Amerika Birleşik Devletleri tarafından yürürlüğe konulan Green Card uygulamasının asıl amacı, Amerika’daki kültürel çeşitliliğin arttırılmasına yönelikti. Asıl amaç ülke nüfusunun kültürel hareketliliğine katkı sağlamaktır.
Green Card Nedir?
Amerika Green Card ilk olarak 1990 yılında yürürlüğe girmiştir. Greencard Amerika’da, Diversity Immigrant Visa Program ve Çeşitlilik Programı Göçmen Vizesi olarak isimlendirilmiştir. Resmî olarak yürürlüğe giren green card toplum içerisinde yeşil kart olarak da bilinir. Aynı zamanda Permament Residend Card olarak isimlendirilen Green Card, daimi oturum izni kartıdır. Greencard nedir? Amerika tarafından her yıl ortalama 55 bin kişiye verilen oturum iznidir. Amerika’ya göçmen olarak gelme hakkı kazandıran Amerika green card çekiliş ile verilir.
Green Card Ne Demek?
Örneğin bir Türk vatandaşı çekilişle bir greencard sahibi olduğu zaman bir Amerikan vatandaşının sahip olduğu hakların hemen hemen tümüne sahip olabilir. Türk vatandaşlığı aynı şekilde devam ederken Amerika yeşil kart sahibi olan bir kişi Amerikada çalışma hakkı, eğitim hakkı, iş kurma hakkı ve kalıcı olarak yaşama hakkı gibi birçok hak kazanır. Aynı zamanda Amerika’da ister devlette ister özel sektörde rahatlıkla iş bulabilirler. Green kart nedir? Green kart Amerikada yaşamak ve daimi olarak kalabilmek için Amerikan hükümetinin diğer ülke vatandaşlarına sunduğu bir uygulamadır. Bu kart ile tüm Green card sahipleri Amerikada iş bulabilir, çalışabilir, eğitim görebilir ve daimi olarak Amerika’ya yerleşebilir. Hatta aynı zamanda grencard sahibi olan kişiler 5 yıl sonrasında Amerikan vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.
Green Card Başvurusu
Amerikada yaşama ve çalışma fırsatı sunan Greenkart için başvurular her yıl alınmaktadır. Green card başvuru evrakları her yıl Ekim ve Kasım aylarında çekiliş merkezinde toplanır. Amerika’da bulunan Kentucky Consular Center adlı merkezde tüm başvurular alındıktan sonra tüm başvurular 6 coğrafi bölgeye ayrılır. Numaralandırılan başvurular, başvuru süresi tamamlandıktan sonra çekilişle sonuçlandırılır. Green card çıkanlar liste halinde duyurulur ve sonucunda kazanan adaylara greencar verilir. Çekiliş bilgisayar ortamında rastgele olarak yapılır.
Greencard Başvuru Şartları
ABD yeşil kart nedir? Abd yeşil kart Green kart olarak da bilinir ve her yıl 55 bin civarında kişiye ABD tarafından verilir. Amerikada yaşama ve çalışma hakkı gibi birçok ayrıcalık tanıyan Green card şartları ise şu şekildedir;
- Amerika’nın Greencard için her yıl açıkladığı uygun ülkeler listesi içerisinden bir ülkenin vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- En az lise ve dengi bir okul mezunu olmak
- Eğer başvuru sahibi lise mezunu değilse son 5 yıl içerisinde uzmanlık gerektiren bir meslek dalında en az 2 yıl boyunca çalıştığını belgelemek şartı ile greencard başvurusu yapılabilir.
Green Kart Başvurusu İçin Önemli Detaylar
Amerika green kart başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi başvuru formunun özenli bir şekilde doldurulmasıdır. Tamamen eksiksiz ve hatasız olarak form doldurulduğundan emin olunmalıdır. Form doru bilgilerle doldurulduktan sonra belirtilen ölçü ve kriterlere göre uygun bir fotoğraf mutlaka başvuru sayfasına eklenmelidir. Green card nedir nasıl alınır gibi sorular için ayrıca danışmanlık veren firmalar da bulunur. Bu firmalarla da görüşerek İngilizce olan formun doğru şekilde doldurulması konusunda destek alınabilir.
Green Card Çekilişi Nasıl Yapılır?
