Vize Başvuru ve Randevu Merkezi - Schengen Vize

Schengen (Avrupa)Vize

Schengen Vize

Schengen Vizesi Başvuru Süreci 

Schengen vizesi başvurusu  seyahat başlangıç tarihinden 90 gün önce yapılabilmektedir. 25 EYLÜL 2014 tarihinden itibaren schengen vizesi başvurusunda bulunacak olan 12 yaşından büyük her başvuru sahibi konsoloslukların ilgili bölümlerine şahsen gelerek parmak izi vermek zorundadır.

Parmak izi vermek için randevu alınması gerekmektedir. Başvuru yoğunluğundan dolayı randevuların ileri tarihlere verileceğini göz önünde bulundurarak seyahat tarihinden 2 ay önce vize başvurusunda bulunmanızı tavsiye ederiz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi için, seyahat tarihinden 90 gün öncesi ya da 2 ay öncesinde başvuru yapılmalıdır. Tüm belgeler eksiksiz olmalı ve parmak izi verilmelidir.

Schengen Vizesi için Hesapta Ne Kadar Para Olmalı 2020?

Ülkeden ülkeye değişkenlik gösteren fiyatlar için en az 5bin TL olmalıdır. Daha üstü de talep edilebilir.

Schengen Anlaşması Neyi Kapsar?

Avrupa ülkelerinde serbest dolaşımı sağlamak için AET üyesi 5 ülke tarafından yapılmış anlaşmadır. Daha sonra bu anlaşmaya toplamda 26 ülke dahil olmuştur.

Avrupa Birliği Ülkelerinde serbest dolaşım hakkı veren Schengen Vizesi başvurusu işlem süresi vize  başvuru türüne ve konsolosluğun yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 7 – 10 iş günüdür. Başvurunuzun değerlendirme süreci randevu tarihinden sonra konsolosluğa dosyanızın teslim edildiği tarihten itibaren başlar.

Konsolosluğun ek evrak talebinde bulunması veya mülakat talepleri başvuru sürecinizi etkilemektedir (ek evrak talep ettikleri veya mülakata çağırdıkları gün başvuru değerlendirme işlemi sıfırdan başlamış olur). Schengen vizesi başvurunuzda Seyahat gerekçenizi konsolosluğa teslim ettiğiniz evraklarla eksiz bir şekilde ispatlamanız gerekmektedir.

Schengen vizesi başvurusu yaparken, seyahat sürenizin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan bir pasaport sahibi olmanız gerekmektedir. 1 yıllık geçerliliğe sahip pasaport ile 10 senelik geçerliliği olan pasaport ücretleri arasında fazla bir fiyat farkı olmadığı için 10 sene geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanızı tavsiye ederiz.

Schengen vize başvurusunda bulunmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının seyahat süresinin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan bir pasaportun yanı sıra seyahat süresinin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerliği olan bir ikamet teskeresine sahip olmaları gerekmektedir.

Schengen (Avrupa)Vize
Schengen (Avrupa)Vize

Schengen vizesi; Almanya, AvusturyaBelçikaÇek

Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya,

Finlandiya, FransaHollandaİtalyaİspanya Vizesiİsveç,

 İsviçre, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg,

 Macaristan, Malta, Norveç,

Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan‘a

 yapacağınız vize başvurularında 90 güne kadar schengen bölgesinde seyahat etme izni veren vizeye verilen addır. Seyahat etmeyi planladığınız ülkenin konsolosluğuna vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.  

Ulusal vize (90 günden Uzun süreli kalış) başvuruları sadece vize aldığınız ülkede ikamet hakkı verir ama schengen anlaşması gereği schengen ülkelerine serbest dolaşım hakkına sahip olmanızı sağlar. Serbest dolaşım hakkı için ulusal vize aldığınız ülkenin yetkili makamlarına oturum izni başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Geçerliliği olan vizenizin süresi sona ermeden, yeni bir vize için schengen vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Yeni başvurunuzun geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolduğu tarihten sonra başlayacaktır. Geçerlilik tarihleri çakışan iki ayrı vizenin pasaportunuza basılması mümkün değildir. Schengen vizesi başvurusu sırasında vize başvurusu yaptığınız tarihlere dikkat ediniz.

Schengen vizesi başvurusu yaparken, vize başvurusu yapacağınız ülkenin ve Türkiye’deki resmi tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Tatil zamanlarında, yoğun başvuru taleplerinden dolayı konsolosluk servis hizmetlerinde işlem sürelerinin uzayacağını hesaba katınız.

Schengen Vizesi Ücreti

Konsolsoluğa ödenenen Schengen vizesi ücreti 80,00 – 86,00 Euro aralığındadır. Konsoloslukların tercihlerine göre Euro veya TL olarak ödeme yapılmaktadır. Schengen vizesi ücreti sayfamızdan hizmet verdiğimiz ülkelerin talep ettiği ücret detaylarını bulabilirsiniz.   Zorunlu Seyahat Sigortası ücreti kalacağınız gün sayısına bağlı olarak değişmektedir.

Schengen Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar

Mesleğinize ve sosyal statünüze (çalışan, işyeri sahibi, emekli, öğrenci, ev hanımı vs.) göre hazırlamanız gereken başvuru belgeleri, Seyahat amacınıza göre de başvuru türünüz değişiklik göstermektedir.

Her başvuru türüne göre değişiklik gösteren başvuru  dosyanızı hazırlamanız gerekmektedir. Evraklarınızı eksik hazırlamanız veya seyahat amacınızı ve sosyal statünüzü belgeleyen evrakları eksik sunmanız durumunda konsolosluk sizden ek evrak talep edecektir.

Eksik evrak teslim etmeniz; Başvuru değerlendirme sürenizin uzamasına ve seyahat planlarınızın bozulmasına ve hatta schengen vize başvurunuzun ret edilip vize sicilinizin bozulmasına neden olmaktadır.

Bu sorunlarla karşılaşmamak için başvuru evraklarınızın eksiksiz  olduğundan ve doğru başvuru türünü seçtiğinizden emin olunuz.

Sosyal statüden kasıt sizin Türkiye’de sabit bir işinizin olması, devam zorunluluğu olan bir okulda eğitim alıyor olmanız, emekli olmanız veya evli olmanız gösterilebilir.

Konsolosluk yetkililerinin  Türkiye’ye geri döneceğinize ikna olmaması durumunda başvurunuz ret ile sonuçlanır. Avrupa ülkeleri çok fazla göç aldığı için ülkelerine iltica etme potansiyelinde gördüğü sigortasız çalışan kişilerin tatil amaçlı bile olsa schengen bölgesine girişlerine izin vermemektedirler.

 Seyahat planınızdan en az 3 ay öncesine kadar sigortalı olmanız veya bir yurt dışında bir okulda eğitim almak amacıyla vize başvurusunda bulunmanız başvurunuzun ret ile sonuçlanmayacağı anlamına gelmez.

Schengen Vizesi Geçerlilik Tarihi ve Geçerlilik Süresi

Schengen vizesi ile Schengen Bölgesine birkaç giriş yapmanıza imkan sağlayan (çoklu giriş/multiple entries) bir schengen vizesi onayı aldığınız zaman vize geçerlilik süresi içerisinde istediğiniz kadar schengen bölgesine giriş çıkış yapabilirsiniz. İzin verilen kalış süresi (Schengen bölgesinde seyahat etme hakkı veren toplam Gün sayısı) bittikten sonra schengen vizesi‘nin son geçerlilik tarihi dolmamış olsa bile vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Örneğin, 3 ay geçerliliği olan çok girişli (multi) ve 30 gün kalış izni olan bir schengen vizeniz vardı. 30 gün boyunca Avrupa’da seyahat ettiniz ve vizenizin üzerinde yazan son geçerlilik tarihi 2 ay sonra sona erecek olsa bile kalış izniniz bittiği için Schengen bölgesine giriş yapamazsınız. Aynı şekilde 3 ay geçerliliği olan ve 30 günlük kalış izni veren  schengen vizesi ile sadece 10 gün seyahat ettiniz 3 ayın sonunda geçerlilik tarihi sona erdiği için kullanılamaz.

Schengen vizesi üzerindeki geçerli olduğu tarih aralığını ve bu tarihler arasında kaç gün kalış izni verdiği ve de kaç giriş hakkı tanıdığı yazmaktadır. Sık ve kısa süreli seyahatler yapıyorsanız kalış izninizi bitip bitmediğini schengen bölgesine giriş ve çıkışınızda pasaportuna vurulan kaşelere bakarak hesaplayabilirsiniz.

Tek girişli vizeler kısa süreli olan ziyaretlerinizde (5-7 gün) için verilir. Schengen vizesi çoklu giriş olanları özellikle bir tatil planı sunulmamışsa 3 ay geçerli 30 gün kalışlı olan vizeler için verilmektedir. Yani 2 haftalık seyahat planınızda 1 hafta Fransa, 3 gün İngiltere ve tekrar Schengen bölgesine dönmeyi planlıyorsanız bunu mutlaka belirtmelisiniz. Tabiki Birleşik Krallık vizeniz varsa İngiltere’ye giriş yapabilirsiniz. Tatile çıkmadan önce vizenizin hangi ülkelerde geçerli olduğunu mutlaka öğrenin.

Schengen vizesi ile schengen anlaşmasına taraf olan ülkelere giriş yapıp seyahat etme hakkına sahipsiniz. Birleşik Krallık ve İrlanda’ya seyahat etmek için bu ülkelerin konsolosluklarından vize almak gerekir.

Schengen vizesi‘ni almış olmanız ülkeye giriş yapabileceğinizi garanti etmez. Pasaport kontrolü sırasında Zorunlu Seyahat Sigortanızı, konaklama yapacağınız yerin rezervasyon kağıdını, davetiye gelmiş ise davetiyeyi ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar vermeniz gerekmektedir. En önemlisi rahat olun tedirgin görünmeniz veya evraklarınız ile tutarsız cevaplar vermeniz giriş izni alamamanıza neden olabilir.

Schengen vizesi süreniz dolmadan ülkeden çıkış yapmalısınız. Aksi taktirde çıkış yaparken vize sürenizi aştığınız için fazladan kaldığını süreye bağlı olarak değişen oranlarda para cezaları ödemeniz ve eğer davetiye ile başvuru yapmış iseniz size davetiye gönderen yakınınıza da yüklü bir miktar ceza alacağınızı unutmayın. En kötüsü de bir daha ki sefere Schengen vizesi Başvurunuz ret ile sonuçlanacaktır.

Genel hatları ile yukarıda konsolosluk taleplerinden bahsettim ama kişilerin özel durumlarına göre hazırlanması gereken evraklar ve izlenmesi gereken yol değişiklik göstermektedir.

