Avrupa Ekonomik Alanı - Schengen Vizesi
Schengen (Avrupa) Ülkeleri

Avrupa Ekonomik Alanı

Avrupa Ekonomik Alanı Hakkında

Avrupa Ekonomik Alanı Hakkında

NOT: İzlanda, Lihtenştayn, ve Norveç, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmamalarına rağmen bu ülkelerin vatandaşları Birleşik Krallık’a giriş, Birleşik Krallık’ta yaşama ve çalışma konusunda AB vatandaşları ile aynı haklara sahiptir.

Oturum İzni ve Vatandaşlık

  • Avusturya
  • Belçika
  • Bulgaristan
  • Kıbrıs
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • 10. Almanya
  • 11. Yunanistan
  • 12. Macaristan
  • 13. İzlanda
  • 14. İrlanda Cumhuriyeti
  • 15. İtalya
  • 16. Letonya
  • 17. Lihtenştayn
  • 18. Litvanya
  • 19. Lüksemburg
  • 20. Malta
  • 21. Hollanda
  • 22. Norveç
  • 23. Polonya
  • 24. Portekiz
  • 25. Romanya
  • 26. Slovakya
  • 27. Slovenya
  • 28. İspanya
  • 29. İsveç
  • 30. Birleşik Krallık (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler)
Avrupa Ekonomik Alanı
Avrupa Ekonomik Alanı

Avrupa Ekonomik Alanın

Avrupa Ekonomik Alanı Avrupa Birliği ülkeleri ve Serbest Ticaret Bölgesi ülkeleri arasında oluşturulan bir tek pazar birleşmesidir.

Avrupa Birliği yani AB üyesi 28 ülkenin ve Serbest Ticaret Bölgesi yani EFTA 3 ülkenin oluşturmuş ekonomik alan sayesinde malların, sermayenin, hizmetlerin serbest bir şekilde dolaşımını sağlamıştır.

Serbest Ticaret Bölgesi ülkeleri Avrupa Birliği ülkelerinin yararlandığı olanaklardan Avrupa ekonomik alanı sayesinde birlik ülkesi gibi imtiyazlardan yararlanmıştır. Avrupa Ekonomik Alanı birliği 1 Ocak 1994 yılında kurulmuştur.

Avrupa Birliği Ülkeleri

İlk olarak Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu olarak biline Avrupa Birliği Roma Antlaşması ile Avrupa Birliği AB olarak değişmiştir.

Toplam 28 üye ülkeden oluşan topluluk ekonomik ve siyasal alanda daha çok etkilidir olmuştur.

Bu ülkelerin gelişmişlik düzeyleri yüksektir. Hukuk, ekonomi ve insan hakları alanında da gelişmiş ülkelerinden oluşmuştur.

Serbest Ticaret Bölgesi Ülkeleri

Kuzeydoğu Avrupa ülkeleri olarak ta bilinen İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’dan oluşmuştur. Bu ülkeler EFTA ülkeleri olarak ta bilinmektedir.

Avrupa Ekonomik Alanın Faydaları

Avrupa Ekonomik Alanı sayesinde mal ve hizmetlerin ortak pazarda hızlı hareket etme olanağını sağlamıştır. Aynı zamanda birlik üye ülkelerin vatandaşları diğer ülkelere vize almadan serbest dolaşımını sağlamıştır. Avrupa Ekonomik Alanı birliği Avrupa Birliği gibi dört özgürlük ülkesi üzerine kurulmuştur. Bunlar insan, mal, hizmet ve anapara olarak sıralanabilir. Avrupa Birliğine ve Serbest Ticaret Bölgesi EFTA’ ya üye olmadığı hâlde İsviçre’de Avrupa Ekonomik Alanı Birliğine üye olmuştur. Aynı zamanda Avrupa Birliği yani AB’nin imtiyazlarından yararlanmıştır. Avrupa Ekonomik Alanı sayesinde birlik ülkelerin vatandaşları serbest dolaşım, yaşama, çalışma ve iş kurma gibi olanaklardan yararlanmıştır. Aynı zamanda Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında tek para birimi Euro kullanılması ticaretin gelişmesini sağlamıştır.

Türkiye Avrupa Ekonomik Alanı Birliğine Üye Mi?

Türkiye Avrupa Birliğine aday ülkelerden birisi olarak daha tam olarak üyeliği sonuçlanmamıştır. Bazı antlaşmalar sayesinde birliğin bazı haklarından yararlanmaktadır. Örneğin Avrupa Birliğinin gümrük birliği sayesinde malların Avrupa pazarına girmesine olanak sağlamıştır. Ama Türkiye Avrupa Ekonomik Alanına dahil değildir

Avrupa Oturma İzni

Avrupa oturum iznine dair Göç İdareleri tarafından başvurularınızı iletmeniz bekleniyor. Bunun için Avrupa ülkelerinin belirttiği şartlara uymak, belgeleri toplamak ve izin ödemelerini yapmak gerekir.

Oturma İzni İptal Olanlar Ne Yapmalı?

Oturum izni iptaller şartlara uygun olmayanlara dair ele alınır. Bunun üzerine bazı ülkeler 6 ay içerisinde yeni bir başvuruyu kabul etmez. Sürecin dolması üzerine farklı bir kalış amacına yönelik oturum izni taleplerinin iletilmesi daha uygun olacaktır.

En Ucuz Vatandaşlık Veren Ülkeler

Ev alana vatandaşlık veren ülkeler öne çıkmıştır. Aynı zamanda en ucuz olarak Karayipler ele alınabilir. Özellikle de ada ülkesi olan Dominika bunlar arasında başı çeker ve sadece 100 bin USD ücreti ile vatandaşlık almanız sağlanır.