Amerika yeşil kart başvurusu yaptıktan sonra başvurunun son günü itibari ile çekiliş yapılır. Çekiliş bilgisayar ortamında yapıldığı için herkes eşit hakka sahiptir. Yani dolayısıyla eğitim, meslek, yaş, tecrübe gibi kişisel yetkinliklerin green kard çekilişinde bir üstünlük sağlamaz. Dolayısıyla herkes eşit hakka sahiptir. Amerika green card çekilişlerinin sonucu ise göçmenlik bürosuna ait resmi internet sitesinden açıklanır. Çekiliş sonuçlarını öğrenmek için de başvuru sırasında başvuru sahibine verilen “onay kodunun” girilmesi yeterli olacaktır. Amerika hükümeti tarafından gren kart başvurusu yapanların listesi gizli tutulur ve konsolosluklar da dahil olmak üzere hiçbir kurum ya da kuruluşla paylaşmaz. Eğer başvuru sahibine olumlu bir sonuç çıkmadı ise geri bildirimde de bulunulmaz.
Green Card Hangi Ülkelere Verilmez?
Green card hakkında en çok merak edilenlerden bir tanesi de hangi ülkelerin greencard vermediğidir. Çin ve Meksika’dan her yıl çok fazla kişi ABD’ye göç ettiği için Çin ve Meksika için Greencard uygulaması yapılmamaktadır. Fakat Türkiye Green Card ile en çok hak kazanan ülkedir. Her yıl ortalama Türkiye’den 3000 kişi çekilişle hak kazanarak Amerika’ya gitmektedir. 55 bin green cart kontenjanından 3000 kişi ortalaması ile Türkiye vatandaşları oldukça büyük bir pay sahibidir. Green card almak isteyen binlerce kişi her yıl ülkemizden başvuru yapmaktadır.
Green Card Ne İşe Yarar?
Amerikan green kart, Amerika tarafından farklı ülke vatandaşlarına verilen, Amerika’da yaşamayı mümkün hale getiren bir uygulamadır. Green nedir? Green kelime anlamı olarak yeşil demektir ve asıl olarak Amerikada oturma ve orada yaşama izni anlamına gelir. Çekilişle Green card çıkanlar çok sayıda avantaja sahip olmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Amerikan green kart sahibi olanlar sadece kendileri değil, eşi ve 21 yaş altındaki çocukları ile birlikte Amerika’ya yerleşme hakkına sahip olurlar. Hem kendileri hem daha önce hiç evlilik yapmamış 21 yaş altındaki çocukları ile birlikte ömür boyu Amerika’da yaşama hakkı elde ederler.
- Grin kart almak için evli her iki eş de ayrı ayrı başvuru yaptığı zaman olumlu sonuç alma ihtimali daha fazla olacağı için ayrı ayrı mutlaka ABD yeşil kart başvuru yapılmalıdır.
- Amerika green card nedir, green card, seçme ve seçilme konusu hariç her alanda Amerikan vatandaşları ile eşit konuma gelmeyi sağlayan bir izin belgesidir. Dolayısıyla Amerikan yeşil kart ile çalışma, eğitim ve sosyal yardım gibi tüm olanaklardan yararlanmak mümkündür.
- Alınan yeşilkart ile aslında bir nevi göçmen vizesi sahibi olunmuş olunur. Bu şekilde devlet kadroları da dahil olmak üzere her alanda rahatlıkla çalışmak ve Amerika’da yaşamak mümkün olacaktır.
- Eğer bir öğrenci green card sahibi ise bu kart sayesinde Amerika’daki devlet üniversitelerinden yüzde 80 civarında bir indirimden faydalanabilir. Öğrenci kredisi kullanma hakkına sahip olabilirken aynı zamanda öğrenciler Amerika hükümetinden burs alarak eğitimlerini sürdürme hakkına da sahip olurlar.
- Green Card Amerika başvurusu ile çekilişle kartı almaya hak kazanmış kişiler Amerika’ya yerleştikleri zaman Amerika’da geçerli olan sürücü belgesini almaya da hak kazanırlar. En az liseden mezun greencard sahipleri sürücü belgeleri ile birlikte kendi araçları ile Amerika’nın tüm eyaletlerine yolculuk yapabilirler.
Green Kart Nasıl Alınır?
Green card başvurusu nasıl yapılır, greencard almak isteyen kişiler tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Amerikan green card resmi sitesi üzerinden başvuru yapmadan önce başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülke için izin olup olmadığı araştırılmalıdır. Başvurular her yıl Ekim ve Kasım ayları içerisinde yapılır. ABD göçmenlik bürosu green card başvurusu alan birimdir. ABD resmi göçmenlik bürosu web sitesi üzerinden başvurular online şekilde yapılabilir. Başvuru yaparken en önemli noktalardan bir tanesi de başvuru sitesine sadece 1 kez ulaşılabilmesidir. Bu sebeple yazılacak eksik ya da yanlış bir bilginin tekrar düzeltilme şansı olmayacaktır. Günümüzde yapılan 100 bin green card başvurusunun ortalama 20 bin kadarı kabul edilir. Hatalı ya da eksik bilgilerden dolayı yapılan başvuruların çok büyük bir çoğunluğu kabul edilmemektedir. Bu sebeple dikkatli ve doğru şekilde başvuru adımları izlenmelidir.