Schengen Vizesi Başvurusunda Sıkça Rastlanan Sorunlar;

  1. Sigortasız çalışan olmanız
  2. İş yerinizin başkası üzerine olması
  3. Maaşınızın askeri ücretten yatırılıyor olması
  4. Maaşınızın elden ödeniyor olması
  5. Gelirinizi evraklarla  kanıtlayamamanız

Schengen vizesi başvurusu için maddi yeterliliğiniz veya mesleki durumuzu kanıtlayacak başka destekleyici evrakların gerekmesi gibi durumlarda danışmanlık servisimiz uzmanlığını kullanarak pratik çözümler üretmekteyiz.

Öğrenci Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Öğretim görmekte olan öğrencilerin Schengen vizesi alacağı zaman akıllarına tek bir soru oluşmaktadır. O soru da ‘’öğrenci Schengen vizesi nasıl alınır’’ sorusudur. Öğrencilerin Schengen vizesi alabilmesi için, yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik makamının aracılık konumunda görevlendirdiği vize başvuru merkezlerinden ya da beraberinde bulunan vize başvuru seyahat acenteleri tarafından alınabilmektedir. Ancak, öğrencilerin alacığı Schengen vizesinin gerekli evrakları tamamen farklılık göstermektedir.

  • Schengen Öğrenci Vizesi

Yetki sahibi olan konsolosluk ve büyükelçilik resmi makamları tarafından belirlenen Schengen öğrenci vizesi şu şekilde talep edilmektedir;

  • Yetkili resmi makamların talep ettiği koşullar arasında başvuruda bulunacak olan öğrencinin pasaportunun 6 ay daha geçerli olması.
  • Eğer var ise, daha önceden alınmış olan Schengen vizelerinin ya da pasaportun işlenmiş bütün sayfaları olmak üzere fotokopileri.
  • Öğrencinin kimlik kartının ön ve arka yüzünün fotokopisi.
  • Öğrencinin öğrenim görmekte olan okuldan alacağı öğrenci belgesinin.

Eğitim Durumunu Gösteren ve Destekleyen Belgeler

Öğrencinin güncel tarihi olan öğrenci belgesinin İngilizce dilde bir çevirisinin sunulması. Daha sonra sağlıklı olması adına öğrencinin okul içerisindeki not döküm belgesinin İngilizce dilinde olması. Eğer kişi mezun olmuş ya da mezun ise, diplomasının aslı ya da geçici mezuniyet belgesi. Daha sonrasında ise yine destekleyici olması bakımından (IELTS, KPDS, TOEFL, ÜDS gibi sınavların) katılmış olduğu sınavların sonuç belgelerinin eksiksiz ve doğru olacak bir nitelikte yetkili resmi mercilere beyan edilmesi gerekmektedir.

Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Öğrenci vizesi için gerekli belgeler ilgili olan ülkenin konsolosluğunun ya da elçiliğinin/büyükelçiliğinin belirlemiş olduğu güncel evrak listesi şu şekildedir;

·         Pasaport

·         Seyahat Sağlık Sigortası

·         Schengen Vize Başvuru Formu

·         Adli Sicil Kaydı

·         Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

·         İdari Harç

·         Dil Tercih Formu

·         İkametgâh

·         Maddi Durumu Destekleyecek Nitelikte Belgeler

·         Okuldan Alınan Kabul Mektubu

·         Askerlik Durumu (isteniyor ise)

·         Masrafları Üstlenen Sponsorun SGK İşe Giriş ve Aylık Sigorta Bildirgesi

·         Öğrenci Belgesi

·         Mezuniyet Diploması

·         Vize Harç Makbuzu

·         Çalışma İzni (öğrencilik yapar iken çalışacaksa)

·         Veli İzni (öğrenci 18 yaş altında bulunuyor ise)

·         İngilizce Bilgisini İspatlayan Sınav Sonuç Belgesi (uzun süreli D tipi vize kategorisi için)

Schengen Vize Müracaatı

Yetkili resmi makam olan konsolosluklar ya da büyükelçilikler, vize başvurularının bizzat kendileri tarafınca yetkilendirilmiş olan aracı vize merkezi ya da seyahat acenteleri aracılığı sayesinde kabul etmektedir. Fakat, bu durumun yanı sıra bazı konsolosluklara da başvuruda bulunmak isteyen vatandaş tarafından bizzat olarak, şahsi bir şekilde başvuru gerçekleştirebilmektedir. Bu bilgilerin yanı sıra genel itibari ile vize müracaatı adına alınan randevular akredite edilmiş olan vize merkezlerine yönlendirilmektedir.

Schengen üye devletlerinin sınırları içerisine yapılacak olan ve planlanmış seyahatler için vize işlemleri randevu ile sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, randevular genel itibari ile konsolosluğun ya da büyükelçiliğin yoğunluğu göz önünde bulundurularak verilmektedir. Sık seyahat edilen tarihlere göre randevular da geç tarihlere olacak şekilde verilebilmektedir.

Vize başvuru sonucunun, başvur sahibinin seyahat tarihinden önce çıkması için yolculuğuna en fazla 3 ay kala en az ise seyahat tarihine 15 gün kala başvurular yapılabilmektedir. Seyahat edecekleri tarihe kısa bir süre kalan başvuru sahipleri, gidecek olduğu devletin/ülkenin vize randevusunun yoğunluğu hakkında vize merkezi temsilcilerinden bilgi alabilme hakkına da sahiptir.

Buna ek olarak İtalya, Hollanda ve Fransa ülkesinin gibi devletlerin vize başvurularında ekspres vize müracaatı ile randevu tarihleri daha erken bir zaman dilimi içerisine alınabilmektedir. Ancak, bu belirtilen durum söz konusu ülkesinin konsolosluğunun vize işlemlerine olumlu ya da olumsuz bir etki yaratmamaktadır.

Schengen Vizesi Ücreti

Schengen vizesi ücreti, Schengen üye kapsamı içerisinde yer alan ülkeler arasında değişkenlikler sergilemektedir. Ancak, vize harç bedelleri ise sadece konsolosluklar tarafından belirlenmekte olup sadece konsolosluklar tarafınca güncellenmektedir. Schengen vizesinin ücreti ve konsolosluğun harç bedelleri, vize başvuru merkezlerinin işlem ve koordinasyon ücretlerini bünyesinde barındırmaktadır.

2021 yılı ve zaman içerisinde, Schengen vize ücretleri ve vize harç bedelleri yine konsolosluk tarafından güncellenerek artış gösterebilmektedir.  Vize harç bedelleri ise belirli dönemler içerisinde sabitlenmektedir.

  • Schengen Vizesi İçin Gerekli Evrakların Hazırlanması

Schengen vizesi için gerekli evrakların hazırlanması, vize müracaat aşamasında bulunacak olan kişilerin mesleki pozisyonuna ve beraberinde de seyahat nedenine göre değişkenlikler sergilemektedir. Bu nedenle, vize başvuru sahibinin seyahat amacını ve seyahat tarihlerini, Schengen sınırları kapsamı içerisinde hangi devletlerin sınırları içerisinde seyahat edeceğini net bir şekilde belirterek beyan etmesi gerekmektedir.

Bu beyan edilmesi gereken tüm bilgiler ise, Schengen vize başvuru formu içerisinde bulunması gerekmektedir. Bu sebeple, Schengen vize başvuru formunun tutarlı olacak bir şekilde ve doğru bir biçimde doldurulması gerekli olan evrakların en başında yer almaktadır. Ayrıca yapılan ya da yapılacak olan vize müracaatlarında yetkili resmi makam olan konsolosluk, direkt olarak bu Schengen başvuru formunu incelemektedir. Bu nedenle oldukça titiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

Tüm belirtilen işlemlerin tamamlanmasından daha sonra, başvuruda bulunan kişinin pasaportunun da son 10 yıl içerisinde alınmış olmasının yanı sıra seyahat edeceği ülkenin seyahat bitiminden itibaren talep ettiği geçerlilik süresini de barındırmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak, başvuru sahibinin pasaportu eğer seyahat dönüşünde talep edilen zaman dilimini kapsamadan geçerlilik süresini yitirir ise direkt olarak pasaportunun başvurudan önce değiştirilmesi gerekmektedir.

Bir diğer önemli evrak ise kişinin Schengen sınırları kapsamı içerisinde geçerliliği olan seyahat sağlık sigortasıdır. Seyahat sağlık sigortası Euro para birimi cinsinde 30.000 Euro teminat bedelli bir şekilde düzenlenmelidir. Seyahat sağlık sigortasının düzenlenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken husus, vize başvuru sahibinin seyahat edeceği gün sayısını kapsayacak bir şekilde seyahat sağlık sigortasının alınması gerekliliğidir.

Schengen Vize Randevu Talebi

Schengen vize randevuları, Schengen vize müracaat kabulleri için istisnai durumlar kapsamı dışarısında Konsolosluklardan ya da yetkili makamları tarafınca aracılık yetkisine sahiplendirilen ve görevi taşıyan kurumlardan vize başvuruları için randevu alınması gerekmektedir. Ancak vize randevularının temin edilmesi, seyahat etme zamanlarının yoğunluğuna ya da konsoloslukların resmî tatillerine denk gelmemesi amacı ile değişkenlikler gösterebilmektedir.

Schengen Vizesinde Mülakat Var Mı? Var İse Ne Soruluyor?

Schengen vize başvurularında genellikle mülakat aşaması mevcut değildir. Fakat, yetkili resmi makam olan konsolosluğun ya da büyükelçiliğin mülakat nedeni ile gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini çağırma yetkisine de sahiptir. Ayrıca mülakat aşamasında da sorulacak olan sorular genellikle iş hayatına yönelik sorulardan oluşabilmektedir.

Bu durumların da başlıca sebepleri ise, başvuruda bulunan kişinin asıl bir vize başvurusunda bulunduğuna göre de farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin turistik vize başvurusunda bulunacak olan kişinin finansal yeterliliğe sahip olmaması durumunda, Schengen vize başvuru formu içerisinde eksik ya da tutarsız bilgilerin beyanında çağırılabilmektedir.

Schengen Vizesi – Ekşi

Schengen vizesi, Avrupa Birliği sınırları içerisine seyahat etme planı olan ve başvuruda bulunması gereken kişiler için uygulanmakta olan bir vize prosedürüdür. Schengen sınırları kapsamı içerisine ait olmayan vatandaşlar, yapacak oldukları her seyahat nedeni ile Schengen vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Schengen Vizesi – ekşi yorumlarına göre, Schengen vizesine sahip olmak zor değildir. Ancak, her Schengen’e üye olan ülkeler aynı vize politikasını uygulasa da yine her ülkenin kendi vize prosedürü bulunmaktadır. Bu nedenle, Schengen vize başvurusunda bulunacak olan kişinin ilk adım olarak seyahat amacını belirlemesi gerekmektedir. Akabinde de vize başvuru merkezleri ya da vize başvuru seyahat acenteleri ile iletişim haline geçerek kendisine en uygun güncel vize evrak listesini talep etmesi gerekmektedir. Tüm bu belirtilen koşullara uyulmasının akabinde ekşi yorumlarına göre Schengen vizesine sahip olmak zor değildir.

  • Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar 2020

Schengen vizesi için gerekli talep edilen evraklar, Schengen vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin yapacakları oldukları seyahat amacına ve bunun beraberinde de Schengen ülkeleri kapsamı içerisinde konaklama yapacakları seyahat tarih aralıklarına göre farklılıklar sergilemektedir.

Evrak listelerine ve evrakların ayrıntılarına dair başvuru sahibine özel vize çözümlerinin üretilebilmesi adına, başvuru sahibi tarafından vize başvuru merkezinin yetkililerine verecek oldukları bilgiler oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Vize başvuru merkezleri ya da vize başvuru seyahat acenteleri başvuruşa bulunan kişinin vermiş olduğu evrakları yetkili resmi makam konsolosluğun Schengen vize koşullarına dikkate alarak, başvuruda bulunan/bulunmak isteyen kişinin düzenlemesine yardımcı olarak destek sağlamaktadır.

  • Pasaport: Başvuru sahibinin mevcut pasaportunun en son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra içerisinde yeni vize etiketinin işlenebilir olması nedeni ile 2 adet sayfanın da boş bulundurulması talep edilmektedir. Ayrıca başvuru sahibinin pasaportunun da seyahat bitim tarihi ile geçerlilik süresi de oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Başvuru sahibinin başvuruda bulunmuş olduğu ülkenin belirlemiş olduğu pasaportun geçerlilik süresi, seyahat bitimi sonrasında 3 ya da 6 ay olacak şekilde faal olması gerekmektedir. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler, pasaportun hangi durumlar kapsamı içerisinde yenilenmesi gerektiğine dair bilgiyi vize başvuru merkezimizin müşteri temsilcileri ile iletişime geçerek öğrenebilmektedir. T.C. pasaportunun yenilenmeye dair yapılması gereken işlemler, yurtdışında herhangi bir yerde yasal ve kesin olarak yapılmamaktadır. Başvuruda bulunacak olan kişinin bu hususlara dikkat etmesi önemle arz edilir.
  • Biyometrik Fotoğraf: Başvuru sahibinin, en son 6 ay içerisinde çekilmiş olduğu biyometrik fotoğrafının yetkili konsolosluk makamının Schengen prosedürleri gereğince talep etmiş olduğu ölçüleri bünyesinde barındırması gerekmektedir. Bu açıda, en önemli olan husus ise başvuru sahibinin biyometrik fotoğrafındaki halinin güncel halini yansıtmasıdır ve 2 adet olarak yetkili mercilere beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Başvuru sahibinin, Schengen sınırları kapsamı içerisinde yapacak olduğu seyahatlerin istisnai durumlar nedeni ile oluşabilecek tıbbi vakalardan dolayı 30.000 Euro teminatı bulunan bir seyahat sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir. Bu seyahat sağlık sigortasının ise, tüm Schengen sınırları kapsamı içerisine ait olan ülkelerde geçerliliğinin bulunması şarttır. Aksi halde, başvuru sahibinin seyahat sağlık sigortası konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından kabul edilmemektedir. Bu seyahat sağlık sigortası ise, vize başvuru merkezleri tarafından kişiye 20 Euro bedelli bir şekilde verilebilmektedir.
  • Schengen Vize Başvuru Formu: Schengen sınırları içerisine seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin, ilk adıma ilgili ülke için vize başvuru formu doldurması gerekmektedir. Konsolosluk, ilk olarak evraklar içerisinde başvuru formunu incelemektedir. Bu neden doğrultusunda başvuruda bulunan kişinin başvuru formu içerisinde verecek olduğu bilgilerin kimlik kartındaki bilgiler ile kesinlikle uyuşması ve tutarlılık göstermesi gerekmektedir. Eksik verilecek ya da hatalı bir şekilde verilecek olan bilgiler nedeni ise yetkili makamlar kişi hakkında cezai işlemler uygulayabilme hakkına da sahiptir. Bu nedenle Schengen vize başvuru formu içerisinde kişi talep edilen tüm bilgileri beyan eder iken oldukça titiz ve dikkatli olması gerekmektedir.
  • Rezervasyon Bilgileri: Başvuru sahibinin, ilgili ülke adına Schengen vize başvurusunda bulunur iken ülke sınırları içerisinde konaklama yapacak olduğu yerin ve bölgeyi kesinlikle beyan etmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sadece konaklama değil, uçak rezervasyon bilgilerinin de çıktısı olması kaydı ile konsolosluğa beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak, belirtilmesi gereken bir nokta vardır ki, uçak ve otel ücretlerinin ödenmesine gerek yoktur. Sadece konsolosluk tarafından istisnai durumlar kapsamı içerisinde başvuru sahibinden rezervasyonlarının ödenmesi talep edilmektedir. Bunun haricinde böyle bir işleme gerek yoktur.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır? 2020

Schengen vizesi, Schengen sınırları içerisinde ülkeleri bulunan 26 adet devletin ilgili konsolosluğuna ya da elçiliğine yapılacak olan müracaatlardan daha sonra temin edilebilmektedir. Vize müracaatında bulunacak olan bireyler ya da bulunan bireyler için Schengen alanı sınırları içerisine girişlerde dilediği Schengen ülkesinin konsolosluğuna ya da büyükelçiliğine vize müracaat işlemlerinde bulunması yetkili vize uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Vize merkezi yetkili uzmanları tarafınca önerilen doğru Schengen vize müracaatı ise en uzun süre ile kalınacak olan Schengen ülkesinin Konsolosluğa yapılmasıdır.

Schengen Vizesinin Sonuçlanma Süresi 2020

Schengen vizesinin sonuçlanma süresi, başvuruda bulunacak olan bir bireyin yapacak olduğu seyahat amacına göre ve konsoloslukların yoğunluk zaman dilimlerine göre değişkenlikler göstermektedir. Akabinde C tipi vize müracaatında bulunacak olan kişilerin vizesinin onaylanma süreci, doğruluğa uygun ve tutarlı evrakları beyan etmesinin akabinde en geç 15 iş günü içerisinde karara bağlanmaktadır.

Schengen Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası 2020

Schengen vize müracaatında bulunmak isteyen vatandaşların, seyahat edecek olduğu Schengen sınırları kapsamı içerisinde mevcut yaşanabilecek tıbbi durumlar nedeni ile 30.000 Euro teminat bedeli bulunan ve seyahat sağlık sigortasının üzerinde de tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan bir ibarenin bulunması gerekmektedir. Başvuru sahibinin Schengen seyahat sağlık sigortasının, yapılacak olan seyahat süresi boyunca etkin ve geçerli olması gerekmektedir. Tüm bu belirtilenlerin yanı sıra, Schengen vizesi için 30.000 Euro teminat bedeli bulunan bir seyahat sağlık sigortasının bulunması şarttır.

Schengen Vize Rezervasyon Bilgileri

Schengen vize başvurusunda bulunan kişinin, Schengen sınırları içerisinde seyahat tarihi aralıkları sürecinde konaklama yapacak olduğu yeri ya da bölgeyi resmi bir şekilde onaylanmış bir belgede başvuru dosyası içinde yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik makamına beyan edilmesi zorunludur.

Schengen Vize Randevu İşlemleri

Schengen vizesi randevu, Schengen vize müracaat onayları adına bazı durumlar kapsamı dışında Konsolosluklardan ya da yetkili makamları tarafından aracılık görevi ile sahiplendirilen ve başvuruda bulunacak olan kişilere hizmet görevi taşıyan kurumlardan vize başvuruları için randevu alınması gerekmektedir. Ancak vize randevularının temin edilmesi, seyahat etme zamanlarının yoğunluğuna ya da konsoloslukların resmî tatillerine denk gelmemesi amacı ile değişkenlikler gösterebilmektedir.

Schengen vizesi başvurusunda bulunmak isteyen ve Schengen sınır kapsamı içerisinde bulunan devletlere seyahat etmek isteyen kişiler, başvuruda bulunmadan önce randevu talep etmesi gerekmektedir. Başvuru sahibi, kendisi için en uygun randevu talebinde de bulunma hakkına sahiptir.

Schengen Vizesi Almak

Vize müracaat işlemleri, her ülkeden her ülkenin prosedürleri ve politikaları nedeni ile farklılıklar gösterebilmektedir. Schengen vizesi almak zor bir süreç ya da işlem değildir ancak, evrakların hazırlanma aşamasında başvuru sahibi tarafından başvuru formunun doldurulması, vize talep dilekçesinin eksiksiz bir şekilde yazılması, başvuru sahibinin seyahat amacını destekleyen evrakların tutarlılığı gibi konular ise oldukça büyük bir önem gerektirmektedir.

Tüm bu belirtilenlerin yanı sıra vize ret kararlarının verilmesi, bu gibi göz önünden kaçan ayrıntılardan dolayı olduğunun da bilinmesinde fayda vardır. Bu nedenle, başvuru sahibinin seyahat etmek istediği ülkenin vize prosedürlerini ve politikasını iyi bilerek, bunu akabinde de vize başvuru merkezlerinden ya da seyahat acentelerinden gerekli desteği alarak hazırlaması gerekmektedir.

Her ne kadar Schengen üye kapsamı içerisinde mevcut olan alana giriş alanına pek çok ülkede geçerli olsa da ülkenin kendi bünyesi içerisinde özel uygulamaları olabilmektedir. Herhangi bir ülkenin orijinalini talep ettiği belge, herhangi bir başka ülkenin listesi içerisinde fotokopi olarak da talep edilebilmektedir. Bu nedenle, bu gibi ayrıntıları göz önünde bulundurmakta oldukça büyük bir fayda vardır.

Ek olarak, vize talep dilekçesi başvuru sahibi tarafınca hazırlanır iken talep edilen vize süresinin ise makul bir şekilde olması gerekmektedir. Bu konu içerisinde hâkim olan vize merkezi müşteri temsilcileri ile yapılacak olan görüşmeler vize başvuru sahibinin seyahat planının netleşmesine ve beraberinde de vize alım aşması süresince stratejik bir şekilde hareket edilmesi açısından başvuru sahibine oldukça geniş bir alan açacaktır.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi, Schengen üye ülkeleri olan 26 adet ülkenin ilgili konsolosluğuna yapılacak olan müracaatlar sonucunda alınabilmektedir. Vize başvurusunda bulunacak olan kişiler ya da bulunan kişiler Schengen bölgesi sınırları içerisine girişlerde dilediği Schengen ülkesinin konsolosluğuna vize müracaat işlemlerinde bulunması yetkili vize uzmanları tarafından önerilmemektedir.