Ücretsiz Vatandaşlık Veren Ülkeler

2025 yılına özel olarak yapılan araştırmalarda Malta ile Portekiz’in herhangi bir ücret talep etmediği görülmüştür. Aynı zamanda bunlar arasında Bulgaristan ile Kıbrıs ülkeleri de katılmıştır.

Yabancılara Oturma İzni

Şartlara uygun olan yabancıların belgeleri üzerinden başvuruları değerlendirilir. Ortalama 7 – 30 gün içerisinde sonuçlanan oturma iznine bağlı olarak yerleşmeleri esas alınır.

En Kolay Vatandaşlık Veren Ülkeler

Şartları ağır olmayan Portekiz ve Malta üzerinden vatandaşlık almak bir hayli kolay. Bunlar kadar Kıbrıs ile Karayipler de örnek gösterilebilir. Özellikle de vatandaşlık ödemelerinden kaynaklı öne çıktıkları görülür.

Ev Alana Oturma İzni Veren Ülkeler 2020

Yunanistan’dan ev alan vatandaşlar 5 yıllık oturma iznine sahip olabiliyor. Bununla birlikte Malta ile İspanya ülkeleri gelir. Kanada ile Macaristan üzerinden gayrimenkul yatırımlarına geçenler de oturum iznine kolaylıkla sahip olabilir.

Parasız Vatandaşlık Veren Ülkeler

Vatandaşlık başvurularının kolay olduğu ülkeler arasında Güney Kıbrıs ve Bulgaristan yerini almıştır. Nitekim parasız olacak şekilde vatandaşlık hakkına sahip olmanız sağlanır. Bunlar kadar İspanya ile Malta üzerinden de herhangi bir ödeme yapmadan başvurulara geçilir. Sadece şartlara uygun olmak ve belgelerin ibraz edilmesi yeterli görülür.

Aea Ülkeleri

Aea ülkeleri hakkında pek çok şey duyulsa da ne oldukları tam olarak bilinmez. Bu nedenle Aea nedir sorusunu duymak mümkündür. Aea aslında ticari bir amaç için kurulmuştur ve Avrupa Birliği’nin ticaret faaliyetlerini düzenlemekte ve gerekli alanları belirlemektedir.

Ancak içerisinde sadece AB ülkeleri yer almaz EFTA üyesi ülkeler de bulunmaktadır. Buna İsviçre dahil değildir. Genellikle ekonomik süreci takip eden bu kuruluş oldukça belirleyicidir de. AB ülkelerinden 27 tanesi bu kuruluşta yer almaktadır. Bu oldukça ciddi bir rakam olup aslında büyük ölçekli bir ticaretten söz etmek mümkündür. AB’den daha geniş bir alana yayılmaktadır.

Sık sorulan sorulardan biri ise Aea ülkeleri Türkiye var mı sorusudur. Ancak Türkiye yoktur. Türkiye AB aday ülkeleri grubunda yer almaktadır. Aslında ticaret ölçeğinin ciddi bir kısmına hükmeden Türkiye’nin bu sürece dahil olmamasının sebebi AB ülkesi olmamasından kaynaklıdır. Ticari geçişi sağlayan ve Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ülke konumunda olmasına karşın Türkiye’nin AB süreci hala muammadır.

AEA ülkeleri Türkiye olmasa da ticari açıdan önemli bir koalisyondan söz etmek mümkündür. Bu ticaret sadece deniz ticareti olmayıp kara, hava ve demir yolları ticareti de bu gruba dahil olmaktadır. Bu kuruluşun zarar etmediği ve birçok ülkeye de fayda sağlayarak aslında toplamda olumlu bir etkisi olduğundan söz etmek mümkündür.

Aea dışı ülkeler de fazladır. Buna en başta İsviçre demek mümkündür. İsviçre kendi içerisinde bir oylama ile bu konuda gerekli kararı verip katılmamayı tercih etmiştir. Ancak bunun dışında Avrupa dışı hiçbir ülke burada hali hazırda yer almamaktadır. Çok fazla ülke olmadığını da belirtmek gerekmektedir.

Aea ne demek sorusunu soran pek çok insan bu kuruluşun henüz tam hedefini anlayamasa da kuruluşun zarar etmemesi ve olumlu etkilerinin olması önem arz etmektedir. Bu koalisyon dışındaki pek çok ülkenin de dikkatini çekmiştir. Bu sayede zenginleşen veya geliri artan ülkelerden de bahsetmek mümkündür. Çünkü sadece büyük AB ülkelerinden değil Kıbrıs gibi küçük AB ülkelerinden de oluşmaktadır.

Bu kuruluşun açılımı Avrupa ekonomik alanı olmaktadır. Avrupa ekonomik alanı (aea) ülkeleri arasından henüz ayrılan veya sonradan eklenen olmamıştır. Bu nedenle aslında bu kuruluşun sistematiğinin oturduğunu söylemek mümkündür. 1994 yılında kurulan kuruluş Aea ülkeleri adı altında birçok başarıya da imza atmış haldedir.

Türkiye Avrupa Ekonomik Bölgesi üyesi mi?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1987 yılında o dönem Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak bilinen Avrupa Birliğine üye olmak için başvuruda bulunmuş ve 1997 yılında aday statüsünü elde etmiştir.

Avrupa ekonomik alanı neresi?

Avrupa Ekonomik Alanı Avrupa Birliğine üye 27 ülke ile Avrupa serbest ticaret birliği üyesi 4 ülkeden oluşmaktadır.

AEA vatandaşı ne demek?

Avrupa Birliği üyesi, Avrupa Ekonomik alanı üyesi ya da İsviçre vatandaşı olan yabancılar AEA vatandaşıdır.

Avrupa Ekonomik Alanı Video;

İlginizi Çekilebilir;

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye

×