Green karta nasıl başvuru yapılır, bu konuda bir diğer önemli nokta da başvuruyu son günlere bırakmamaktır. Son günlere doğru genellikle sistem üzerinde yoğunluk oluşmaya başlayacağından problemler yaşanır. Yoğunluktan dolayı sistemin donması ya da yavaşlaması gibi sebeplerle başvuru tamamlanamayabilir. Bu sebeple mümkün olduğunca erken zamanlarda başvuru yapmak problem yaşamamak açısından oldukça önemlidir. Green card resmi başvuru sitesi üzerinden kayıt dönemi süresince her zaman başvuru yapılabilir.
Green card başvurusu nasıl yapılır, başvuru sitesi İngilizce olarak düzenlendiği için herhangi bir detayda problem yaşamamak adına bir danışmanlık firmasından da yardım alınarak başvuru tamamlanabilir. Başvuru hakkı her yıl sadece 1 kez verildiğinden hata yapmamak oldukça önemlidir.
Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Green card başvuru şartları arasında yer alan en önemli adım başvuru formunun doldurulmasıdır. Online olarak doldurulan bu formda istenen adres kısmı Türkçe olarak doldurulmalıdır. Adres bilgisini yazdıktan sonra doğru olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Formda toplam 14 adım bulunur ve bu adımların tamamında başvuru sahibinin kişisel bilgileri istenir. Formda istenen tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak doldurulması zorunludur.
Başvuru Formunda İstenen Bilgiler
Green karta nasıl başvurulur, green card için öncelikle Amerikan green card resmi sitesi üzerinden başvuru formunu doldurmak gerekir. Bu formdaki adımlar sırasıyla şu şekildedir;
- Öncelikle ad ve soyad istenir. Bunun için de pasaportta ismin yazdığı şekilde yazılmalıdır. Önce soyad, sonra ad şeklinde yazılır.
- İsimden sonra doğum tarihi gün, ay ve yıl olarak girilmelidir.
- Cinsiyet seçilir.
- Doğum şehri seçilir. Mutlaka pasaportta yazdığı gibi belirtilmelidir.
- Doğum ülkesi yazılır. Burada Türkiye, İngilizce olarak TURKEY biçiminde yazılmalıdır.
- Doğduğunuz ülke Türkiye ise DV programı için uygun olunan ülke olarak da Evet seçeneği seçilmelidir.
- Fotoğraf için ise yeni bir biyometrik fotoğraf seçilmelidir. Green kart başvuru esnasında en önemli maddelerden birisi de fotoğraftır.
- Posta adresi kısmında ise ev ya da iş adresi belirtilmelidir. Ayrıca bu adreslerde postaların kim tarafından alınacağı da mutlaka belirtilmelidir.
- Başvuru sahibi şu an hangi ülkede yaşıyorsa o ülke bu adımda belirtilmelidir.
- Green card nasıl alınır, başvuru aşamaları tek tek detaylıca doldurularak çekilişe katılıp card alınabilir. Başvuru formunda istenen telefon numarası opsiyoneldir ve istendiği takdirde doldurulabilir.
- E posta adresi green card başvurusunda oldukça önemlidir. Doğru ve geçerli bir e posta adresi yazıldığından emin olunmalıdır. Çünkü eğer Greencard çekilişi olumsuz sonuçlanırsa herhangi bir geri dönüş yapılmayacaktır fakat çekilişten olumlu sonuç çıkması ile birlikte bu mail adresinden gerekli yazışmalar yapılacaktır. Bu sebeple doğru bir mail adresi çok önemlidir.
- Eğitim seviyesi için ise en son hangi eğitim biriminden mezun olunduysa o belirtilmelidir. Örneğin üniversite öğrencisi green card başvurusu yapıyorsa eğitim durumunu lise olarak seçmelidir.
- Medeni hal doğru olarak seçilmelidir.
- Çocuk bilgileri de doğru olarak belirtilmelidir. Çocuklar başvuru sahibiyle aynı evde yaşamıyor bile olsa ve hatta green card başvurusu ile göçmenlik hakkı elde etmek istemiyor da olsa yine de çocukların ad soyadı, doğum tarihleri, doğdukları şehri mutlaka yazılmalıdır.
- Tüm bilgiler doldurulduktan sonra başvurunuz listelenecektir. Başvurunuz listelendi ne demek? Tüm bilgilerinizi doldurduktan sonra bilgilerinizi kontrol etmeniz istenecektir. Bu sırada da bir başvuru numarası verilecektir. Başvuru numarası mutlaka bir yere not edilmelidir. Form doldurulup başvuru sahibi tarafından onaylandıktan sonra “Comfirmation Number” olarak verilen başvuru numarası unutulması ya da kaybolması halinde Forgot Comfirmation Number sekmesi tıklanarak bazı bilgiler tekrar girildikten sonra yeniden alınabilecektir.