Vize merkezi yetkili uzmanları tarafından önerilen doğru Schengen vize müracaatı ise en uzun süre ile kalınacak olan Schengen ülkesinin Konsolosluk makamına yapılmasıdır. Diğer bir yandan ise Schengen vizesi müracaatları, büyük bir oran ile seyahat edilecek olan ülkelerin Konsolosluklarına direkt olarak yapılmamaktadır. Konsolosluklar ise Schengen vizelerinin müracaat işlemlerinin kabulü için, anlaşmalı olarak özel kurumlar ya da acenteler ile iş birliği yapar iken Schengen vizesinin müracaatları istisnai olarak ya da belirli günler olmak koşulu ile doğrudan Konsolosluklara da yapılacak olan başvurular kabul edilebilmektedir.

Schengen Vizesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Schengen vizesi adı altında başvuru gerçekleştirme koşulları genel hatları itibari ile neredeyse tüm üye ülkeleri içerisinde aynı işlemler uygulanmaktadır. Schengen vize müracaatları ise büyük oranda Hizmet açısından yüklenici kurumlar sayesinde yapılır iken, daha önceden de belirtilmiş olması nedeni ile başvuruları direkt olarak Konsolosluğa kabul eden ülkeler de bulunmaktadır. Ancak bu sadece istisnai durumlar içerisinde de değildir.

Konsolosluğuna direkt olarak vize başvurusunda bulunamayan kişiler sadece istisnai durumlar kapsamı içerisinde başvuru işlemlerini direkt olarak konsolosluk yetkili makamına yapmaları gerekmektedir. Schengen vize başvuruları için ise, her Schengen üye ülkesinin koşulları birbiri ile benzerlik içerisinde dahi olsa da her ülkenin kendi prosedürüne ve politikasına bağlı olarak özgün bir müracaat prosedürü barındırmaktadır.

Bu nedenden dolayı Schengen vize müracaatı öncesinden seyahat yapılacak olan ülkenin vize prosedürlerinin iyi bir şekilde vize başvuru sahibi tarafından bilinmesi gerekmektedir. Schengen vize müracaatları için hazırlanması gerekli olan tüm evraklara, merkez ofislerimizin müşteri temsilcileri ile iletişime geçilerek ya da direkt olarak site içerisinden ilgili başlıklar sayesinde ulaşılabilmektedir. Ancak çağrı merkezi ile yapılacak olan görüşmelerden daha sonra, bilgilendirme e-maili ya da başvuruda bulunulacak olan ülkenin konsolosluğunun resmî web sayfasını ziyarette bulunarak evraklar hazırlanabilmektedir.

Tüm bu belirtilen işlemlerin yapılmasının ardından, başvuru sahibinin seyahat edecek olduğu ülkenin anlaşmalı olduğu kurumlardan kendisi için en uygun randevu tarihini alarak başvuruları kolay bir şekilde tamamlayabilmektedir. Ancak, bu belirtilenlerin yanı sıra vize başvuru sahibin daha hızlı ve daha sorunsuz olacak bir şekilde özel danışmanlık hizmeti de alarak gerçekleştirebilmesi mümkündür.

Schengen Vize Başvurularında Hazırlanması Gereken Evraklar

Schengen vize başvurularında hazırlanması gereken evraklar, vize başvurusunda bulunan kişilerin mesleki pozisyonuna ve beraberinde de seyahat nedenine göre değişkenlikler sergilemektedir. Bu nedenle, vize başvuru sahibinin seyahat amacını ve seyahat tarihlerini, Schengen sınırları kapsamı içerisinde hangi ülkelere seyahat edeceğini net bir şekilde belirtmesi gerekmektedir.

Bu belirtilmesi gereken her bir bilgi ise, Schengen vize başvuru formu içerisinde yer almalıdır. Bu nedenle, Schengen vize başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekli olan evrakların en başında yer almaktadır. Ayrıca yapılan ya da yapılacak olan vize müracaatlarında yetkili resmi makam olan konsolosluk, direkt olarak bu Schengen başvuru formunu incelemektedir. Bu nedenle oldukça titiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

Daha sonra ise, başvuruda bulunan kişinin pasaportunun da son 10 yıl içerisinde alınmış olmasının yanı sıra seyahat edeceği ülkenin seyahat bitiminden itibaren talep ettiği geçerlilik süresini de barındırmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak, başvuru sahibinin pasaportu eğer seyahat dönüşünde talep edilen zaman dilimini kapsamadan geçerlilik süresini yitirir ise direkt olarak pasaportunun başvurudan önce değiştirilmesi gerekmektedir.

Bir diğer önemli belge ise kişinin Schengen sınırları kapsamı içerisinde geçerliliği olan bir seyahat sağlık sigortasıdır. Bu seyahat sağlık sigortası ise Euro para birimi cinsinde 30.000 Euro teminat bedelli bir şekilde olması mecburidir. Ancak, seyahat sağlık sigortasının alımı esnasın dikkat edilmesi gereken husus ise başvuru sahibinin seyahat edeceği gün sayısını kapsayacak bir şekilde seyahat sağlık sigortasının alınması gerekmektedir.

Schengen Vize Randevuları Nasıl Alınır?

Schengen vize randevuları, Schengen vize müracaat kabulleri için istisnai durumlar kapsamı dışarısında Konsolosluklardan veyahut yetkili mercilere tarafından aracılık niteliği ve görevi taşıyan kurumlardan vize başvuruları için randevu alınması gerekmektedir. Ancak vize randevularının temin edilmesi, seyahat etme zamanlarının yoğunluğuna ya da konsoloslukların resmî tatillerine denk gelmemesi amacı ile değişkenlikler gösterebilmektedir.

Vize randevuları ise konsoloslukların çalışma yoğunluğundan resmî tatillerine kadar çalışma şekline bağlı olaraktan istisnai durumlar kapsamı içerisinde sadece telefon ile oluşturulacak isteğin üzerinden;

  • Bazı durumlar kapsamı içerisinde Schengen vizesinin başvuru formu doldurulduktan sonra,
  • Bazı durumlar kapsamı içerisinde kişinin pasaport numarasını sistem içerisine girerek,
  • Bazı durumlar kapsamı içerisinde de online bir hesap açarak oluşturulabilmektedir.

Schengen Vizesi Mülakatlarında Ne Sorulur?

Schengen vize müracaatlarında genel itibari ile mülakat uygulaması bulunmamaktadır. Ancak, yetkili resmi makam olan konsolosluğun mülakat amacı ile gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini çağırma yetkisine de sahiptir. Ayrıca mülakat aşamasında da sorulacak olan sorular genellikle iş hayatına yönelik sorulardan oluşabilmektedir.

Bu durum ise, başvuru sahibinin nasıl bir vize müracaatında bulunduğuna göre de değişkenlikler gösterebilmektedir. Örneğin turistik vize başvurusunda bulunacak olan kişinin finansal yeterliliğe sahip olmaması durumunda, Schengen vize başvuru formu içerisinde eksik ya da tutarsız bilgilerin beyanında çağırılabilmektedir.

Schengen Vizesi Başvuru

Birden çok Schengen alanı kapsamı içerisinde yer alan ülkeleri seyahat etmeden önce Schengen vizesi başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Ancak, Schengen vizesi için kişinin başvuruda bulunmadan önce yerine getirmesi gereken birtakım koşullar mevcuttur. Başvuru sahibi birden çok Schengen üye ülkesini seyahat etmeyi planlıyor ve istiyor ise konaklama günleri açısında en çok kalacağı günler bakımından elçiliğe ya da konsolosluğa başvuruda bulunması en doğrusu olacaktır.

Ancak elçilikten ya da konsolosluk resmi makamından vize müracaatında bulunuyor iken, randevu alması takdirde akabinde gerekli olarak talep edilen belgeleri şahsen elden teslim edilmesinin mecburi olduğu unutulmaması gereken önemli kurallar arasında yer almaktadır. Randevuyu ise her zaman ilgili olan kurumdan yer almaya yönelik bürokratik bir süre kapsamı için tahmini olarak gereken süre, seyahat tarihine yakın olarak en az 15 gün öncesinden alınması yetkili vize merkezi uzman görevlileri tarafından tavsiye edilmektedir.

Schengen Vizesi Kaç Günlük Verilir?

Schengen vizesi başvurusuna bulunacak olan kişilerin en merak ettikleri soruları arasında yer alan ‘’Schengen vizesi kaç günlük verilir?’’ mevcuttur. Bu soru için en net cevap, Schengen vizesi için net bir sürenin olmadığıdır. Birkaç günlük olmak ile birlikte yıllarca geçerliliği olan Schengen vizeleri de yetkili merciler tarafından verilebilmektedir.

Genel itibari ile Schengen vizesine ilk defa başvuruda bulunacak olan kişilere sadece form içerisinde belirtmiş oldukları seyahat süresi kapsamı içerisinde Schengen vizesi verilmektedir. Bir sonraki başvurularda ise, pasaport içerisindeki eski vize kullanımlarına ve kaşelerine bağlı olarak bu sürede artış söz konusu olabilmektedir.

Schengen Vizesi Başvurusu

Schengen vizesi müracaatında bulunacak olan kişiler, direkt olarak yetkili büyükelçilik/elçilik ya da konsolosluk makamının görevlendirmiş olduğu vize başvuru merkezlerinden ya da vize başvuru seyahat acentelerinden yapmaları gerekmektedir. C tipi (kısa süreli) Schengen vize müracaatları, bizzat konsolosluğa ya da büyükelçiliğe yapılmamaktadır.

Ancak, bu durum kapsamı içerisinde de istisnalar mevcuttur. Bu istisnalar ise şu şekildedir, vize başvurusunda bulunan kişiler Schengen vize başvuru formu içerisinde belirttikleri bilgilerin tutarsızlığında ya da eksikliğinin olması durumunda konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından mülakata çağırılabilmektedir. Ek evrakların talep edilmesi ise konsolosluğun ya da tamamen büyükelçiliğin inisiyatifi içerisinde yer almaktadır.

Ancak, ek evrak talebi ile ya da Schengen vize başvuru formu içerisinde eksik ve tutarsız bilgiler beyan eden başvuru sahipleri, sebebine göre mülakata çağırılabilmektedir.

Schengen vizesinin mülakatında ne gibi sorular sorulmaktadır?

