın devralınması da anlaşma kapsamında değerlendirilecektir.
- Ankara Anlaşması’nın bir diğer odak noktası da Home Office ve Web tabanlı işlerdir. Bu işler de onay alabilmektedir.
- Tabi ki onay almak iiçiin sadece projenizi sunmak yeterli değildir. Bir seneye yayılan ve hedefleri net şekilde unsan bir dosya hazırlamanız gerekmektedir. Bu dosyada sunulan hedeflerin yakalanmaması durumunda kişilerin oturum ve çalışma izninin geçerliliğini yitireceği de belirtilmelidir. Bu nedenle dosyalar hazırlanırken profesyonel bir ekipten yardım almak ve şirket işleyişi ve hedeflerin hazırlanmasına dair bir aksaklığa yer vermemek çok önemlidir.
- Bu maddelerden anlaşıldığı kadarı ile sıradan bir işçi vasfı ile sürece dahil olmak isteyen kişiler için makul bir alternatif olmayacaktır.
Başvurularınızı Şirket Üzerinden Yapın
Çalışma izni için yapılacak olan başvuruların firma üzerinden olması çok daha verimli olacaktır. Şirket üzerinden yapılan başvuruların ret yanıt alma olasılığı daha düşüktür. Özellikle çalışmak için uygun pozisyonda onay aldığınız firmanın sizin çalışma izniniz için resmi makamlar ile iletişime geçmesi onay almanız için çok önemli bir fırsat vermektedir. Başvurularınızın sadece onay aldığınız şirket üzerinden değil aracı şirketler üzerinden iletilmesi de mümkün kılınmıştır. Profesyonel başvurularda belgelerin derlenmesi ve evrakların sunulmasına ilişkin asla bir sorun meydana gelmeyecektir. Bunun tam aksine başvuruların şirket üzerinden yapılması hem sürece hız kazandırmakta hem de koşulların birinde bile atlamaya sebebiyet verilmemesini mümkün kılıyor.
Salgının Sürece Etkisi Nedir?
Çalışma izni almak isteyen kişilerin son dönemlerde en çok zorlayan hususların başında salgın koşulları gelmektedir. Salgın sebebi ile kişilerin hem başvurularının tüm koşullar uygun olsa da ret yanıtı aldığı görülebiliyor. Bunun yanı sıra salgın sebebi ile başvuruların belirtilen adımlara uygun tamamlanması da engeller ile karşılaşabilmektedir. gocmenburosu.com üzerinden bu koşullar ve ülkelerin durumlarına dair en net bilgileri ve son gelişmeleri alabilirsiniz.
schengenvize.net/dubai-calisma-izni-ve-gerekli-evraklar/
Çalışma İzni İçin Ne Gerekli?
Pasaport kopyası, diploma kopyası, iş sözleşmesi, referans mektubu, en az 6 ay geçerliliği bulunan oturma izni evrakları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulunulması gerekir.
Çalışma İznini Kimler Alabilir?
İzin alınacak ikamet eden bir şirket ile sözleşme imzalamış ve oturma izni almış kişilerin çalışma izni alma hakkı bulunuyor.
Yabancılara Çalışma İzni Almak Kaç Para?
Türkiye’den yaptığınız başvurularda çalışma izni için 1142,80 TL ödemeniz gerekir.