Green Card Çekiliş Sonuçları
ABD göçmenlik bürosu başvuruların tamamını topladıktan sonra çekiliş yapmak için bir gün belirler. Göçmenlik nedir, göçmenlik bir ülke vatandaşının hayatının geri kalanını sürdürmek için başka bir ülkeye gitmesi demektir. Başvurular alındıkran sonra Mayıs ayı ile Eylül ayları arasında çekiliş düzenlenir. Çekiliş sonuçları da www.dvlottery.state.gov sitesinden öğrenilebilir. Siteye giriş yapıldığında sonucu öğrenmek için başvuru numarası girilmelidir.
Green Card Sonrası İşlemler
Green card başvurusu sonucunda çekilişten olumlu bir sonuç çıkması halinde Amerika tarafından adresinize resmi zarf olarak evraklar gönderilir. Bu zarf içerisinde bundan sonraki süreçte tamamlanması gereken adımların listesi bulunur.
Green card America çekilişinden olumlu sonuç alındıktan sonra başvuru sahibinin adli sicil kaydı, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, fotoğraf, banka hesap örneği gibi ek evraklar istenir. Gönderilen zarf içerisinde Amerika vizesi için görüşmeye gidilecek tarih de bulunur.
Zarfta belirtilen vize görüşmesine, belirtilen tarihte gidilmelidir. Görüşmeden çıkacak sonuca göre görevliler tarafından 6 ay içerisinde Amerika’ya giriş yapmanız istenebilir. Amerikan konsolosluğu green card başvuru alan birim değildir. Konsolosluk sadece vize için çekilişten olumlu sonuç alan başvuru sahipleri ile görüşür. Görüşmenin olumlu olup olmamasına göre de sonuçlandırır.
Green Card İle Amerika
Green card yorumları arasında en çok dikkat çekenlerden bir tanesi de bir Amerikan vatandaşı ile birçok yönden aynı haklara sahip olmaktır. Yaşamının sonuna kadar Amerika’da kalarak çalışma hakkı sağlayan green card ne demek sorusunun cevabı olarak, eğitimden sağlığa, çalışma hayatından sosyal yardıma kadar birçok alanda hak sahibi olmayı sağlayan karttır şeklinde verilebilir. Yalnız bilinmesi gereken en önemli noktalardan birisi, Green Card çekilişinin olumlu sonuçlanması, kesin olarak Amerika’ya gidilecek anlamı taşımaz. Çekiliş sonuçlanıp tüm evrak süreci tamamlandıktan sonra başvuru sahibine Amerikan konsolosluğu tarafından vize mülakatı yapılır. Vize mülakatı da iyi bile geçmiş olsa konsolosluk yetkilisinin vize onayı vermeme gibi bir yetkisi bulunur. Aslında başvuru sahibi de vizesi onaylansa da mutlaka Amerika’da oturmak zorunda değildir. Eğer bir kişi vize onayını da alıp Green Card sahibi olursa takriben 6 ay içerisinde mutlaka Amerika’ya giriş yapmış olması gerekir. Green card hakkını kaybetmemek için kart alınan yıl en az iki kez, devam eden yıllarda yılda en az 1 kez Amerika’ya giriş çıkış yapmak durumundadır. Bu süre zarfında Amerika’da ne kadar kalındığının önemi yoktur.
Green Card Başvuru Ücreti
Green card vikipedi içerisinde yeşil kart anlamına gelir. Daimi ikametgâh kağıdı da denir. Green card başvurusu yapmak için online başvuru esnasında hiçbir ücret talep edilmez. Fakat çekilişin olumlu sonuçlanması halinde Amerikan konsolosluğu ile yapılacak vize mülakatı için ücret ödenmesi gerekecektir. Green ne demek? Green kartın yeşil bir renkte olması sebebi ile bu isim verilmiştir. Green card için başvuru yapma hakkı her yıl sadece 1 kez olarak sınırlandırılmıştır.
Başvuru Sırasında Aile Eklenmeli Mi?
Green card vikipedi üzerinde “yasal daimi ikamet sahibi” olarak da tanımlanmıştır. Bu kartın sahibi yasal ve kalıcı bir şekilde Amerika’ya göç etmiş demektir. Başvuru sahibi evli ise eş bilgilerini mutlaka eklemelidir. Evli olup ayrı yaşaması halinde bile mutlaka yine de eş bilgileri eklenir. Nasıl green card aldım sorusunun cevabı olarak form doldurulurken eş bilgileri kısmına (evliyim, eşim Amerikan vatandaşı ya da Green card sahibi) seçeneği seçilmelidir. Bu durumda sistem üzerinde eş ile ilgili soruların bulunduğu kısım kapanacaktır.