Schengen vizesinin mülakatında, kişinin tamamen Schengen vize başvuru formu ya da herhangi bir evrak içerisindeki eksik/tutarsız bilgilerin doğrultusunda sorular yöneltilmektedir. Ancak, genel itibari ile mülakat soruları kişinin mesleki pozisyonuna ve seyahat nedenine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Mülakata çağırılan Schengen vize başvuru sahibi, vize başvuru merkezlerinde bulunan yetkili vize uzmanı görevlilerinden gerekli tüm yardımı ve desteği alabilme hakkına da sahiptir. Mülakat günü için yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından verilen randevu gününde ve beraberinde de randevu saati içerisinde vize uzman yetkilileri başvuru sahibini yetkili makamın binası önünde bekleyerek, mülakat soruları hakkında ipuçları vererek, kişiye gerekli olan öz güveni vermektedir.

Schengen Vizesi Reddi

Avrupa Birliği sınırları içerisinde ve Schengen vize bölgesinde yer alan ülkelere seyahat etme planı olan kişilerin, Schengen vize başvuruları olumsuz durumlarda, bir değerlendirme süreci kapsamı içerisinde reddedilebilmektedir. Bu vize reddi kararını başvuru sahibinin kişisel olarak algılamaması, yetkili vize merkezi uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.

Bu gibi durumlarda sürecin acele edilmeden ilerletilmesi gerekmektedir. İlk adımda, kişiye yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından ret cevabının gerekçeleri bulunduğu resmi bir mektup gönderilmektedir. Vize başvurusunda bulunan kişi tam bu esnada bir vize danışmanlığı alması gerekmektedir. Vize danışmanlığını alma sebebi, ret mektubu içerisinde yer alan nedenleri doğru bir şekilde yorumlayamamasından kaynaklanır.

Bu gibi durumlarda ret mektubunun anlaşılması için gerekli ve yeterli bir tecrübe lazımdır. Bu nedenle vize başvuru sahibi ikinci aşamada bir danışmanlık hizmeti alarak ret mektubunun gerekçelerini belirlemesi gerekmektedir. Bunun ardından, şahsın başvuruda bulunduğu ülkenin konsolosluğundan ya da büyükelçiliğinden verilmiş olan ret mektubunu saklaması en önemli üçüncü aşama dahilinde yer almaktadır.

Schengen vize başvurusuna yetkili dış temsilcilikler tarafından verilen ret kararının resmi yazısı saklandıktan sonra, kişi yeniden vize danışmanlık hizmeti çerçevesinde tekrar bir Schengen vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Bu süreçte, yeniden başvuru aşamasında ret mektubunun gerekçelerine göre evrakların düzenlenmesi ve başvuru formunun yeniden doldurulması gerekmektedir.

Uzun Dönem Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun dönem bir Schengen vizesine sahip olmak isteyen kişiler, eğer ilk defa Schengen vizesine başvuruda bulunuyor ise uzun dönem olarak alması oldukça zor olacaktır. Başvuruda bulunan kişinin turistik seyahat kategorisinde başvuruda bulunuyor ise uzun süreli vize başvuru onayları kolay çıkmaz iken, ticari ya da aile ve arkadaş ziyaretinde bulunacak olan kişiler için turistik vizeye nazaran daha kolayı bir şekilde çıkmaktadır.

Başvuru sahibinin uzun dönem olacak şekilde bir Schengen vize onayları adına, pasaport içerisindeki eski (var ise) vizeleri ve kaşeler oldukça büyük bir önem arz edecektir. Başvuru sahibinin daha önceki verilen vizelerinin doğru kullanılması akabinde, vize süreleri de doğal olarak adım adım kademeli bir şekilde artık gösterecektir.

Bunun yanı sıra Schengen vizesi için yapılan başvurularda başvuru sahibinin kendisine bir master ülke belirlemesi gerekmektedir. Daha sonra ise vizesini sürekli olarak aynı konsolosluk tarafından almaya da özen göstermesi gerekmektedir. Başvuruda bulunan ya da bulunmak isteyen kişi, vize sürelerinin kapsamını arttırmak istiyor ise, vizesini almış olduğu ülkenin toprakları içerisine daha sık olmak koşulu ile seyahat etmesine özen göstermesi oldukça büyük bir fayda sağlayacaktır.

Başvuruda bulunan ve daha uzun dönem olacak şekilde vize süresinin arttırılmasını isteyen kişinin bir başka dikkat edilecek olan hususu ise, mevcut ya da eski pasaportu içerisinde yer alan vizelerin giriş ve çıkış olmak üzere basılan kaşeleridir. Bu kaşelerin doğruluğu da başvuruda bulunan ya da bulunacak olan kişinin vize süresinin belirlenmesinde oldukça önem arz eden bir rol oynayacaktır.

Schengen Vizesi Almak Zor Mu?

İlk defa Schengen üye kapsamı içerisinde yer alan ve vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin en merak ettikleri sorular içerisinde ‘’Schengen vizesi almak zor mu’’ başlıklı soru kalıbı yer almaktadır. Schengen vizesi almak, seyahat edilecek olan ülkesinin vize prosedürüne uygun olarak ve kişi kendisinin seyahat nedenine bağlı olarak evraklarını hazırlamasının akabinde, evrak içerisinde de beyan edecek olduğu bilgiler doğru ise zor bir vize değildir.

Ancak, seyahat edeceği ülkenin prosedürü hakkında bir bilgiye sahip değil ise ve beraberinde de Schengen vize başvuru formu olmak üzere yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik makamına tutarsız ve eksik bilgilerin beyanında bulunur ise, bu sefer Schengen vizesini almakta zorluk çekebilmektedir.

Bu gibi durumların yaşanmaması adına Schengen vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin, yetkili bir vize merkezi görevlisi tarafından danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Bu danışmanlık kişi adına oldukça olumlu bir etki edecektir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır? 2020

Schengen vizesi en çok başvurulan vize kategorilerinden bir tanesidir. Özellikle Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülkelerin de dahil olduğu bu vize kategorisi, T.C. sınırları içerisine ait olan vatandaşlara da uygulanmakta olan bir vize kategorisi olarak faaliyet göstermektedir. Bu nedenden dolayı Schengen seyahat nedeni için kesinlikle gerekliliği bulunan bir vize türüdür.

Schengen vizesine başvuruda bulunmak isteyen kişiler, bu vizenin nasıl alındığına dair kapsamlı bir araştırma yapmaktadır. Peki, Schengen vizesi nasıl alınır 2020 yılına ait olan bu sorunun cevabı hakkında gerekli tüm ayrıntılar aşağıda bulunan yazılarda yer almaktadır. Aşağıdaki yazıları inceleyerek, Schengen vizesi hakkında gerekli olan tüm bilgiye sahip olabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi, Schengen sınırları içerisinde ülkeleri bulunan 26 adet devletin ilgili konsolosluğuna ya da elçiliğine/büyükelçiliğine yapılacak olan başvuruların akabinde alınabilmektedir. Vize müracaatında bulunacak olan bireyler ya da bulunan bireyler için Schengen alanı sınırları içerisine girişlerde dilediği Schengen ülkesinin konsolosluğuna ya da büyükelçiliğine vize müracaat işlemlerinde bulunması yetkili vize uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Vize merkezi yetkili uzmanları tarafından önerilen doğru Schengen vize müracaatı ise en uzun süre ile kalınacak olan Schengen ülkesinin Konsolosluk makamına yapılmasıdır.

Bunun yanı sıra, Schengen vizesi başvuruları ise büyük bir oranda seyahat edilecek olan devletlerin Konsolosluklarına ya da Büyükelçiliklerine direkt olarak yapılmamaktadır. Konsolosluklar ise Schengen vizelerinin müracaat işlemlerinin kabulü için, anlaşmalı olarak özel kurumlar ya da acenteler ile iş birliği yapar iken Schengen vizesinin müracaatları istisnai olarak ya da belirli günler olmak koşulu ile doğrudan Konsolosluklara da yapılacak olan müracaatlar kabul edilebilmektedir.

Schengen vize başvuru merkezleri ya da Schengen vize başvuru acenteleri Schengen vizesi müracaatlarında seyahat edilecek olan ülke departmanları ile tüm vize işlemlerini hızlı, kolay ve sağlıklı bir yol ile adım adım uygulamaktadır. Başvuruda bulunan vatandaşın seyahat amacına, seyahat planlarına ve nedenlerine uygun yönelikte ve yine uygun çözüm yollarına başvurarak Schengen vizesi prosedürleri ile ilerleyerek vize başvurularını gerçekleştirmektedir.

Fakat belirtmek gerekir ki, bu noktada önemli bir etmen vardır. O da Schengen vizesinin onay verme ya da ret verme yetkisi sadece bazı kuruluşlar başvuru yapılan ülkenin Konsoloslukları ve Büyükelçiliklerin vize departmanlarıdır. Bu yetkili resmi makamlar dışında hiçbir kuruluş vize karar verme yetkisine sahip olmadığı gibi, vize değerlendirme karar aşamasına da herhangi bir müdahalede bulunma yetkisine ya da bulunma hakkına sahip değildir.

Schengen vize başvuruları, her ülkeden her ülkeye farklı prosedürler barındırmaktadır. Bazı Schengen üyesi olan ülkelerin (Almanya, Polonya, Belçika, İspanya, Malta, Fransa, Hollanda…) konsoloslukları ya da büyükelçilikleri hem vize başvuru kabul eden merkezlerinde hem de bizzat konsolosluk ve büyükelçilik makamında yapılacak olan başvuru işlemlerini kabul etmek ile yükümlülerdir. Bu konuda daha detaylı olarak incelenmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır. Tüm bu belirtilenlerin yanı sıra, vize müracaatının tutarlı ve eksiksiz evraklar ile yapılması en önemli prosedür arasında yer almaktadır. Eksik evrakların yetkili makamlara beyan edilmesinin akabinde, ek evrak bildirimi ise sadece Konsolosluklar tarafından sağlanmaktadır.

Başvuruda bulunulan ülkenin vizesinin, başvuru sahibinin seyahat tarihine yetişebilmesi açısından müracaat işlemlerinin seyahat tarihinden en fazla 3 ay öncesinden en az ise seyahatin 15 gününe kadar yapılması aynı zamanda da konsoloslukların yoğunluğuna ya da resmî olarak tatil olduğu tarihleri dikkate alınarak evrak işlerinin teslimi ve VIS prosedürü gereğince biyometrik bilgilerin beyanının yapıldığı vize randevu tarihlerinin de başvuruda bulunacak vatandaş tarafından göz önünde bulundurulması tavsiye edilmektedir.

Schengen Vizesi Reddi

Avrupa Birliği sınırları içerisinde ve Schengen bölgesinde yer alan ülkelere seyahat etme planı gerçekleştiren kişilerin, Schengen vize başvuruları olumsuz bir değerlendirme süreci kapsamı içerisinde reddedilebilmektedir. Bu durumu başvuru sahibin kişisel olarak algılamaması yetkili vize merkezinin uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir.