Nvc Nedir?
Yeşil kart, İngilizce adı ile Green Card, Amerika’da yaşam ve çalışma hakkı sağlayan karttır. Amerikan yeşil kart başvurusu online ortamda yapıldıktan sonra çekiliş gününde olumlu sonuç alan 55 bin kişi green card almaya hak kazanır. Başvuru sahibi için Amerika tarafından gönderilen başvuru evrakları hazırlandıktan sonra Amerika konsolosluğuna vize onayı için mülakata gidilir. Evraklar teslim edilerek vize onayı alınır. NVC ulusal vize merkezidir ve vize ile ilgili bir problem olduğu zaman iletişime geçilecek olan birimdir. NVC (Ulusal Vize Merkezi) ile iletişime geçilmesi gereken durumlar şu şekildedir;
- Green Card başvuru sahibinin adresi değiştiği zaman NVC ile adres değişikliği işlemi yapılmalıdır.
- Medeni hâl değişikliklerinde de NVC bilgilendirilmelidir.
- Green Card’a başvuru yaptığında başvuru sahibi 21 yaşın altında ise, başvuru sonuçlanması itibari ile 21 yaşı geçti ise mutlaka NVC’ye başvuru yapılmalıdır.
Bu gibi durumlarda başvuru sahibi tarafından NVC ile irtibata geçilmelidir. Farklı bir bilgiye ya da belgeye ihtiyaç olduğunda ise NVC başvuru sahibi ile irtibata geçecektir.
Green Card Çekilişi Sonrası
Nasıl green card aldım, greencard nasıl alınır gibi sorular, Amerika’da yaşam hayali kuran çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konulardır. Eğer green kart çekilişi olumlu olarak sonuçlandıysa, yani başvuru sahibi Green Card almaya hak kazanmışsa başvuru sahibine Amerikan konsolosluğu tarafından içerisinde tamamlanması gereken evrakların ve gerekli bilgilerin olduğu bir zarf gönderir. Bu paket “vize paketi” dir ve bu paket USCIS göçmenlik ücreti ödendikten sonra açılmalıdır. Dolayısıyla USCIS göçmenlik ücreti ödendikten sonra vize işlemleri için konsoloslukla görüşülecektir. USCIS göçmenlik ücreti, vize paketini işlemek için ödenir. Ayrıca Green Card USCIS tarafından basılır ve bu ücret ile temin edilir.
USCIS Göçmenlik Ücreti
Green Card başvurusunun olumlu sonuçlanması halinde USCIS tarafından alınan başvuru ücreti ile geri kalan işlemler tamamlanacaktır. Göçmenlik ücretinin ödenmiş olması durumunda da başvuru sahibi Amerika’ya yerleştiği zaman Green Card Amerika’daki adresine posta ile gönderilecektir. USCIS ücreti mutlaka Amerika’ya gitmeden önce ödenmelidir. Green Card’ın adrese teslim edilmesi için USCIS göçmenlik ücretinin mutlaka ödenmiş olması gereklidir.
Green Card Çekilişi
TR Green Card nedir? Green Card resmi adı ile Permanend Resident Card anlamına gelir ve daimi oturum izni demektir. Green Card bir kişinin Amerikan vatandaşı olmasa bile 21 yaşın altındaki hiç evlenmemiş çocukları ve eşi ile birlikte Amerika’da oturma ver yaşama, çalışma hakkı veren resmi bir belgedir.
Green Card Amerika’da süresiz olarak oturma ve çalışma izni verir. Aynı zamanda seçme ve seçilme, ABD pasaportu almak ve mahkemelerde jüri üyeliği yapmak hariç tüm alanlarda bir Amerikan vatandaşı ile eşit haklara sahip olunur.
Greencard Amerika Nedir?
Green Card her yıl çekiliş ile verilir ve çekilişle green Card sahibi olan kişiler Türk vatandaşlığının yanı sıra Amerikada yaşama süresiz yaşama hakkını elde etmiş olur. Green card sahibi olan bir kişi dilerse 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşlığını da kazanabilir. Amerikan vatandaşlığını alabilmek için gerekli şartlar ise şu şekildedir;
- Green Card alıp Amerika’ya yerleştikten sonra 5 yıllık sürenin en az 30 ayını Amerika’da geçirmek gereklidir. 5 yıl sürenin 30 ayını Amerikada geçirilmediği durumlarda vatandaşlık hakkı mümkün olmayacaktır.
- Green card çıkartılırken Amerika’nın hangi eyaletinde oturulacağı belirtilmeli ve belirtilen eyalette en az 3 ay oturulmuş olması gerekir.
- Vatandaşlığa geçmeden önce greencard sahibine basit bir vatandaşlık testi yapılır.
- 5 yıllık Green Card sahibi olunduktan sonra eğer vatandaşlığa geçmek istenirse İngilizce dil testi yapılır. Bu sınav mutlaka geçilmelidir.
- Dil ve vatandaşlık sınavının haricinde örnek bir vatandaş olmalı ve hiçbir olaya ya da suça karışılmamalıdır.
- Dil ve vatandaşlık sınavı geçilemese bile green card ayrıcalıkları kullanılmaya devam edilebilecektir. Sadece vatandaşlık gerçekleşmez.
Green Card Piyangosu
Green card Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi olan USCIS tarafından düzenlenen çekilişle 55 bin kişiye her yıl verilir. Green Card başvurusunda lottery kelimesi ile çokça karşılaşılır. Lottery ne demek, lottery piyango demektir. Green Card bir çeşit piyango olarak da nitelendirilebilir. Tamamen dijital ortamda 55 bin kişilik, dünyanın her yerinden alınan başvurular piyango gibi çekilişle hak sahipleri belirlenir. Kentucky Konsolosluk Merkezi içerisinde düzenlenen çekiliş için başvurular her yıl Ekim ve Kasım ayları arasında toplanır. Çekiliş sonuçları ise ortalama 6 ay sonrasında Mayıs ayı içerisinde internet üzerinden duyurulur. Başvuru sahiplerinin hepsi eşit olarak çekilişe katılır ve eğitim durumu ya da farklı bir özellik başvuru sahibini öne çıkarmaz.
Türkiye’den Green Card Sahibi Olmak
Ülkemizden her yıl ortalama olarak 5 bin – 6 bin civarı kişi Green Card alma hakkı kazanmaktadır. Fakat sonrasında Konsoloslukta yapılan mülakatlar ve harç ücreti döneminin sona ermesi ile ortalama 4 bin civarında kişiye Amerika’da yaşamak için Green Card teslim edilir. Green Card sahibi olan bir kişi Amerika da dilerse kendi işini kurabilir, dilerse de devlet kadrolarında ya da özel sektörde iş bulabilir. Oturma ve çalışma izni sağlayan Green Card ile eğitim indirimlerinden de yararlanılabilir.
Green Card İle Eğitim
Green Card sahibi bir öğrenci ise ve eğitim amaçlı Amerika’ya gidecekse Amerika’da eğitim bursu ve kredilere başvuru yapabilir. Diğer öğrenciler ile eşit bir şansa sahip olacağı için burslu olarak eğitim alma hakkı da bulunur.
Green Card Başvuru Ücretleri
Green card için çekilişe katıldıktan sonra çekiliş sonuçlandığı zaman adaylar USCIS aracılığı ile başvuru ücreti ödemesi gerekecektir. Başvuru ücretleri, göçmenlik başvurusu içindir ve çekilişten olumlu sonuç alan adayların ödemesi gereken ücretlerdir. USCIS göçmenlik başvurusu ücreti adayın bekâr, evli ya da çocuklu olması ile değişir. USCIS göçmenlik başvurusu ücretleri 2021 yılı itibari ile indirimli tarife olarak şu şekildedir;
- Bekar 1 kişi için indirimsiz fiyat 192 TL, indirimli fiyat ise 128 TL
- Evli 2 kişi için indirimsiz fiyat 255 TL, indirimli olarak 170 TL
- Evli ve 1 çocuklu aile için (3 kişi için) indirimsiz fiyat 255 TL, indirimli fiyat 170 TL
- Evli eşlerin ayrı ayrı başvuru yapması durumunda indirimsiz fiyat 318 TL, indirimli fiyat 212 TL olarak toplam maliyettir.
Bu fiyatlar 28 Mayıs 2021 ile 5 Ekim 2021 tarihleri içerisinde geçerlidir. Belirtilen tarihler arasında başvuru formu doldurulduğu takdirde başvuru sahibi fiyat artışlarından etkilenmeyecektir. Kasım ayına kadar süren başvurularda, 5 Ekime kadar başvuru yapmayıp sonraki tarihlerde başvuru yapıldığı zaman ücret artışları yaşanabilir.
Çekilişi Kazandıktan Sonraki Süreç
Çekilişi kazandıktan sonra başvuru sahibinin gerçekleştirmesi gereken prosedürler olacaktır. Bu prosedürler ise oldukça uzun zaman alabilir ve beklemek gerekebilir. Çekiliş kazanıldıktan sonra başvuru sahibine bir case numarası verilir. Bu case numarası ne kadar önde ise Amerika vizesi alma süresi birkaç ay gibi kısa bir zaman içerisine kadar düşebilir. Green card çekilişi kazanıldıktan sonraki süreç şu şekilde işleyecektir;
- DS260 adı verilen form doğru ve tam olarak doldurulmalıdır. Başvuru sahibi evli ise eşi ve çocukları için de ayrı olarak başvuru formu doldurulması gerekir.