Vize reddi halinde vize başvuru sürecinin adım adım acele edilmeden ilerlemesi gerekmektedir. İlk adımda, şahsa yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından vize ret cevabının gerekçeleri bulunduğu bir mektup gönderilir. Başvuruda bulunan şahıs tam bu aşamada bir vize danışmanlığı hizmeti almalıdır. Vize danışmanlığını alma sebebi , Schengen vize ret mektubu içerisinde yer alan gerekçeleri doğru ve net  bir şekilde yorumlayamamasından kaynaklanmaktadır.

Vize reddi kararının ardından ret mektubunun anlaşılması için gerekli bir tecrübe ve uzmanlık lazımdır. Bu nedenle vize talep eden kişi ikinci aşamada bir danışmanlık hizmeti alarak ret mektubunun gerekçelerini kavramalıdır. Akabinde, vize talebinde bulunan kişi başvuruda bulunduğu ülkenin konsolosluğundan ya da büyükelçiliğinden almış olduğu vize ret mektubunu saklaması en önemli üçüncü aşama içerisinde bulunmaktadır.

Schengen vize başvurusuna ülkelerin dış temsilciliklerinin yetkili mercileri tarafından verilen ret kararının resmi mektubu saklandıktan sonra, vize talep eden kişi yeniden danışmanlık hizmeti alarak yeni bir Schengen vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Bu tekrar başvuruda ise, yeniden başvuru aşamasında ret mektubunun gerekçelerine göre vize evraklarının düzenlenmesi ve vize başvuru formunun yeniden doldurulması gerekmektedir.

Uzun Dönem Schengen Vizesi Alınır Mı?

Uzun dönem Schengen vizesine sahip olmak isteyen vatandaşlar, eğer ilk defa Schengen vizesine müracaat işlemlerinde bulunuyor ise uzun dönem olarak alması imkânsız denebilecek kadar zordur. Başvuruda bulunan vatandaşın turistik seyahat türü kapsamı içerisinde başvuruda bulunuyor ise uzun süreli vize başvuru onayları kolay bir şekilde çıkmamaktadır ancak, ticari ya da aile ve arkadaş ziyaret türünde başvuruda bulunacak olan kişiler için turistik vizeye göre daha kolay ve hızlı bir şekilde çıkmaktadır.

Başvuru yapacak olan kişinin ya da yapan kişinin uzun dönem olacak şekilde bir Schengen vize onayları için, pasaport içerisinde mevcut ise eski vizeleri ve kaşeler oldukça büyük bir önem etki yaratacaktır. Başvuru sahibinin daha önceki verilen vizelerinin doğru kullanılması akabinde, vize süreleri de doğal olarak adım adım kademeli bir şekilde artık gösterecektir.

Tüm belirtilenlerin akabinde Schengen vizesi için yapılan başvurularda başvuru sahibinin kendisine bir master ülke belirlemesi gerekmektedir. Daha sonra ise vizesini sürekli olarak aynı konsolosluk tarafından almaya da özen göstermesi gerekmektedir. Başvuruda bulunan ya da bulunmak isteyen bir birey, vize sürelerinin kapsamını arttırmak istiyor ise, vizesini almış olduğu ülkenin toprakları içerisine daha sık olmak koşulu ile seyahat etmesine özen göstermesi oldukça büyük bir önem kazandıracaktır.

Başvuruda bulunan ve daha uzun dönem olacak şekilde vize süresinin arttırılmasını isteyen kişinin bir başka dikkat edilecek olan hususu ise, mevcut ya da eski pasaportu içerisinde yer alan vizelerin giriş ve çıkış olmak üzere basılan kaşeleridir. Bu kaşelerin doğruluğu da başvuruda bulunan ya da bulunacak olan kişinin vize süresinin belirlenmesinde büyük bir etki yaratacaktır.

Schengen Vizesinin Sonuçlanma Süresi

Schengen vizesinin sonuçlanma süresi, başvuruda bulunacak olan bir bireyin yapacak olduğu seyahat amacına göre ve konsoloslukların yoğunluk zaman dilimlerine göre değişkenlikler göstermektedir. Akabinde C tipi (kısa süreli Schengen vizesi) vize müracaatında bulunacak olan kişilerin vizesinin onaylanma süreci, eksiksiz ve tutarlı evrakları beyan etmesinin akabinde en geç 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa Birliği sınırları içerisinde 26 ülke, vize işlemleri politikasında Schengen prosedürünü uygulamaktadır. Tek, çift ya da çok girişli olacak bir şekilde verilen Schengen vizesi aynı zamanda 180 günlük bir periyot içerisinde, 90 günlük verilen süreyi seyahat sırasında aşmamak koşulu ile verilmektedir. Bu 26 ülkeden herhangi birisine ya da birden çok 90 günlük süre içerisinde seyahat etmek isteyen kişilerin aklındaki soru ‘’Schengen vizesi nasıl alınır?’’ sorusudur.

Vize koşulları her ülkeden her ülkeye göre değişkenlik göstermekte olduğundan kaynaklı, seyahat edilecek olan ülkenin de vize başvuru koşulları dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Schengen vizesi nasıl alınır adlı sorunun cevabı, Büyükelçilik ve Konsolosluk resmi makamlarına vize müracaatı yapılması yönündedir.

Vize başvuru merkezleri ya da vize başvuru firmaları Schengen vizesi başvurularında ilgili olan ülke bölümleri ile tüm vize işlemlerini hızlı, kolay ve güvenilir bir yol haritası ile gerçekleştirmektedir. Başvuruda bulunacak kişinin seyahat nedenine, seyahat planlarına ve amacına yönelik uygun çözüm yolları üreterek Schengen vizesi prosedürleri doğrultusunda vize başvurularını gerçekleştirmektedir.

Ancak, bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir husus vardır ki; Schengen vizesinin onay verme ya da ret verme yetkisi sadece yegâne kuruluşlar başvuru yapılan ülkenin Konsoloslukları ve Büyükelçiliklerin vize bölümleridir. Bu yetkili birimler dışında hiçbir kuruluş vize karar verme yetkisine sahip olmadığı gibi, vize sonucunun karar aşamasına da herhangi bir müdahalede bulunma yetkisine/hakkına sahip değildir.

Vize müracaatları, her ülkeden her ülkeye farklı prosedürler uygulatmaktadır. Birtakım Schengen üyesi olan ülkelerin (26 adet ülke) konsoloslukları hem vize müracaat merkezlerinde hem de şahsen konsolosluk ve büyükelçilik içerisinde yapılacak olan müracaatları kabul etmektedirler. Bu konuda ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir. Tüm bu belirtilenlerin yanı sıra vize müracaatının eksiksiz evraklar ile yapılması en önemli koşullar arasında yer almaktadır. Eksik evrakların ibraz edilmesinin akabinde, ek evrak bildirimi ise sadece Konsolosluklar tarafınca yapılabilmektedir.

Başvuruda bulunulan vizenin, başvuru sahibinin seyahat tarihine yetişebilmesi açısından müracaat işlemlerinin seyahat tarihinden en fazla 3 ay öncesinden en az ise 15 gün kala yapılması ve aynı zamanda da konsoloslukların yoğunluğuna ya da kapalı/resmî tatil olduğu tarihleri dikkate alınarak evrak işlerinin teslimi ve VIS prosedürü gereğince parmak izi beyanının yapıldığı vize randevu tarihlerinin de başvuruda bulunacak kişi tarafından göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Schengen Vizesi Başvuru

Yetkili resmi makam olan konsolosluklar, vize müracaatlarının şahsen kendileri tarafınca yetki sahibi edilmiş olan vize merkezi ya da seyahat acenteleri aracılığı sayesinde kabul etmektedir. Ancak bazı konsolosluklara da başvuru sahibi tarafından direkt olarak, bizzat müracaat yapılabilmektedir. Ancak genellikle vize başvurusu için alınan randevular akredite edilen vize merkezlerine yönlendirilmektedir.

Schengen üye ülkelerine yapılacak olan ve planlanan seyahatler adına vize işlemleri randevu ile yürütülmektedir. Bunun yanı sıra, randevular genellikle konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak verilmektedir. Sık seyahat edilen tarihlere göre randevular da geç tarihlere olacak şekilde verilebilmektedir.

Vize başvuru sonucunun, başvur sahibinin seyahat tarihinden önce çıkması için yolculuğuna en fazla 3 ay kala en az ise 15 gün kala müracaat yapabilmektedirler. Seyahatine kısa bir süre kalan başvuru sahipleri, gidecek olduğu ülkenin vize randevusunun yoğunluğu hakkında vize merkezi temsilcilerinden bilgi alabilme hakkına da sahiptir.

Ancak ek olarak İtalya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerin vize müracaatlarında ekspres vize müracaatı ile randevu tarihleri daha erken bir zaman dilimi içerisine alınabilmektedir. Ancak, bu belirtilen durum söz konusu ülkesinin konsolosluğunun vize işlemlerine olumlu ya da olumsuz bir etki yaratmamaktadır.

Schengen Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Schengen vizesi ücretleri, Schengen üye kapsamı içerisinde yer alan ülkeler arasında değişkenlikler sergilemektedir. Ancak, vize harç bedelleri ise sadece konsolosluklar tarafından belirlenmekte olup sadece konsolosluklar tarafınca güncellenmektedir. Schengen vizesinin ücreti ve konsolosluğun harç bedelleri, vize başvuru merkezlerinin işlem ve koordinasyon ücretlerini bünyesinde barındırmaktadır.

Ancak 2021 yılı içerisinde, vize ücretleri ve vize harç bedelleri yine konsolosluk tarafından güncellenerek artık gösterebilmektedir. Vize ücreti ise Schengen vizesi için yapılan başvurularda ya da belirli bir süre zarfını içeren herhangi bir vize ücreti söz konusu değildir. Vize harç bedelleri ise belirli dönemler içerisinde sabitlenmektedir. Ancak yapılan başvurular ise sadece bu şekilde işlem görmektedir.

Schengen Vizesi Ne Kadar Süre İçerisinde Sonuçlanır?

Schengen vize başvuruları genellikle 15 takvim günü içerisinde sonuçlanır. Bazı durumlar ise bu sıra kısa olabilmektedir. Bazı yaşanan durumlarda da uzayabilmektedir. Başvuruda bulunan kişinin, başvurusunun herhangi bir aksilik çıkmadan kabul edilmesi için talep edilen bütün evrakları eksiksiz ve tutarlı olacak bir şekilde teslim etmesi, bunun yanı sıra ek evrak talep edilmesi durumlarda da ek belgeleri sağlayabilmesi/sağlaması önemli bir husustur.

Yeşil Pasaporta (Hususi Pasaport) Schengen Vizesi Gerekli Mi?

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) ve bunun beraberinde de Diplomatik (Siyah Pasaport) hamilleri, Schengen sınırları içerisindeki alana vizesiz bir şekilde giriş sağlayabilmektedir.