- Başvuru sahibinin evrakları için konsolosluktan gelen mailde yazan evraklar eksiksiz bir şekilde toplanmalıdır. Toplanan evraklar okunaklı ve net olarak bilgisayar ortamına taranmalıdır.
- Başvuru sahibine evrak maili geldikten ve gerekli evraklar toplanıp mail olarak tarandıktan sonra yaklaşık 3 ya da 4 hafta içerisinde geri dönüş yapılması beklenir. Bu süre zarfında geri dönüş olmazsa durumu e mail olarak sorgulamak gerekir. Ayrıca Kentucky Konsolosluk Merkezinden de başvurunun durumu ile ilgili bilgi alınmalıdır.
- Başvuru evraklarının incelendiğine dair bir onay maili geldiği zaman vize için mülakat randevusu verileceği gün yaklaşıyor demektir.
- Çekilişi kazandıktan sonra verilen case numaralarının sıralamasına göre randevu verilip verilmediği sık sık kontrol edilmelidir. dvlottary.gov sitesinden vize mülakatı randevusunun günü ve saati kontrol edilmelidir.
- Randevunun verildiğine dair bir mail alındıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliğinin sitesine ulaşarak bir hesap oluşturulmalı ve PTT şubesi seçilmelidir.
- Vize başvurusu için gerekli olan sağlık raporları için doktor randevusu alınmalıdır.
- Tüm aile olarak gidilecekse, ilgili günde tüm aile bireyleri için doktor kontrolünden geçilmeli ve belgeler alınmalıdır. Doktor kontrolüne giderken de gerekli evraklarla birlikte gidilmelidir.
- Vize randevusu için gün geldiği zaman mailde istenen tüm evraklar ve fotokopileri ile birlikte vize randevusuna gidilmelidir.
- Vize mülakatı yapıldıktan sonra vize talebi onaylanması beklenir. Fakat bundan sonra da Green Card’ın çıkartılması için kart ücretinin yatırılması için sitede hesap açılması gerekir. USCIS (Amerika vatandaşlık ve Göçmen Ofisi) üzerinden hesap oluşturulup kart ücreti buraya kredi kartıyla ödeme şeklinde yapılabilir. Kart ücreti 220 dolardır fakat kart ücreti pasaport geldikten sonra ödenecektir.
- Green Card ücreti ve göçmenlik başvuru ücreti yatırıldıktan sonra gidiş için tarih seçilmelidir. Aynı zamanda gitmek istenen şehir de bu aşamada seçilecektir. Şehir için net bir karar verilmelidir çünkü en az 3 ay bu şehirde kalınması gerekecektir.
- Green Card başvurusu yapıp kazanan kişilerin büyük bir çoğunluğu hatalı ya da eksik bir işlem yapıp hak kayıpları yaşar. Günümüzde ülkemizde Green Card çekilişinden karı almaya hak kazanan talihlilerin neredeyse sadece yüzde 40’ı bu aşamaları geçip kartı almayı başarırlar. Bu sebeple Green card alma aşamalarının tümünde danışmanlık almak oldukça faydalı olacaktır.
Green Card İçin Vize Görüşmesi
Green Card alırken en önemli kısım denebilecek aşama vize görüşmesidir. Green Card aslında bir göçmenlik vizesi olduğu için vize görüşmeleri Türkiye’de sadece Ankara’da yapılır. Vize görüşmesine gitmeden önce tüm evrakların hazır ve fotokopilerin de başvuru sahibinin getirmiş olması gerekir. Vize görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir;
- Verilen randevu saatinden önce elçilikte bulunulmalıdır.
- ABD konsolosluğuna girerken hiçbir şekilde cep telefonu, kayıt cihazı gibi elektronik eşyalar getirilmemelidir. Eğer teslim edilecek kimse yoksa dışarıda bir market ya da büfeye ücretli emanet olarak bırakılabilir.
- Eğer dosya içerisinde boşanma evrakı gibi mahkeme kararı yoksa tercüme gerekli değildir.
- Göçmen vize ücreti ister dolar olarak ister TL olarak ödenebilir.
- Göçmenlik ücreti vize başvurusu için 330 dolar ödeme yapmak gerekir. Göçmenlik vizesi için olumsuz cevap alındığında bu ücret iade edilmez.
- Vize mülakatı sırasında mutlaka İngilizce konuşulması şartı yok. Mülakat Türkçe’de yapılabilir. Fakat yine de mülakata gitmeden önce az miktarda da olsa İngilizce bilmek işe yarayacaktır.
- Pasaport alındığı zaman Amerika’ya en son ne zamana kadar giriş yapılması gerektiği vizenin üzerinde yazacaktır. Buna göre uçak bileti alınarak plan yapılmalı ve tarih geçirilmemelidir.
Green Card Alınca İngilizce Bilmek Şart Mı?
Green Card alırken İngilizce bilmek şart değildir. Vize mülakatında Türkçe olarak görüşülebilir. Fakat Amerika gibi bir ülkede yaşanacaksa mutlaka İngilizce öğrenilmesi gerekir. Özellikle New Jersey Paterson şehrine gidilecekse Türkçe bir miktar kullanılabilir fakat diğer eyaletlere gitme planı varsa mutlaka İngilizce öğrenilmelidir. Bunun için de hızlandırılmış İngilizce kurslarının yanı sıra İngilizce şarkı dinlemek, film izlemek gibi aktiviteler de faydalı olacaktır. Özellikle İngilizce filmleri altyazılı izlemek, kulak aşinalığı için oldukça işe yarayacaktır.
Green Card İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Greencard çekilişi kazanıldıktan sonra en önemli aşamalardan birisi de sağlık raporudur. Sağlık raporu almak için mutlaka vize mülakat gününden en az iki üç gün öncesinde rapor alacak şekilde doktor randevusu alınmalıdır. Eğer Green Card başvuru sahibi evli ise eşi ve çocukları için de doktor randevusu almalıdır.
Doktor kontrolü sonucunda alınan rapor 6 ay boyunca geçerlidir fakat yine de son güne bırakılmaması oldukça önemlidir. Örnek olarak sağlık raporunun tarihi 30 mart ise 30 Eylül’e kadar Amerika’ya giriş yapmak önemlidir. Yani başvuru tarihi değil, Amerika’ya giriş tarihi baz alınır.
Sağlık raporu sadece Amerikan Konsolosluğu tarafından belirlenen doktorlar tarafından alınabilir. Herhangi bir devlet hastanesi ya da özel hastaneden alınacak sağlık raporu kabul edilmeyecektir. Gidilecek doktorun nerede ve kim olduğu mail ile başvuru sahibine iletilecektir.
Sağlık raporu için doktor muayenesinden geçildikten sonra zarf kapalı olarak vize için mülakat gününde teslim edilir. Kapalı olan zarf açılmamalıdır. Vize için mülakat gününde eğer sağlık raporu hazır olmazsa evraklarda gecikme yaşanacaktır. Dolayısıyla dosya işlemleri uzayacaktır. Sağlık muayenesi için düzenlenmesi gereken evraklar şu şekildedir;
- Randevu mektubu
- Aşı kartları
- Başvuru sahibinin ve evli ise ailesinin pasaportları
- Başvuru sahibinin ya da aile fertlerinden birinin kronik rahatsızlığı ya da aldığı bir psikolojik tedavi varsa mutlaka bunlar da belgelenip kontrol aşamasında doktora ibraz edilmelidir.
- Düzenli kullanılan ilaçlar varsa ilaçların isimleri bildirilmeli ve hatta kutuları da getirilmelidir.
- Başvuru sahibi veya ailesinde gözlük kullanan varsa gözlükler de görüşmeye getirilmelidir.
- Doktor kontrolüne hamile bir kadın gelmişse bir röntgen filmi istenecektir. Zarar vermesi sebebiyle kabul edilmemesi durumunda da sağlık raporu hazırlanmayacaktır. Bu sebeple sağlık raporu için görüşmeye gelmeden önce hamile kadının kendi doktoru ile görüşmesi çok önemlidir. Kendi doktoru tarafından verilen rapor ile görüşmeye gelinebilir.
- Sağlık raporu almak için bir takım tahliller yapılır. Bu durumda doktora sağlık raporu harcı olarak 270 dolar ödenir. Bu standart fiyattır.
- Sağlık yoklaması yapılırken kan tahlili, idrar tahlili, röntgen ve genel muayene yapılır. Bunlar için ödenen standart ücretin haricinde doktor tarafından ek tetkik istenirse bu da ücretlendirilir.
- Gerekli aşılar yapılır ve bu aşıların toplam maliyeti kişi başı 20 dolar ile 200 dolar arası değişir.
- Muayene esnasında çekilen röntgen CD içerisinde teslim edilir ve zarfa konur. Zarf hiçbir şekilde açılmamalıdır. Vize için mülakat gününde konsoloslukta açılacak olan zarf içerisinde DS 3025 adlı aşı kartı da bulunacaktır. Zarf açıldıktan sonra tüm belgelerin birer kopyası mutlaka alınmalıdır.
İlginizi Çekilebilir;