Schengen Vize Türleri

Schengen vize türleri, 3 adet farklı kategori başlıklarına ayrılmaktadır.

Tek Tip Schengen Vizesi: Schengen üyesi kapsamı içerisinde olan ülkelerin birisine, 180 günlük bir periyot içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile vizeyi kullanacak olan kişinin istediği alandan geçebilme ve konaklama yapabilme iznine denilen bir vize kategorisidir. Bu vize ile giriş yapılabilecek olan ülkeler ise sırası ile şu şekildedir; Fransa, Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Polonya, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, İzlanda, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Slovakya, Slovenya, Portekiz, İsviçre ve en son olarak İsveç ülkesi yer almaktadır.

A Kategorisi: Schengen sınırları içerisine giriş yapmadan, Schengen ülkesi havalimanından dış hatlar için transit bir uçuş yapılması için izin verilen bir vizeyi temsil etmektedir.

C Kategorisi: Vizeyi alan bireye, vize süresine bağlı olarak Schengen sınırları içerisinde bulunan bir ülkede ikamet edebilme imkanını tanıyan kısa süreli bir vizeyi temsil etmektedir. Başvuru sahibinin vizeyi alış amacına göre tek, çift ya da çoklu giriş olarak 3 farklı türde adlandırılmaktadır.

Schengen Vizesi İçin Gerekeli Evraklar

Schengen vizesi adına gerekli olan evraklar ya da Schengen vizesi için gerekli evrakların ayrıntıları ülkeden ülkeye değişkenlikler göstermektedir. Vize onayının alınması için hazırlanması gereken en önemli kriter ise, başvuru sahibinin seyahatinin amacı ve mesleki pozisyonudur. Başvuru sahibinin seyahatinin amacı ise ticari, turistik ya da aile ve arkadaş ziyareti türü kapsamı içerisinde olmalıdır.

Ancak başvuru sahibinin ülke içerisinde 90 günden daha fazla kalışını gerektirecek olan durumlar kapsamı içerisinde, Schengen vizesi dahil değildir. Bu gibi 90 günden daha fazla sürecek olan vize başvurularında D tipi (Ulusal Vize) müracaatında direkt olarak konsolosluğa başvuruda bulunmak gerekmektedir. Ancak, herkes için geçerli olacak bir şekilde evrak listesi mevcut değildir. Schengen vizesinin evraklarının hazırlanmasına dair olan evrak listesi, başvuru sahibi tarafından yetkili uzman vize görevlileri ile iletişim haline geçerek öğrenebilmektedir.

Schengen Vizesi Ne Kadar?

Schengen vize başvurusunda bulanacak olan başvuru sahiplerinin merak ettikleri konular içerisinde ‘’Schengen vizesi ne kadar’’ sorusu yer almaktadır. 2020 yılı itibari ile Schengen vizesinin 105 ülkeye ait vatandaşına uygulamakta olduğu Schengen vizesi ücretleri de beraberinde zam alarak bir artışa sebep oldu. Avrupa Birliği sınırları içerisinde seyahat etmek isteyen ve bunun yanı sıra Schengen sınırları içerisine girecek olan kişiler geçen seneye kadar 60 Euro tahsil eder iken, 2020 yılı itibari ile 20 Euro zam alarak 80 Euro’ya kadar çıkmış bulunmaktadır.

Kim Avrupa Sınırları İçerisine Giriş İçin Vizeye İhtiyaç Duyar?

Schengen sınırları içerisine seyahat etmek isteyen kişiler, serbest dolaşım hakkına henüz sahip olmayan ve üçüncü ülke vatandaşı olarak adlandırılan kişilerin Avrupa sınırları içerisinde bulunan 26 Schengen üye devleti sınırları içerisine seyahat etmek amacı ile Schengen vizesin tabi tutulmaktadırlar.

Schengen üyesi ülkesi olarak yer alan bir Schengen üye devletlerinden herhangi birisine seyahat etmek amacı adına başvuruda bulunacak kişinin Schengen vizesine ihtiyacının olup olmadığını kontrol etmek amacı için vatandaşlarının Avrupa Birliği kapsamı içerisinde bulunan sınırlara seyahat planı gerçekleştirmeden, ilk önce Schengen vizesine müracaat etmesi gereken ülkelerin listesi hakkında detaylı bir bilgiye sahip olması gerekmektedir.

  • Avrupa Birliği Vatandaşı Olmayanlar Adına Seyahat Evrakları ve Giriş Gereksinimleri

Başvuruda bulunacak olan kişi, vize işlemlerinden muaf olup olmadığına bakmaksızın AB/Schengen üye ülkesi olan ülkelerin herhangi birinin vatandaşı değil ise giriş yapabilmesi adına iznin verilmesi adına giriş yapılan Schengen ülkesi sınırında birden fazla evrakın sunulması gerekmektedir.

Avrupa’da Kısa Süreli Seyahatler İçin Schengen Vizesi Türleri

Bu bölge kapsamı içerisinde yer alan bir ya da birden fazla Avrupa devletini aşağıda belirtilen nedenler doğrultusunda ziyaret etmeyi planlayan kişiler, Schengen Vize prosedürü altında müracaatta bulunmaları gerekmektedir.

·         İş amacı nedeni ile,

·         Turizm ve tatil nedeni ile,

·         Aile ve arkadaş ziyaretleri nedeni ile,

·         Kültürel ve spor etkinlikleri,

·         Tıbbi nedenler doğrultusunda,

·         Resmi olarak yapılacak olan ziyaretlerde,

·         Kısa süreli yapılacak olan eğitim ve araştırmalarda.

Başvuruda bulunacak olan kişinin gitmek istediği Schengen ülkesine yapacak olduğu seyahat amacına ve bunun beraberinde de yapacak olduğu seyahat sıklığına bağlı olarak Schengen konsolosluğu başvuruda bulunan kişiye tek girişli vize, çift girişli vize ve bunun beraberinde de çok girişli vize düzenleyebilir.

Ancak, tek girişli olarak verilen vizenin geçerlilik tarihi ise, başvuru sahibinin Schengen vize başvuru formu içerisinde belirttiği Schengen sınırları içerisinde kalacağı günün sayısına ve başvuru sahibine Schengen vizesini düzenlemekte olan yetkili resmi kurum olan konsolosluğun kendi kararı doğrultusundadır.

Schengen Vizesi İçin Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Schengen vize başvurusunda bulunan kişinin, seyahat edecek olduğu Schengen sınırları kapsamı içerisinde mevcut yaşanabilecek tıbbi durumlar nedeni ile 30.000 Euro teminat bedeli bulunan ve seyahat sağlık sigortasının üzerinde de tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan bir ibarenin bulunması gerekmektedir. Başvuru sahibinin Schengen seyahat sağlık sigortasının, yapılacak olan seyahat süresi boyunca etkin ve geçerli olması gerekmektedir. Tüm bu belirtilenlerin yanı sıra, Schengen vizesi için 30.000 Euro teminat bedeli bulunan bir seyahat sağlık sigortasının bulunması şarttır.

Schengen Vize Başvurusu Konaklama Belgesi

Schengen vize müracaatında bulunan kişinin, Schengen sınırları içerisinde seyahat tarihi aralıkları boyunca konaklama yapacak olduğu yeri ya da bölgeyi resmi bir şekilde onaylanmış bir belgenin başvuru dosyası içerisinde yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik makamına beyan edilmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra sadece konaklama belgesi değil, aynı zamanda da uçak biletinin gidiş ve dönüş tarihlerinin üzerinde okunaklı bir şekilde bulunduğu uçak bileti çıktısının da rezervasyon bilgilerinin yetkili mercilere sunulması gerekmektedir. Bu gerekli evraklar ise Schengen vize başvurusunda ‘’rezervasyon bilgileri’’ kapsamı içerisinde yer almaktadır.

Schengen Vizesi Fiyatları

Schengen vizesi fiyatları kapsamı içerisinde bulunan mevcut detaylı bilgiler hakkında bilgi almak isteyen kişiler, site içerisindeki ilgili sayfalara giriş yaparak ardından ilgili olan ülkenin şubesini telefon yolu ile ya da mail üzerinden bilgi sahibi olmak amacı ile iletişim sağlanabilmektedir.

Bunun yanı sıra, Schengen vizesinin kategorisine göre değişiklik gösterebilen Schengen vize fiyatları dönemsel olarak değişkenlikler sergileyebilmektedir. Ancak, ekspres vize başvuruları işlem süresini olabildiğince minimuma indirmesinden dolayı ve başvuru sahibi adına zaman içerisinden tasarruf sağlamasından kaynaklanarak ekstra bir ücrete tabi tutulmaktadır. Ekspres vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin ise bu bilgiye sahip olmasında fayda vardır.

Schengen Vizesi Başvurusunda Bulunan Kişiler İçin Neler Değişti? 2020

Schengen vize prosedürü kapsamı içerisinde yeniden kurallar ve birçok yeni değişiklik yapılacak olan vize ile beraberinde gelen yararlar geliştirilecek.

Güncellenmiş olan Schengen Vizesi için ana değişiklikler sırası ile şunlardır:

·         Daha yüksek olan vize harç ücretleri.

·         Uzatılmış olarak başvuru yapma dönemleri.

·         Pek çok ülke kapsamı içerisinde elektronik vize başvuruları.

·         Olumlu bir vize geçmişine sahip ve düzenli bir şekilde AB’ye seyahat gerçekleştirmiş olan kişiler daha uzun süresi bulunan vizelerden yararlanabilecektir.

Schengen Vize Başvuru Reddi

Avrupa Birliği sınırları içerisinde ve Schengen sınırları kapsamı içerisinde yer alan ülkelere seyahat etme planı gerçekleştiren kişilerin, Schengen vize başvuruları olumsuz bir değerlendirme süreci kapsamı içerisinde ret kararı ile olumsuz bir şekilde sonuçlanabilmektedir. Bu durumu başvuru sahibin kişisel olarak algılamaması yetkili vize merkezinin uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir.

Bu gibi durumlarda adım adım acele edilmeden ilerlenmesi gerekmektedir. İlk adımda, kişiye yetkili konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından ret cevabının gerekçeleri bulunduğu bir mektup gönderilmektedir. Başvuruda bulunan kişi tam bu sırada bir vize danışmanlığı alması gerekmektedir. Vize danışmanlığını alma sebebi ise, ret mektubu içerisinde yer alan gerekçeleri doğru bir şekilde yorumlayamamasından kaynaklanmaktadır.

Bu gibi durumlarda ret mektubunun anlaşılması için gerekli bir tecrübe lazımdır. Bu nedenle kişi ikinci aşamada bir danışmanlık hizmeti alarak ret mektubunun gerekçelerini anlaması gerekmektedir. Akabinde, kişinin başvuruda bulunduğu ülkenin konsolosluğundan ya da büyükelçiliğinden almış olduğu ret mektubunu saklaması en önemli üçüncü aşama içerisinde yer almaktadır.

Schengen vize başvurusuna yetkili merciler tarafından verilen ret kararının mektubu saklandıktan da sonra, kişi yeniden danışmanlık hizmeti çerçevesinde bir Schengen vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Bu süreçte ise, yeniden başvuru aşamasında ret mektubunun gerekçelerine göre evrak düzenlenmesi ve başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.

Schengen Vizesinin Başvurusu Nereden Yapılır?

Resmi bir makam olan konsolosluklar ya da büyükelçilikler, vize müracaatlarının şahsen kendileri tarafınca yetki sahibi edilmiş olan vize merkezi ya da seyahat acenteleri aracılığı sayesinde kabul etmektedir. Ancak bazı konsolosluklara da başvuru sahibi tarafından direkt olarak, bizzat müracaat yapılabilmektedir. Ancak genellikle vize başvurusu için alınan randevular akredite edilen vize merkezlerine yönlendirilmektedir.

Schengen üye ülkelerine yapılacak olan ve planlanan seyahatler için vize işlemleri randevu ile yürütülmektedir. Bunun yanı sıra, randevular genellikle konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak verilmektedir. Sık seyahat edilen tarihlere göre randevular da geç tarihlere olacak şekilde verilebilmektedir.

Schengen Vizesi Ülkeleri

Schengen vizesi ülkeleri sırası ile şu şekildedir; Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Fransa, Macaristan, İtalya, İzlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Litvanya, Polonya, Norveç, Hollanda, Portekiz, Slovakya, İspanya, Slovenya, İsveç ve İsviçre ülkesi Schengen sınırları kapsamına dahil olan ülkelerdir.

Schengen Vize

Schengen ismi, Lüksemburg ülkesinin sınırları içerisinde bulunan bir kasaba ismine aittir. Schengen 1985 yılı itibari ile Almanya, Fransa, Belçika ve Lüksemburg sınırları içerisinde geçiş kolaylığını sağlamak amacı ile ve beraberinde sınır kontrolünün kaldırılması amacı ile başlandığı antlaşmanın imzalanmış olduğu yer olarak daha sonralarında ise hemen hemen tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacak şekilde olan uygulamaya yönelik bir isim olarak verilmiştir.

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Uzun süreli Schengen vizesi için müracaatta bulunacak olan vize başvuru sahibi zorlu bir süreçten geçmektedir. Turistik seyahatler kapsamı içerisinde başvuruda bulunulan uzun süreli Schengen vize onayı kolay bir şekilde çıkmaz iken, ticari veyahut başvuru sahibinin ziyaret amaçlı yapacak olduğu başvurularda daha kolay bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Uzun süreli Schengen vize müracaatında bulunacak olan vize başvuru sahipleri için, seyahat geçmişlerinin önemi oldukça büyüktür. Onay verilmiş olan vizesinin doğru bir şekilde kullanılmış olmasının akabinde, vize süreli de doğru orantılı bir şekilde daima artacaktır. Ayrıca, bu belirtilenlerin yanı sıra başvuru sahiplerinin sürekli olarak seyahat ettiği pilot bir ülke (master) belirlemesi ve vizesini de aynı ülkenin konsolosluğundan almaya özen göstermesi gerekmektedir.

Ancak, bu belirtilen bilgilerin yanı sıra vize başvuru sahibi vize sürelinin artmasını talep ediyor ise vizesini hangi ülkeden alıyor ise o ülke sınırları içerisinde daha sık seyahat etmeye özen göstermesi oldukça büyük bir fayda sağlayacaktır. Kişilerin pasaportlarının içerisinde mevcut bulunan giriş ve çıkış kaşelerinin doğruluk oranı ise, vize sürelerinin de belirlenmesine oldukça büyük bir katkı sağlamaktadır.

İki ya da Çok Girişli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

İki ya da çok girişli bir Schengen vizesi, Schengen sınırları kapsamı içerisinde birden fazla kez giriş ve çıkış yapacak olan vatandaşlar için gerekli olan bir vize kategorisi içerisinde yer almaktadır. Schengen üye kapsamı içerisinde yer alan ülkeleri kullanarak, Schengen sınırları kapsamı içerisinde bulunmayan ülkeleri de kişiler ziyaret etmek istiyor olabilir.

Ya da birden çok ülkelere seyahat planı gerçekleştirmek istiyor olabilmektedir. Seyahat edecek olduğu güzergâh içerisinde Schengen sınırları kapsamı içerisinde yer almayan ülkelerde bulunulması gerekebilmektedir. Bu durumda ise, iki ya da birden fazla kez Schengen vizesine ihtiyaç duyulabilmektedir.

5 Yıllık Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

5 yıllık Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun cevabının yanıtı oldukça zordur. İlk adım olarak söz konusu vize süreci Schengen sınırları kapsamı içerisinde yer alan üye ülkelerinde verilen en fazla vize süresini kapsamaktadır. Başvuru sahibinin pasaportu içerisinde mevcut daha önceden aldığı 3 yıllık bir Schengen vize ibaresi mevcut değil ise, 5 yıllık Schengen vize onayını alması da biraz imkansızlaşmaktadır.

Schengen vize süreleri ise başvuruda bulunan kişinin vizelerini doğru bir şekilde kullanım oranlarına göre adım adım olacak bir şekilde arttırılarak alınır iken, bu durum içerisinde de ilk vize başvurularında alınması mümkün değildir.

Schengen Vize Başvurusu Reddedildiğinde Ne Yapılmalıdır?

  • Schengen vizesine başvuruda bulunan başvuru sahibinin Schengen vizesi ret kararı ile olumsuz bir şekilde sonuçlanmış olabilmektedir. Bu durumda başvuru sahibi 8 adet pasaport eskitmiş olsa dahi, her başvuruda bulunan kişinin başına gelebilen bir durumdur. Kişisel bir durum olarak algılanmaması, vize merkez uzman yetkilileri tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak, ret edilme gerekçesinin de pek çok nedeni olabilmektedir. Ülkeler arası ilişkiler, vize müracaatının yapıldığı bulunan dünya konjonktürü ve beraberinde de Uluslarası göçmenlik düzenlemeleri yönünden de olsa, vize müracaatlarının sonuçlarına verilecek olan karar sürelerine de olumsuz bir şekilde etki etmektedir. Bu nedenden dolayı, başvuru sahibini başvuruda bulunmuş olduğu dönemleri dikkate alması şiddetle tavsiye edilmektedir.
  • Bir diğer yandan ise, başvuruda bulunan kişinin vize onayına olumsuz bir şekilde ret kararı verilmiş ise izlemesi gerekli olan yöntem ise aşağıdaki gibidir;
  • Başvuruda bulunan ve vizesi olumsuz bir şekilde sonuçlanan kişinin danışmanlık hizmeti alması tavsiye edilmektedir.
  • Bunun nedeni ise, verilen vize reddi kararı sonrasında başvuru sahibinin tarafına verilmiş olan ret mektubunun nasıl yorumlanması gerektiği oldukça büyük bir önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Schengen vizesinin ret kararından sonra gönderilen mektubu, diğer tüm Schengen alanında bulunan ülkelerde aynı format içerisinde kullanılır iken ret sebepleri de ret cümleleri ile birlikte aynı şekilde ifade edilmektedir. Başvuru sahibinin tarafına verilmiş olan ret gerekçesinin nedenini başvuru sahibi durumu ile bağlantısını kuramayabilir, ancak dolayısı ile ret mektubu ile başvuru sahibinin vize müracaat dosyasını bir bütün halinde değerlendirmeye alınarak ve konsolosluğun endişelerini giderek başvuru sahibinin yeni bir Schengen vizesi müracaatında bulunması gerekmektedir.

Ret mektubunuzu saklayın.

Başvuru sahibinin yapmış olduğu Schengen vizesinin ret kararından daha sonra, başvuru sahibinin tarafına konsolosluk tarafından onaylanmış bir ret gerekçelerini gösteren bir mektup verilmektedir. Vize başvuru sahibinin bu mektubu saklaması gerekmektedir. Bu mektup içerisinde, kişinin hangi gerekçeler nedeni ile başvurusunun ret kararının verilmesini belirtir iken, aynı zamanda yapacak olduğu yeni bir vize müracaatında da kişiye kısmen olacak bir şekilde olsa da kılavuz olacaktır.

Schengen Vizesi İçin Gerekeli Olan Evraklar

Schengen vizesi için gerekli olan evraklar, başvuruda bulunan kişinin ülke içerisinde yapacak olduğu seyahatin nedenine göre ve mesleki pozisyonuna göre değişkenlikler göstermektedir. Ancak;

Pasaport: Başvuru sahibinin pasaportunun başvuru sırasında deforme ve yıpranmamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, pasaportunun ise en son 10 yıl içerisinde çıkartılmış olmasının da kontrolünün başvuru sahibi tarafından sağlanması gerekmektedir. Yıpranmış, deforme olmuş ya da 10 yıldan daha eski bir tarihe sahip olan pasaportlar ile ne yazık ki vize başvurusu dahi yapılamamaktadır. Bu nedenle başvuru sahibinin pasaportunu ilgili makamlardan yenilemesi talep edilmektedir. Akabinde, vize başvurusunda bulunacak olduğu pasaportun 2 adet sayfasının da Schengen vizesinin işlenebilir olması açısında boş bulundurulması gerekmektedir. Tüm belirtilenlerin yanı sıra, başvuru sahibinin seyahat edecek olduğu ülkenin prosedürüne göre de pasaportunun seyahat dönüşü itibari ile belirli bir süre daha (3 ay, 6 ay) daha geçerliliğini koruması gerekmektedir.

Seyahat Sağlık Sigortası: Başvuru sahibinin tüm Schengen ülkelerini kapsayacak bir 30.000 Euro teminatı olan bedelli bir seyahat sigortasına ihtiyacı vardır.

Rezervasyon Bilgileri: Seyahat edecek olunan ülkenin sınırları içerisine olan gidiş ve dönüş tarihli uçak biletinin yanı sıra konaklama yapılacak otelin de rezervasyon bilgilerinin yer alması gerekmektedir.

Biyometrik Fotoğraf: Kişinin son 6 aylık güncel halini yansıtacak 2 adet biyometrik fotoğrafı talep edilmektedir.

Vize Talep Formu: Ücretsiz bir şekilde konsolosluğun resmî web sitesinden de temin edilebilmektedir. Eksiksiz ve okunaklı olmasının yanı sıra başvuruna kişi tarafından da imzalanması şarttır.

Schengen (Avrupa)Vize Video;

Başa dön tuşu
whatsapp



0850 228 43 53

Tüm Türkiye